Gyermekfelügyelet extrákkal, avagy tábor a vírus idején

Két hónap bizonytalanság után végre fellélegezhettek a szülők: nemcsak napközis, hanem ottalvós táborokba is mehetnek nyáron a gyerekek. A koronavírus-járvány miatt számos család került nehéz anyagi helyzetbe, de az érintett gyerekeknek nem kell lemondaniuk az élményekről. Több szervező is minimalista tábort kínál nekik.

Család-otthonBiczó Henriett2020. 06. 11. csütörtök2020. 06. 11.
Gyermekfelügyelet extrákkal, avagy tábor a vírus idején

– Nem az otthonléttel volt problémájuk a gyerekeknek, hanem inkább azzal, hogy nem találkozhattak a barátaikkal, kortársaikkal. Hiányzott nekik a közös „nyelv” és játék, ráadásul a legtöbben a nagyszülőket sem látogathatták. Sok ismerősöm emeletes házban él, ők embert próbáló két hónapon vannak túl – meséli Zsófia, aki szerencsésnek mondhatja magát, mert a szüleivel kertes házban laknak együtt, így a koronavírus-járvány okozta korlátozás miatt sem lettek elszigetelve.

– A lányom tízéves, de majd’ kiugrott örömében a bőréből, amikor meghallotta, hogy mehet táborba. Évek óta táncol, minden nyáron a tánc- és kézműves tábort választja.

Hasonlóan érezhette magát számos gyerek és szülő, amikor a kormányinfón nemrég bejelentették, hogy lehet gyermektáborokat szervezni a nyáron. Első körben a napközis táborokat engedélyezték, majd az ottalvósokat is. A június 15-én kezdődő nyári szünetben csaknem másfél millió gyereknek ér véget a tanév – igaz, meglehetősen szokatlan körülmények között, hiszen már három hónapja otthonról tanulnak.

A nyári szünet tizenegy hétig tart. Évről évre komoly fejtörést okoz a szülőknek, hogy ez idő alatt miként oldják meg a gyermekeik felügyeletét.

– A szülők egy részének ki kellett vennie a szabadságát a járvány hónapjaiban, akiknek pedig maradt még valamennyi, őket nem feltétlenül engedik el több napra a mun­kaadók – mondta Tóth Béla, a taborfigyelo.hu portál vezetője.

– Tavaly több mint 215 ezren táboroztak a vakáció idején, ez a szám az idén csökken, de várhatóan 150 ezer diák szülei próbálják így megoldani a nyári gyerekfelügyeletet. A korábbi években 50-50 százalék volt a két tábortípus aránya, most 60 százalékuk napközis lesz. Csaknem 20 százalékkal kevesebb tábor közül lehet majd választani, hiszen a kis költségvetésből, pár emberrel működők egy része már márciusban jelezte, hogy ezen a nyáron nem kockáztatnak.

Most minden eddiginél fontosabb lesz az egészségügyi előírások maradéktalan betartása és betartatása. Csak egészséges gyerekek és személyzet vehet részt a táborokban, ezt mindenkinek nyilatkozattal kell igazolnia. A tábornyitáskor kötelező fertőtleníteni, a gyerekeknek higiénés oktatást tartani, s ha valaki megbetegszik, elkülönítik. A 300 főnél nagyobb létszámú táborokban kötelező lesz egy orvosnak is ott tartózkodnia.

A közösség és a játék élménye minden gyereknek hiányzott a karantén időszakában. Fotó: Kállai Márton

– Bizonyára nem engedélyezték volna a táborok megtartását, ha az egészségügyi kockázattal járna. Persze egy táborban eleve ezerféle vészhelyzetre fel kell készülni, és azt is szükséges tudni, miként oldjuk meg – vélekedik Palotás Attila, a PEOPLE TEAM-tábor alapítója. Ez a harmincadik nyár, hogy tábort szerveznek Kecskeméten, az egyetemi campuson. Ma már a szülők és a gyerekek elvárják, hogy a tábor ne csak jó „buli” legyen, de közben a diákok okosodjanak, fejlődjenek is azon a területen, amilyen profilú táborba mentek.

A PEOPLE TEAM-ben tíz témacsomagból választhatnak a gyerekek, a színjátszástól, az angol nyelvtől, a tánctól a fotózáson át a robotikáig, de az sem unatkozik majd, akit a drónok vagy éppen a vloggerek világa érdekel. – Tavaly augusztusban kezdtük szervezni az idei táborokat, decemberben már sokan jelentkeztek. Csak az amerikai gyerekek mondták vissza a foglalást, ami érthető.

Nemrég zajlott a Facebookon egy felmérés: tíz szülőből hét nyugodt szívvel engedi el a gyerekét táborozni. Ígérhetjük, hogy az előírtnál is jobban figyelünk a tisztaságra. Huszonegy pontból álló iránymutatás írja elő többek között a kilincsek, a közösen használt eszközök és játékok rendszeres fertőtlenítését.

Három orvos lesz ügyeletben, egy-egy turnus alatt több mint 400 gyereket üdültetünk. Kétágyas szobákban szállásoljuk el őket, és az étkezde sem zárt épület, hanem nyitott hangár. Évek óta 75 ezer forint a tábor díja, de kapcsolatban állunk a Fészek Egyesülettel és számos céggel, így ha rászoruló gyerek szeretne hozzánk jönni, mindig találunk megoldást, hogy velünk tölthessen egy hetet. Ez az idén sem lesz másképpen.

Ezek is érdekelhetnek