Élmények az alpakák közt

Markó Judit és férje, Lek János játszóházat működtetett egy fővárosi bevásárlóközpontban. Jól ment nekik. De természethez közelibb helyről álmodtak, ahol a családok a nagyvárosi nyüzsgés után megtalálják a békét és a nyugalmat.

Család-otthonB.Pintér Dalma2021. 05. 15. szombat2021. 05. 15.
Élmények az alpakák közt

Túl a negyvenen találtak egymásra, attól fogva egy irányba tartanak. A parkon is elsőre látszik, hogy ilyet csak azok képesek létrehozni, akik szeretetben élnek és együtt gondolkodnak. Csordogáló patak, szemben erdővel borított hegyoldal, a kettő között a Se­­hol­sziget Élménypark.

– Honnan a név? – kérdem Judittól.

– A Pán Péter-meséből… sosem növök fel – mosolyog. Az idén tölti be a hatvanegyedik életévét, de a lelke gyermeki. Vitaminos eledelt ad a lámáknak, puszit vált Kokóval, a kakaduval, és minden látogatóhoz van egy kedves szava. E nagyszerű helyre 2002-ben találtak rá a Nógrád megyei Nőtincsen. Egyből megszerették és meg is vásárolták a csaknem 1500 négyzetméteres területet.

A következő évben az álmuk életre kelt. Németországban részt vettek egy előadáson, ahol útmutatót kaptak, hogyan fogjanak hozzá. Volt patak, vettek tíz hektár erdőt, később további területeket vásároltak. Ezekből ma az élménypark és alpakafarm megközelítőleg hat hek­tárt foglal el.

Ugyanitt 2003-ban rönkfából felépítették a saját házukat. Az élménypark létesítéséhez gépeket vásároltak, majd szakembereket hívtak Csallóközről és az Ipoly mellől, János és Judit a távollétükben rájuk bízhatták a munkát. Ekkor ugyanis még a budapesti játszóházat is működtették: tízéves szerződést írtak alá, csinálni kellett tovább. Évekig a főváros és Nógrád között ingáztak.

Közben felépült a lovarda, a Csillagfény tábor, a korosztályos játszóterek, javarészt János elképzelései alapján, aki a szakmája szerint elektroműszerész. Judit gyógypedagógus, tizenkét évig élt Ausztriában. Két gyereke van, akárcsak Jánosnak, így közösen négy, és két unokájuk. Innen az élettapasztalat, amivel az ezerarcú parkot megálmodták és megvalósították.

2007-ben nyitottak meg. A következő évben már volt lovasbemutató és honlapjuk, lépésről lépésre fejlődtek. Sorolni is nehéz, mi minden megtalálható: gyerektáborok, céges és családi rendezvények, élményvonatozás, népi konyha, állatsimogató – megannyi élmény gyermekeknek és felnőtteknek.

– Sokan feszülten érkeznek hozzánk a hétköznapi hajtás után. Nekik akarjuk átadni az élményt, hogy mennyire fontos megállni és a természetben lenni. Nézni, ahogyan nő a fű, érezni, hogy az állatok meghálálják a törődést – meséli Judit. Rengeteg állat él itt: kecskék, birkák, lovak, egzotikus madarak, háziállatok, az alpakák a legújabb lakók.

Az alpakák tenyésztésébe 2015-ben vágtak bele. A kezdetet a Németországból vett hat példány jelentette, most tizenegyen laknak a parkban.

– Ezek az érzékeny és intelligens állatok jól illenek a többihez. Érdeklődőek a gyermekek iránt, és ha sokat időzünk közöttük, önmagunkhoz is közelebb kerülünk – magyarázza Judit és János. Szervezett programokat is kötnek hozzájuk, maximálisan szem előtt tartva az érzékeny, kiegyensúlyozottságra vágyó állatok nyugalmát.

S hogy mindez megéri-e? Maradjunk annyiban, hogy pénzben nem tudni, mikor térül meg a befektetés, de a gyerekek arcán látott örömben minden nap. A vírushelyzet őket is sújtja, de hiszik, hogy a minden megoldódik, hiszen fontos feladatot vállaltak: szolgálni a családokat.

Ezek is érdekelhetnek