Milyen az ideális feleség?

LÉGY OLY KEDVES, vedd hangosabbra a tévét, hogy a konyhában is halljam a meccset!” – a mai vicc szerint az ideális feleség ilyen mondatokkal örvendezteti meg a párját, miközben sört visz neki. Milyen gazdasszony volt régen a férjek álma, és mit gondoltak a „démonokról” meg a kékharisnyákról?

Család-otthonP. E.2018. 05. 08. kedd2018. 05. 08.

Kép: Richard Burton and Elizabeth Taylor Actors, Fotó: Photo12

Richard Burton and Elizabeth Taylor
Richard Burton and Elizabeth Taylor Actors
Fotó: Photo12

Okos, szexi, ápolt és gazdag – az egyik tévécsatornán futó sorozat luxuskivitelű asszonyai szerint ilyen egy modern feleség. Ezek a nők elvárják, hogy a férfi a tenyerén hordozza őket, ne legyen szűkmarkú, hiszen csak a legdrágább divatmárkákkal érik be, svájci magánklinikán tökéletesítik az idomaikat, s nyaralni is minimum a Riviérára vágynak. A pompában élő nejekre sok fiatal lány szeretne hasonlítani – igaz, arra már nem gondolnak, hogy a módos férjek többnyire idősebbek és a pocakjukat a pénztárcájuk ellensúlyozza. Milyen volt hajdan a leányok elé példaként állított feleség, s hogyan változott az ideálkép? 

Kétszáz éve a nőt elsősorban a ház körüli hasznossága miatt becsülték. A tiszta asszony férje és jó barátainak gyönyörűsége, őt a cseléd is örömmel és tisztelettel szolgálja – szögezte le a Magyar Házi Gazdasszony című könyv szerzője 1820- ban. Nem a cifra ruha teszi a háziasszonyt széppé – folytatódott a szabályok sora. Megtudhattuk: a későn kelő, fésületlen, perlekedő, szomszédoló asszony csapás a háza népére. A jó gazdasszony szelíd, engedelmes. A feleség bármilyen eszes legyen is, mindig kikéri az ura tanácsát, míg ő nem ártja bele magát a férfi dolgába. A feleség a gazdával „egy erszényt tart” – írták, s nem ajánlották, hogy a nő cifraságokra spóroljon. A gazdasszony értett a fejéshez, a vajköpüléshez, a libatépéshez, a meszeléshez és a kertészkedéshez – seregnyi teendő várta, ideje sem volt lustálkodni. 

„Korunk züllöttségét nem szükséges valami nagyon bizonyítani. Elég bizonyságot tesznek erről a napilapok” – háborodott fel a száz éve megjelent könyv orvos szerzője. A házasulandókat arra intette: ne csupán az érzelmekre hagyatkozzanak, hanem nézzék meg, testileg-lelkileg összeillenek-e a jövendőbelijükkel. Az ideális feleséget a családi boldogság őrének festette le. A nő patyolattisztán tartotta a lakást. Nem mellesleg óvta gyermekeit a nemiség kísértéseitől, s tiltotta a kicsapongásokat. Az orvosok úgy vélték ugyanis, hogy a túlzásba vitt érzékiség pusztító hatású az agyra és az idegrendszerre. Az 1920-as években a szenvedélyes, „végzet asszonya” típust megbélyegezték, egy lap víg özvegyként festette le: „A démon, ha feleség, derült egészségben szaggatja egyik férjét a másik után, elnyűvi őket, mint a ruhát, s ha az egyiket sírba tette, szerez magának másikat.” 

Az 1930-as években a nemes vagy nagypolgári asszonyok már választhattak, szeretnének-e a konyhatündér szerepében tündökölni. Igaz, a gazdasági válság rászorította őket a takarékosságra, így kézben kellett tartaniuk a kamrakulcsot. A jó háziasszony tűzrőlpattant volt, kötényben sürgött-forgott a vendégei körül, de a barátnői megmosolyogták, ha a konyhai hőségtől fénylett az orra. Akadtak már különc feleségek is, például a kékharisnyák, akik alig pazaroltak időt az étkezésre, csak bújták a könyveket, az asztal mellett pedig színházról és lelki bajaikról társalogtak a kor divatja szerint. 

Az ismert színésznők közt akadtak, akik tudták, hogyan vegyék rá a – lehetőleg dúsgazdag – férfiakat a lánykérésre. Gábor Zsazsa főként viharos szerelmeiről híres, s arról, hogy élete 99 éve alatt kilenc férjet fogyasztott el. Elizabeth Taylor nyolcszor házasodott, Richard Burton színészhez kétszer is hozzá- ment – ő is remekül alakította a született feleség szerepét… 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek