Félig tele a pohara

AZ ORVOS ÉS A TERMÉSZETGYÓGYÁSZ sokak szerint nem érthet egyet, mivel más a látásmódjuk. Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos szerint a kétféle tudás kiegészíti egymást. Ő a beteg embert a maga egészében vizsgálja.

Család-otthonPalágyi Edit2019. 01. 18. péntek2019. 01. 18.

Fotó: CZIMER TAMAS

Félig tele a pohara Fotó: CZIMER TAMAS

Holisztikus gyógyítónak vallja magát, emellett hét gyermek édesanyja, aki könyveket ír, előadásokat tart. Legutóbb egy egri találkozón hallgathattuk őt: egészségmegőrzési tanácsokat adott, és a pozitív életszemlélet mellett érvelt. Két háziorvosi praxist visz Gyöngyösön, és sorra kapja a díjakat, elismeréseket – korábban Richter-Aranyanyu Ridikül különdíjat kapott, legutóbb pedig Egészséghősnek választották. Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász életébe rengeteg minden belefér, az energiája kifogyhatatlannak tűnik.

– A holisztikus gyógyításra esküszöm, vagyis a beteg emberre egészként tekintek. Mindig a maximumra törekszem, a legjobb tudásom szerint igyekszem megtalálni a betegségek valódi okát, s annak alapján kezelni őket. Sokat merítettem a természetgyógyászatból, ezen belül a hagyományos kínai gyógyításból. Fő problémának látom, hogy a mai urbanizált ember elszakadt a természettől, és ezzel sebezhetővé vált. Minden gond, probléma, a rengeteg stressz vagy a sok egészségtelen étel, amit magunkhoz veszünk, csökkenti az életenergiánkat. A természet viszont feltölt: elég átölelni egy fát, máris érezhetjük – vallja a doktornő.

Hite szerint a pozitív gondolkodás segít abban, hogy egészségesek maradjunk és felvértezzük magunkat a betegségek ellen. Szemlélete a munkájában is támogatja, hiszen az orvos sokszor az odafordulásával, a személyiségével is gyógyít. A pozitív kisugárzást azonnal megérzi a páciens, ha belép a rendelőbe. – Annyi mindenen nyavalygunk, dől belőlünk a panasz, de igyekeznünk kell, hogy fülön csípjük a negatív gondolatokat, szavakat, és pozitívra fordítsuk azokat – javasolja.

Maga is naponta végzi a „lelkigyakorlatot”, mellyel hálába fordíthatja a kritizálást és más „elvevő” érzelmeket. Fontosnak tartja, hogy tudjunk örülni annak, ami van, és a poharunkat ne félig üresnek, hanem félig telinek lássuk. Ha ezen sikerrel dolgozunk, akkor erőteljesebbek, egészségesebbek leszünk, és megváltozik a környezetünk is – szól a receptje.

A gyöngyösi háziorvos tapasztalatai szerint a gyógyszerek és a homeopátiás szerek megférnek egymással. Szerinte a homeopátiával akkor élhetünk, ha van időnk kivárni, hogy beinduljon a szervezet öngyógyító mechanizmusa. Akkor is jól jön ez, ha egy-egy gyógyszer hatásosságát szeretnénk erősíteni. A homeopátia a tapasztalatai szerint nem pusztán a placebo hatáson alapszik, mivel használ a csecsemőknél, és jó hatásfokkal alkalmazzák az állatgyógyászatban is. Segíthet e gyógymód, ha például a gyermek nyűgös, köhécsel, de nem túl lázas, ami enyhe megfázásra, fertőzésre utal. – Ha súlyosabbak a tünetek, akkor antibiotikumra és egyéb gyógyszerre is szükség lehet helyettük vagy mellettük. A homeopátiás szerek soha nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot! A rémhírek dacára az idejében adott, kúraszerűen alkalmazott antibiotikum nem árt, sőt nagyobb bajt előzhetünk meg velük. Vannak olyan sürgős beavatkozást igénylő esetek, amikor nem javasolja a homeopátiás szert. Ilyen többek közt, ha a betegnek infarktusa van, ha eltörött valamije és azt műteni kell, de például legyengült, kiszáradt, infúzióra szoruló idős betegnél sem hagyatkozna önmagában csak a „szelíd gyógymódra”. S dr. Mangó Gabriella gyakran viccelődik úgy: hét gyermek mellé már elkel az orvosi diploma.

FOTÓ: CZÍMER TAMÁS