Szabadságon a kanapénézők

Ahogy enyhül a koronavírus-járvány szorítása, úgy költözik vissza a kultúrélet is egyre inkább a „való világba” az online térből.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2021. 06. 25. péntek2021. 06. 25.
Szabadságon a kanapénézők

Június 15-én véget ért a nagy sikerű SzínházTV első évada. A 2020 no­vemberében indult online strea­ming­­szolgáltató platform igyekezett a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a színi előadások élményét, megfizethető áron.

Az elmúlt nyolc hónapban 12 színház 36 produkcióját láthattuk a SzínházTV felületén otthonról, országszerte és külföldről egyaránt, 4K ultra HD minőségben. A több mint száz vetítésre 34 országból váltottak jegyet a színházkedvelők; Németországból mintegy 300 magyar család látogatott el virtuálisan a magyar teátrumokba.

Sokan ágáltak e „műfaj” ellen, mondván, a színház élőben az igazi. Igaz! Mégis, az is tény, hogy „kanapénézőként” a profi vágásoknak kö­szönhetően új aspektusukból ismerhettük meg az előadásokat, átélhettük a színészi játék olyan apró rezdüléseit, melyeket a nézőtéri székünkből nem feltétlenül vehetnénk észre.

Számomra a koncertínséges időkben igazi felüdülést hozott április végén a Caramel OnLive (képünkön), a SzínházTV első saját gyártású koncertje; a népszerű zenekar tagjai tizenegy hónap kihagyás után találkoztak újra egymással. A kedvencek közé furakodott (az Ex katedra – Tanmesék a '90-es évekből című darab mellé) Csákányi Eszter Akit az istenek szeretnek című, nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával átszőtt produkciója, amely során magáról és a női lélek megannyi arcáról mesélt.

Jómagam üdvözlöm, hogy a sikeresen debütált SzínházTV 2021 szeptemberében második évaddal jelentkezik. Megújuló repertoárral, eddig nem látott darabokkal és sok meglepetéssel várja vissza a színházkedvelő közönséget.

Ezek is érdekelhetnek