Héjastul vagy héj nélkül együk?

Nem biztos, hogy meg mindig meg kell szabadulnunk a zöldségek héjától. Mit mond a szakember?

Család-otthonBiczó Henriett2020. 04. 14. kedd2020. 04. 14.

Kép: Zöldségek paradicsom paprika krumpli uborka karalábé Fotó: Habik Csaba

Héjastul vagy héj nélkül együk?
Zöldségek paradicsom paprika krumpli uborka karalábé Fotó: Habik Csaba

Kétségtelen, a zöldségpucolás alighanem a konyhai műveletek egyik legunalmasabbika, ha pedig végeztünk vele, a levágott növényi részek legtöbbször a kukában landolnak.

Szakértők szerint egészséges tápanyagok sokaságáról mondunk le így. A burgonya, a répa és az uborka héja bőven tartalmaz az egészségre nézve hasznos anyagokat.

E külső rétegben rengeteg az emészthetetlen rost, különösen a színes fajtáké. Emellett a zöldségek tápanyagtartalmának nagy része is a héjban található. Az uborka antioxidánsai­nak többségét a sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét.

A krumpli héja pedig több tápanyagot (vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6- és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része. A számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható C- és E-vitamin megvédi testünket a szabadgyökök romboló hatásától.

Ráadásul a színesebb zöldségek, mint a sárgarépa és a paprika olyan másodlagos növényi hatóanyagokban gazdagok, amelyek antioxida­tív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonságúak.

– Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, pedig a héjával együtt is felhasználhatnák – mutat rá Mary Jane Detroyer amerikai táplálkozási szakértő. Gyakran azért pucoljuk meg a zöldségeket, mert félünk attól, hogy túl sok növényvédő szer maradt rajtuk.

A szakértő szerint azonban ez a veszély alapos mosással is biztonságosan elhárítható. Azt Detroyer is elismeri, a hámozáshoz fűződő szokásaink nagyban függnek attól, hogy a gyerekkorunkban milyen mintát sajátítottunk el erre vonatkozóan, s ugyanígy befolyásolhatja a döntésünket az is, ha érzékenyebb az ízlésünk.

Ő maga is a legtöbbször megszabadítja például a sárgarépát a legkülső rétegétől, mert ezáltal megváltozik az étel textúrája. Ettől függetlenül azonban a héj meghagyásának semmilyen ártalmas hatása nincs az egészségünkre.

Ezek is érdekelhetnek