Kihullik, aki nem tanul

Ijesztően sok gyereket fenyeget a lemorzsolódás veszélye az iskolákban. Az Oktatási Hivatal kutatása szerint 82 ezer diák lehet érintett, ez az összes tanuló 11 százaléka.

Család-otthonhj2018. 03. 24. szombat2018. 03. 24.
Kihullik, aki nem tanul

Budapesten a legkevésbé, Nógrád megyében a leginkább aggódhatnak a szülők, hogy gyerekük idő előtt fejezi be tanulmányait. Egyre kevesebbeknek adatik meg az esély a diploma, de még érettségi szerzésére is. Nem meglepő módon az ország szegényebb régióiban a legnagyobba gond – Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod megyében –, ami tovább növelt, hogy 2012-ben 16 évre szállították le a tankötelezettség felső korhatárát. A lemorzsolódás azoknál a legjellemzőbb, akiknek a tanulmányi átlaga az adott félévben nem érte el a közepest, vagy az előző tanévhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga – írja a G7.

Az Oktatási Hivatalban is érzik a probléma súlyosságát, éppen ezért készült el az előző félévtől kezdve a felmérés, hogy pontos képet kapjanak arról, hány diák van veszélyben.

A három leginkább érintett megyében összesen 17-19 százalék az iskolaelhagyó diákok aránya. (Összehasonlításképpen: Budapesten ez 7 százalék körüli.)

És hogy milyen oktatási intézményekből esnek ki a legtöbben? Például a szakközépiskolákból (ezeket hívták 2016 előtt szakiskoláknak): innen a diákok 21 százalékát veszélyezteti a kilépés, de Szabolcsban és Zalában a szakközépiskolások csaknem 30 százaléka nem fejezi be tanulmányait.

A szakgimnáziumokban (2016 előtt szakközépiskolák) a tanulók 14 százaléka érintett a lemorzsolódásban. Ez esetben Zalában és Nógrádban él a legtöbb olyan diák, aki idő előtt lép ki a szakgimnáziumból – 22, illetve 23 százalék.
Az általános iskolákból természetesen kevesebben esnek ki korábban, de sajnos itt is túl magas a korai iskolaelhagyók aránya, 12 százalékukat fenyegeti a veszély, hogy nem fog érettségizni. Legkevésbé a gimnáziumba járókat érinti a lemorzsolódás, az országos átlag mindössze 3 százalék. Legjobban a Győr-Moson-Sopron és Vas megyei tanulók állnak: közülük csak 1 százalék érintett.

Ha ennyi gyerek nem fejezi be a tanulmányait, nem szerez képesítést, nem tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon sem: egyre nagyobb lesz az esélye, hogy az ország jelentős része segélyből vagy közmunkából él majd. Ez pedig nem csak az érintett családok számára okoz komoly problémát.

Ezek is érdekelhetnek