Összehangolódás és a kémia

A napjainkban népszerű online társkeresőkben sokan csalódnak, mert a személyes találkozás gyakran nem teljesíti be a várakozásokat. Ezen szeretne segíteni egy új párkereső szolgáltatás, amely az emberek közötti kémiát méri.

Család-otthonBiczó Henriett2021. 05. 31. hétfő2021. 05. 31.

Kép: Szerelem, szerelmespár a parkban. 2005.04.30. fotó : Pál Anna Viktória

Összehangolódás és a kémia
Szerelem, szerelmespár a parkban. 2005.04.30. fotó : Pál Anna Viktória

Hányszor halljuk, hogy két ember csodásan érzi magát együtt, jókat beszélgetnek, nevetnek, de hiányzik közöttük az a bizonyos kémia, ezért soha nem lesznek egy pár. És persze ennek az ellenkezője sem ritka, amikor kívülállóként értetlenül nézzük, hogy két egyáltalán össze nem illő ember, akik tűz és víz, miért vannak együtt.

Megnyugtató, hogy előbb-utóbb kiderül, működik-e a kémia két ember között, amihez elkerülhetetlen a személyes találkozás. Legalábbis eddig ezt hittük.

Ma már elfogadott, hogy sokan online társkeresőkön próbálnak párt találni, ráadásul a keresés meglehetősen egyszerű. Csak beírjuk, hogy mely korcsoportra vágyunk, milyen legyen az illető külseje, az iskolai végzettsége vagy a hobbija. Sokakat mégis elkerüli a szerelem.

– A pácienseim gyakran panaszkodtak, hogy hiába szimpatikus egy kiszemelt partner az online térben, a legtöbb személyes találkozás csalódással jár. Utánajártunk, mi lehet az oka, és kiderült, hogy annak a bizonyos kémiának a hiánya. Elhatároztuk a kollégáimmal, hogy olyan párkereső felületet hozunk létre, ahol a kémia is mérhető – mondja Jónás Zoltán klinikai szakpszichológus, pszichodráma-vezető.

Nem könnyű szavakba önteni, mi is a két ember közötti kémia. Laikusként a gyomorszorító érzésre, a szív hevesebb lüktetésére, a mindent elsöprő szikrára gondolunk.

– Amit a hétköznapi életben kémiának hívunk, valójában nem más, mint az úgynevezett tükörneuronok együttrezgése, ami két vagy több ember között jön létre. A MyDestiny Dating lett így az első és jelenleg egyetlen társkereső, amely képes ezt a genetikai tükrözést megmutatni. Mivel a párválasztás legjelentősebb része tudattalanul zajlik, ezért olyan eljárást dolgoztunk ki, ami éppen ezeket a nem tudatos szempontokat méri.

Az emberek között megjelenő „kémiát” öt fontos szempont határozza meg: az alapértékrend, a kifelé megjelenő összetartozás, a különböző helyzetekhez való viszonyulás, egymás támogatása és a kapcsolaton belüli harmónia. Ez az öt as­pektus – részben tudatosan, részben tu­dattalanul – mindig felmerül a párválasztás során. A MyDestiny a tudattalan, gyerekkori be­vé­ső­dé­seink­ből is képes olyan mintát venni, ami által minden eddiginél összeillőbb egyezéseket találunk két ember között. Ez teljesen új megközelítés, hiszen eddig csak a személyes találkozókon dőlt el, létrejön-e valódi vonzalom – tájékoztat a szak­ember.

A regisztráció egyszerű. A My­Destiny Dating oldalán megadunk néhány alapinformációt magunkról, többek közt az életkort, a magasságot, dohányzunk-e vagy sem, mennyire fontos számunkra a politika és a vallás. Ugyanezeket a paramétereket beírjuk a vágyott személlyel kapcsolatban is, majd teszt következik. Képek közül kell választani – ezek tájakat, ételeket, mesefigurákat, foglalkozásokat, szí­neket ábrázolnak összesen nyolc kategóriában –, és eldönteni, melyik tetszik nekünk, melyik nem.

Jónás Zoltánék két éve tesztelik a fotókat, hogy valóban olyan belső információkról árulkodjanak, amelyek a tudattalanban bújnak meg. Még egyszer ki kell tölteni a tesztet, ezúttal a kívánt partner szemszögéből, vagyis elmondhatjuk, hogy milyen válaszokat szeretnénk látni a másik fél részéről. Végül kapunk egy pontszámot, s ez alapján olyan „jelöltet”, akivel a legnagyobb ­valószínűséggel működni fog a kémia.

A társkereső januárban indult, és most már összejöveteleket is szervez, ahol „tét nélkül” lehet találkozni a potenciális partnerekkel. – Ez az ismerkedési mód azoknak is ideá­lis, akik nem mernek azonnal belevágni a randizásba. A legfeljebb húszfős csoportokban azok találkoznak, akik a legmagasabb pontszámot érték el a már említett teszten.

Az egynapos foglalkozást két szakpszichológus vezeti, hogy könnyebb legyen az összehangolódás – biztatja a párkeresőket Jónás Zoltán, hozzátéve, hogy levédették a tesztet, s ha már boldoggá tették a magyarokat, az USA-ban is folytatják a párkeresők összeboronálását.

Ezek is érdekelhetnek