Próbatételek ifjú harcosok és amazonok számára

Kettő az egyben: izgalmas tárlat és ka­land­játék várja azokat, akik november 1-jéig ellátogatnak a Vajdahunyad várának legújabb interaktív kiállítására. A látogatók bátorságukat, tudásukat és érzékeiket próbára téve egy középkori lovagi küldetés részesei lehetnek.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2020. 09. 18. péntek2020. 09. 18.

Kép: Legendás lovagkor kiállítás Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyad vár 2020.08.28 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Próbatételek ifjú harcosok és amazonok számára
Legendás lovagkor kiállítás Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyad vár 2020.08.28 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Morcos strázsaként áll a lovagvár zömök tornya, szűk ablakában halvány fény dereng; bagoly röppen, várkisasszony sóhaja száll, a vidék csupa babona és talány; kürtszó harsan, páncélos vitézekről zeng a hősi ének… Ily középkori hangulatot próbál megidézni A legendás lovagkor – Az apród titkos küldetése című kiállítás, amely méltó folytatása a korábbi tematikus interaktív kalandozásoknak.

Eddig a trópusoktól a sarkvidékig, a bűvös erdőtől a csillagokig tágíthatták és tesztelhették tudásukat a gyerekek, most pedig az időben utazhatnak: páncélosok, sárkányok és legendák közé.

A kerekasztal lovagjaitól a sárkányölőig mind-minda középkori legendák hősei. Fotó: Németh András Péter

Miféle küldetést ígért a cím?! Kígyószívű Henrik, az álnok rablólovag értékes zsákmányt szerzett: megkaparintotta a király szent kardját. A titkos megbízatás célja a kard felkutatása és visszaszerzése az ellenséges lovagvárból. Aki a látogatók közül elég rátermett ahhoz, hogy apródként kiállja a próbák sorát, elnyerheti a lovagi címet.

A bátor jelentkezők belépéskor szöveges játékfüzetet kapnak, mellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A 16 állomásból álló játék során a jelöltek kideríthetik, hogy képesek-e villámgyorsan rálelni a rejtekajtó kulcsára, rendet vágni a lovagrendek közt, leleplezni a kopjás csalást és megfejteni a páncélkirakót. Megtudhatják továbbá, elboldogulnak-e a címerállatok fenséges csapatával, a csalóka lidércfényekkel vagy a botfülű muzsikusok szerenádjával.

A járványhelyzet miatt az interaktív játék néhány népszerű elemét most ki kellett hagyni, például nincsenek megérinthető tárgyak és szagolgatható illatok. A hangok azért megmaradtak: a lovagkor zenéjével, jellegzetes hangszereivel is megismerkedhetünk a páncélok, kardok, lovagvárak és címerek mellett. Bizony, nem mindig a tények ismeretét feltételező kérdések bizonyulnak csavarosnak, néha a megfigyelőképességünket teszi próbára a feladat.

Sárkányok nélkül elképzelhetetlen lenne a lovagok világa. Fotó: Németh András Péter

A próbák teljesítéséhez és a veszedelmek elkerüléséhez bátor szívre, lovagi erényekre és éles érzékekre is szükség van. Ám ha minden titkot kifürkésznek, a jutalom sem marad el.

A több mint 1000 négyzetméteres történelmi időutazás további erényei az egyedi installációk, a lovagkori látványvilág és nem utolsósorban a női lovagrendekről szóló tudnivalók: lám, a várkisasszonyok és elérhetetlen múzsák mellett harcosabb szellemű ifjú amazonok is léteztek akkortájt.

Ezek is érdekelhetnek