Ereket károsító stressz

Az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a cukorbetegség is növeli, ám dr. Sztancsik Ilona, a Budai KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a stresszre mint önálló rizikófaktorra is felhívja a figyelmet.

Család-otthonP. E.2018. 03. 26. hétfő2018. 03. 26.

Kép: Woman holding hands over ears, Fotó: Frédéric Cirou

Woman holding hands over ears
Woman holding hands over ears
Fotó: Frédéric Cirou

A stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés  előrehaladását  azokban,  akik különösen érzékenyen reagálnak rá – derül ki a kutatásokból. Akik nehezebben dolgozzák fel a stresszt, náluk megfigyelhető a nyaki artériák belső falainak megvastagodása és a meszes plakkok lerakódása, ami később akár az ér teljes elzáródásához is vezethet.

Mindkét faktor az érelmeszesedés előrehaladását jelzi, és előrevetíti a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezért fontos odafigyelni a stressz helyes kezelésére. Szűréssel pedig megelőzhetők a későbbi súlyos betegségek.  Az  arteriográfia  egyszerű  és fájdalmatlan vizsgálat, amivel kiszűrhető a korai érelmeszesedés.

A felkarra helyezett mandzsetta méri a pulzushullám-sebességet, így meghatározható az érfalak rugalmassága, amely az egész érrendszer állapotát tükrözi. Minél merevebbé válik az ér, annál gyorsabb a véráramlás, ez közvetve jelzi az érelmeszesedés folyamatát – ismerteti  a  Budai  Kardioközpont  szakorvosa. A már ismert érbetegségekben is használható az arteriográfia: a gyógyszeres kezelés hatásait követhetik nyomon vele.

Ezek is érdekelhetnek