Saját sejtek segítenek

AZZAL, HOGY VALAMIKORI ŐSÜNK két lábra állt, megpecsételődött a sorsunk: testsúlyunk jelentős terhet ró a gerincoszlopunkra, az ízületeinkre. A korábbinál jóval nagyobb erők koptatják, csiszolják az ízületi felszínen lévő porcokat, s e romboló munka következtében élnek ma sokan ízületi betegségekkel, porckopással.

Család-otthonHabik Erzsébet2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.

Kép: MODEL RELEASED. Senior woman rubbing sore back., Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Senior woman rubbing sore back
MODEL RELEASED. Senior woman rubbing sore back.
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Világszerte népbetegségnek számít az artrózis, elsősorban a teherhordó nagyízületek, a térd és a csípő okozzák a legtöbb problémát. Magyarországon mintegy kétmillió ember életét keseríti a porckopás, számukra még az olyan egyszerű mozgásformák is nehézséget jelentenek, mint a sétálás vagy a lépcsőn járás. Amikor megjelenik a fájdalom, azt a panaszos először általában tornával igyekszik enyhíteni, kipróbálja a létező összes kenőcsöt, kencét és tapaszt, majd sorra jönnek a különböző gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, étrend-kiegészítők. Ha mindez nem segít, a következő lépés az injekciós kezelés, a legvégső pedig a műtét, a protézis beültetése. A műtétre azonban még ma is hosszú a várakozás, ráadásul nem mindenkinek tűri a szervezete az idegen testeket. A beavatkozást rövidebb-hosszabb regenerációs időszak követi, ezalatt a beteg a munkából is kiesik.

Az esetek nagy részében elkerülhetővé teszi a protézis beültetését, s az artrózissal élők állapotát jelentősen javíthatja egy nemrégiben szabadalmaztatott módszer. A Lipogems eljárás természetes megoldást kínál: a beteget idegen anyag felhasználása nélkül, a saját zsírszövetének beültetésével kezelik.

Először dr. Carlo Tremolada száj- és plasztikai sebész foglalkozott azzal, hogy miként tudná szépészeti műtétek során a beteg saját zsírszöveteit felhasználni. (Tudományos kutatások már korábban igazolták, hogy a zsírszövet több regeneratív tulajdonságokkal rendelkező sejttípust tartalmaz, mint a csontvelő vagy a vér.)

Az olasz orvos 2010-ben szabadalmaztatta a módszerét, melynek lényege: a páciensből zsírleszívással zsírszövetet nyernek, azt tisztítják és mechanikusan feldolgozzák, majd rögtön visszaültetik a betegséggel érintett ízületbe, egyszerre akár többe is. Magyarországon az eljárást a debreceni Elite Clinic Magánklinikán kezdték alkalmazni 2016-ban, ahol dr. Csernátony Zoltán vezetésével folyik a szakmai munka.

– Az őssejtek, pontosabban regeneratív sejtek képesek átalakulni a szervezet bármelyik sejtjévé, így segítve saját gyógyulásunkat, ezért a zsírsejtekre ma már egyre inkább sárga aranyként tekint az orvostudomány – számolt be az eredményekről Csernátony professzor a Lipogems eljárást bemutató sajtótájékoztatón. Maga a módszer viszonylag gyors, egynapos sebészeti eljárással, helyi érzéstelenítéssel történik.

A páciensek egy órán belül kikerülnek a műtőből, s rövidesen a saját lábukon távozhatnak.

Allergiás reakció vagy kilökődés veszélyével gyakorlatilag nem kell számolni. Magyarországon már több mint 1000 ízületet kezeltek saját sejtes eljárással. A páciensek között voltak fiatalok – sportolók és nem sportolók –, akiket egyegy sérülést követő műtét után, a lábadozás felgyorsítása céljából kezeltek, de jelentkeztek olyan betegek is, akiknél már kilátásban volt a protézisműtét, de azt még halogatni akarták. Esetükben a Lipogems eljárással éveket lehet nyerni a műtétig.

Hasznos lehet továbbá a beavatkozás mindenkinek, aki tart az operációtól, s azoknak is, akik olyan krónikus betegségekkel küzdenek, melyek mellett nem javasolt a műtét, vagy éppen tetemes súlyfelesleggel küszködnek.

Magyarországon ortopédiai célra már több klinikán is használják a Lipogems eljárást. Sajnos az egészségbiztosító – miként más országokban hasonlóképpen – nálunk sem finanszírozza a beavatkozást, így a betegeknek egyelőre maguknak kell állniuk a költségeket.
 

Ezek is érdekelhetnek