Idén is táborozhatnak a gyermekeink

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyáron sok szülő hezitált, elengedje-e a gyerekét táborba vagy sem. A tömeges oltásoknak köszönhetően mostanra megszűnt e dilemma, csak az a kérdés, melyik táborba menjen a gyerkőc. A lényeg, hogy élvezetes és megfizethető legyen.

Család-otthonBiczó Henriett2021. 06. 01. kedd2021. 06. 01.

Kép: Bátor Tábor hatvan segítség önkétes alapú nyári tábor cukorbeteg fiataloknak ingyenes ellátás programok orvosi felügyelet mellett kajakozás csónakázótó evezés 2012 08 14 fotó: Kállai Márton

Idén is táborozhatnak a gyermekeink
Bátor Tábor hatvan segítség önkétes alapú nyári tábor cukorbeteg fiataloknak ingyenes ellátás programok orvosi felügyelet mellett kajakozás csónakázótó evezés 2012 08 14 fotó: Kállai Márton

Június 15-én másfél millió diáknak ért véget a tanév, tizenegy önfeledt hét vár rájuk. A szülőknek évről évre fejtörést okoz, miként oldják meg a gyerekek nyári felügyeletét – ebben jelent nagy segítséget a sokféle tábor.

Kínálatban nincs hiány, annak ellenére, hogy tavaly a táborszervezők jelentős veszteségeket könyvelhettek el. A táborok felénél 10–70 százalék közötti árbevétel-csökkenéssel számoltak, míg 16 százalékuk egyáltalán nem tudta megtartani a gyermekrendezvényeit.

Jó hír, hogy a múlt évhez viszonyítva ezen a nyáron 20 százalékkal magasabb a táborfoglalások száma, így összesen 190 ezer gyerek üdülhet legalább egy hetet a vakáció ideje alatt – derül ki a taborfigyelo.hu összefoglalójából. A táborárak érdemben nem emelkedtek a tavalyi esztendőhöz képest, így a napközis tábor átlagára országosan 35 ezer, míg az ott alvósoké 56 ezer forint. Fontos megjegyezni, hogy ugyanolyan tábortípus esetén régiónként akár tízezer forintos különbségek is előfordulhatnak.

A Táborfigyelő oldalán csaknem ezer táborturnus érhető el, aminek mintegy 60 százalékát nem a fővárosban szervezik, és a tematikákat tekintve több száz közül lehet választani. Az már jól látszik, hogy a legtöbb gyerek sporttáborokban vakációzik, de a kaland- és angoltáborokat is sokan választják.

Újdonság, hogy megjelentek a newtech táborok, amelyek a legmodernebb technológiák használatára tanítják a gyerekeket, mint például a drónprogramozás, a mesterséges intelligencia, az alkalmazásfejlesztés és a robotika. A pandémia előtti időszakban fele-fele arányban választottak a gyerekek az ott alvós és a napközis táborok közül. Úgy tűnik, most is marad ez a tendencia: a gyerekek 55 százaléka napközis táborba megy.

A táborszervezők felelősségvállalásáról tanúskodik, hogy ők az egyik leginkább elkötelezett csoport a koronavírus elleni oltások tekintetében. A rendszeres fertőtlenítés és az egészségügyi előírások betartása egyértelmű elvárás a táborokban.

A legtöbb tábor nem emel ugyan árat, de sok családnak így is gondot okoz, hogy több tízezer forintot kifizessen gyermeke egyheti elfoglaltságáért. Számukra jelenthetnek meg­oldást az úgynevezett minimalista táborok, melyek alacsonyabb árakon nyújtanak vidám nyári élményeket.

Jól jön a többletpénz

Az idén 110 ezer gyermek vehet részt az Erzsébet-táborokban. – Annak érdekében, hogy minden jelentkezést elfogadhassunk, félmilliárd forint többletforrást biztosítunk ezekre a táborokra – tájékoztatott Novák Katalin családokért felelős miniszter. Lesznek Napközi Erzsébet-táborok is a gyerekek lakóhelyén, amiért a szülőknek csak jelképes összeget, napi 100 forintot kell fizetniük. Emellett ottalvósakat is szerveznek, a hétvégéken pedig családi táborokban lehet élményeket gyűjteni. A táborokra a mindenkori járványügyi szabályok irányadók, a szervezők garantálják, hogy csak olyan felnőttek lehetnek a gyerekek mellett, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

 

Ezek is érdekelhetnek