Elkaptam a vírust vagy sem?

Egyre több lehetőség közül választhatnak azok a tünetmentes honfitársaink, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a koronavírus-fertőzésen, és erre némi pénzt is áldoznának.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 04. 22. szerda2020. 04. 22.

Kép: Atlanta, 2020. január 31. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által közreadott, dátumozatlan kép a központ által készített illusztrációról, amelyen a kínai Vuhan városból induló vírusnak, az új 2019-nCov humán koronavírusnak az ultrastrukturális morfológiája látható. A vírus a külsején elhelyezkedő tüskéknek köszönheti a koronavírus elnevezést. MTI/EPA/CDC, Fotó: -

Elkaptam a vírust vagy sem?
Atlanta, 2020. január 31. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által közreadott, dátumozatlan kép a központ által készített illusztrációról, amelyen a kínai Vuhan városból induló vírusnak, az új 2019-nCov humán koronavírusnak az ultrastrukturális morfológiája látható. A vírus a külsején elhelyezkedő tüskéknek köszönheti a koronavírus elnevezést. MTI/EPA/CDC
Fotó: -

Magánkórházakban a koronavírus gyorstesztet 9–30 ezer forint közötti áron végzik el. A legtöbb helyen a páciens ujjbegyéből történik a vérvétel (van, ahol ezt vénás vérvétellel is kiegészítik), és akár 20 percen belül megszületik az eredmény.

Fontos, hogy ezek a vizsgálatok nem a koronavírusos tünetekre panaszkodó betegeket tesztelik – őket továbbra is az állami kórházakban, illetve csupán két magánszolgáltatónál vizsgálják úgynevezett PCR-teszttel (orr- és garatváladékból véve mintát).

Ehhez ugyanis egyrészt mikrobiológiai laboratóriummal kell rendelkezni, másrészt az engedélyeztetés és maga az eljárás is bonyolultabb – írja a Forbes.hu.

Az Emineo Magánkórházban a múlt héten kezdték meg a gyorstesztelést. Nagyvállalati szűréseket is végeznek, és kérésre az idősek otthonaiba is kivonulnak.

A legnagyobb hazai magán-egészségügyi cég, az Affidea szintén megkezdte a koronavírusos megbetegedéseket szűrő szerológiai vizsgálatokat. A gyorsteszteket a Mammut, az Árkád és a Bank Center Egészségközpontokban végzik 14–17 ezer forintos áron, előzetes bejelentkezés alapján. Az eredményt a vizsgálatot követő 24 órán belül kiküldik.

A legtöbb helyen a páciens ujjbegyéből történik a vérvétel. Fotó: Anadolu Agency, via AFP

Elsősorban vénás vérvétellel és mikrobiológusi értékeléssel vizsgálják a pácienseket, mert bár ez az eljárás kicsit időigényesebb és komplexebb, ám meglátásuk szerint megbízhatóbb eredményt ad az ujjbegyből történő vizsgálatnál. Igény szerint ugyanakkor ujjbegyből is elvégzik a vizsgálatot, ennek az eredménye megvan 20 percen belül – mondta Leitner György vezérigazgató.

A budapesti Kelen Kórházban is lehet térítés ellenében teszteltetni.

– A gyorstesztünk nem magát a vírust mutatja ki a szervezetben, hanem a vírus szervezetbe jutását követően az immunrendszer válaszreakciója során termelődő két ellenanyagot – tájékoztatott dr. Kövesd Zsuzsanna, a kórház ügyvezető igazgatója.

Kizárólag tünetmentes személyek tesztelését vállalják. A vizsgálat az ujjbegy megszúrásával történik. A tesztet követően körülbelül 20 perc múlva megmondják, hogy az illető átesett-e már a fertőzésen, netán jelenleg is tünetmentesen zajlik-e a betegsége.

Fontosnak tartják kiemelni: a fertőzés kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a szervezet még nem termel kimutatható mennyiségű ellenanyagot, így a tesztet 2 hét múlva érdemes megismételni.

A teszt 15 ezer, az ismételt vizsgálat 12 ezer forintba kerül, családoknál az első személynek 15 ezer, a többi családtagnak 12-12 ezer forint az ár.

Gyorstesztet végző további egészségügyi intézmények: Róbert Magánkórház, Mikro­mikomed Lab, Rózsakert Medical Center.

 

Ezek is érdekelhetnek