Ha vega a gyerek

Egyre többen táplálkoznak húsmentesen, számos vegetáriánus vagy vegán étrendet követő családban a gyerekek is követik a szülői mintát.

Család-otthon(h. e.)2018. 05. 18. péntek2018. 05. 18.

Kép: FARM PICKING Pick-your-own fruit and vegetable farm. HUMBERT / BSIP, Fotó: HUMBERT

FARM PICKING
FARM PICKING Pick-your-own fruit and vegetable farm. HUMBERT / BSIP
Fotó: HUMBERT

A Német Táplálkozástudományi Társaság nemrég azt vizsgálta, miként hat a fiatalkorúak testi és szellemi fejlődésére, ha száműzik az étlapjukról a húsokat és az állati eredetű termékeket. Míg a vegyes táplálkozású gyermekek körében sem a testmagasság, sem a testsúly tekintetében nem látszik elmaradás, sőt a gyermekek három százaléka túlsúlyos, addig a vegán gyermekek egytizede, a vegetáriánusok hat százaléka a korához képest túl kicsi – számolt be az eredményekről a vizsgálatot vezető kutató, Markus Keller

A gyermekek vega vagy vegán étrendjének összeállítása különös odafigyelést igényel, hogy a szervezetük valamennyi fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez hozzájusson – figyelmeztetnek a szakértők. Például a hús- és halételekről való lemondásnak komoly vashiány és vérszegénység lehet a következménye, ami a gyerekek viselkedését és pszichomotorikus fejlődését is befolyásolhatja. Hasonlóképpen fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel, mivel a növényi fehérjék az állati eredetűeknél általában csekélyebb koncentrációban tartalmazzák a nélkülözhetetlen aminosavakat. A vas és a fehérje mellett az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges B12-vitamin is sarkalatos pontja a vegán étrend kérdésének: nagyobb mennyiségben szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Egy kevés a savanyú káposztában és az algákban is megtalálható, ami azonban a szervezet igényét nem fedezi.

A gyermekek számára a vegán étrendet egyértelműen károsnak tartják a német gyermekorvosok, és arra figyelmeztetik a vegán anyákat – akik a csecsemőjüknek sem adnak állati eredetű tejet –, hogy akár kétéves korukig is szoptassák őket.

A vegetáriánus és az ovo-lakto-vegetáriánus étrend kellő körültekintéssel tartható, ha a gyerek rendszeresen fogyaszt tojást, tejtermékeket, gabonaféléket, hüvelyeseket, burgonyát – mondják a szakértők, de felhívják a figyelmet a rendszeres vaspótlásra, s hogy évente egyszer ellenőriztetni kell a gyerek vérképét.

Ezek is érdekelhetnek