Tegyünk a májunk védelméért

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Gyakori betegség, amit ha nem kezelnek, komolyabb májbetegség vagy egyéb egészségügyi probléma is kialakulhat belőle. A túlsúly tizedének leadása már képes csökkenteni a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javítani az állapoton.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 08. 26. csütörtök2021. 08. 26.

Kép: Human Internal Digestive Organ Liver Anatomy. 3D, Fotó: Shutterstock

Human,Internal,Digestive,Organ,Liver,Anatomy.,3d
Human Internal Digestive Organ Liver Anatomy. 3D
Fotó: Shutterstock

Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról be­­szélünk. Gyakran a mértéktelen alkoholfogyasztás okozza (alkoholos zsírmáj), azonban számos, elzsírosodott májjal kísért állapot esik a nemalkoholos zsírmáj kategóriájába, ami a májbetegség kezdeti, még visszafordítható stádiuma. A túlsúlyos, elhízott személyek mintegy 80%-át érinti.

A betegségnek azonban egyéb rizikófaktorai is vannak, ilyenek például a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a ma­gas vérzsírszint, a PCOS (policisztáspetefészek-szindróma), a pajzsmirigy-alulműködés, a hasnyálmirigy-betegség, a felszívódási zavarok, illetve egyes gyógyszerek tartós alkalmazása. Szerencsére igen ritka az anyát és a magzatot is súlyosan veszélyeztető akut terhességi zsírmáj, ebben az esetben nagyon fontos feladat az állapotromlás megakadályozása – magyarázza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ belgyógyásza, gasztro­enterológus, hepatológus.

Nehezíti a nemalkoholos zsírmájjal élők helyzetét, hogy eleinte nem okoz jellegzetes vagy komoly tüneteket, ugyanakkor már eb­ben a fázisban fontos lenne az életmódváltás. A kezelés során a gyakorta kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a cukorbetegséget is meg kell célozni, valamint a miattuk kialakult következményeket szintén. A diagnózist követően a betegnek rendszeresen ellenőriztetnie kell az állapotát, amely a fájdalmatlan májszerkezeti vizsgálattal gyorsan, pontosan megtehető – hangsúlyozza a doktornő.

A nemalkoholos zsírmájra többnyire más betegség kivizsgálása – legtöbbször vér- vagy ultrahangos analízis – során derül fény. Bár általában nem okoz panaszokat, mégis komolyan kell venni, hiszen a felhalmozódó zsír miatt a májban gyulladás keletkezhet (ún. zsírmáj hepatitis), ami hosszú távon kötőszövetesedést okoz és veszélyezteti a máj egészséges működését. Maradandó májkárosodás és/vagy rosszindulatú elváltozás is kialakulhat.

Tudta?

- A kis mennyiségű zsír normálisnak tekinthető a májsejtekben, azonban ha 5% fölé emelkedik a mértéke, akkor már zsírmájról beszélhetünk. - A nemalkoholos zsírmáj egyéb betegségek (szív-, cukor- és vesebetegség) rizikóját is növeli. - A zsírmáj normális testsúlyú, de hasi hájtöbblettel, túlzott viszcerális (zsigeri) zsírral, deréktáji zsírpárnákkal rendelkező embereknél is kialakulhat. - Túlsúlyos egyéneken végzett három hónapos vizsgálatban a napi 500 kalóriás csökkentés átlagosan 8%-os testsúly- és jelentős zsírmájérték-csökkenéshez vezetett.

Életmódváltással, fogyással és rendszeres testmozgással sokat tehetünk májunk egészségéért is. A testtömeg 5-10%-os csökkentése javítja az inzulinérzékenységet, és a májelzsírosodást is jelentősen csökkenti, hiszen amikor elfogynak a test látható helyein lerakódó zsírpárnák, a májban raktározódó zsírcseppek is lassacskán eltűnnek.

A zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra, magvakra, halakra, teljes kiőrlésű gabonákra épülő étrend segít a fogyásban, a heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (kocogás, tempós gyaloglás, kerékpározás) pedig akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem csökken a testsúly. Bár a nemalkoholos zsírmáj nem az alkoholfogyasztás miatt alakul ki, ebben az esetben is érdemes visszaszorítani az italozást.

A zsírmáj kezelésére nincs specifikus gyógyszer, az orvos által elrendelt szerek elsősorban a kapcsolódó problémák – magas vérnyomás, vérzsírszint, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás – kezelésére hivatottak. Amennyiben a zsírmáj súlyosbodása eljut a cirrózis stádiumába és a máj már nem működik megfelelően, májátültetésre is szükség lehet.

Megújuló szerv A máj képes arra, hogy sérült sejtjei helyett újakat termeljen. Még akkor is visszanyerheti az eredeti méretét és a működése is helyreáll, ha a háromnegyed része elpusztul vagy eltávolítják.

 

Ezek is érdekelhetnek