Szeressük magunkat is!

Kulturális antropológusként Keresztes-Bolla Anita rájött, hogy a világon fordítani csak úgy tud, ha először kicsiben kezdi el – méghozzá az embernél, az emberi viselkedésnél. Ha folyamatosan törekszünk arra, hogy önmagunk legjobb változatává váljunk, akkor a világ is velünk változik. Ma ezen az úton mentálhigiénés szakemberként segíti a hozzá fordulókat.

Család-otthonBalogh Boglárka2022. 12. 15. csütörtök2022. 12. 15.

Fotó: Ivor Andrea

Szeressük magunkat is! Fotó: Ivor Andrea

Már kicsiként is figyelte a világot maga körül, az emberek viselkedését, egymással való bá­­násmódját. Sokszor fájt, amit látott vagy átélt. Kereste a választ, hogyan lehetne kevesebb a bántás, a szenvedés, a fájdalom? Miként lehetnénk békésebbek, szeretettelibbek egymással? Két dolog inspirálta gyermekkora óta: Michael Jackson Earth című száma és az énekes munkássága, valamint a világ körüli utazások, amiket a szülei tettek lehetővé számára hároméves korától fogva. Ezek a hatások küldetéstudatot és reményt oltottak belé. Látta a fényűzést és a nyomort. Látta a buja, érintetlen esőerdőket és a mocskos, szemetes folyókat, partjukon a vele egykorú koldus gyerekekkel. Nem csoda, hogy ennek hatására sokáig az idea­lista, lelkes világmegmentők táborát erősítette, majd rájött, hogy előbb magát kell megmentenie.

– Megértettem, hogy nem lehet erőből klímát, környezetet, természetet védeni – magyarázza Anita. – Mivel minden társadalmi változás az embereken keresztül történik, így azért kell dolgozni, hogy mi, emberek váljunk olyanokká, akik változtatni képesek. Aki önfejlesztésben vesz részt, olyan készségeket sajátít el, amelyek lehetővé teszik, hogy bármilyen krízis- vagy konfliktushelyzetből sikeresen jöjjön ki, s teszi ezt úgy, hogy nemcsak ő jár jól, hanem a többi résztvevő is.

A szakember szerint az önismereti munka célja lényegében érzelmi és mentális egészségünk elérése. Akinek ez sikerül, képes alkalmazkodni, együttműködni, megoldásokat keresni, megküzdeni egy adott krízissel. Ha kicsiben, a mindennapjainkban elsajátítjuk e képességeket, akkor a nagyobb folyamatokban is tudjuk működtetni. Így nem kérdés, mennyire szorosan függ össze önmagunk jólléte a bolygó egészségével.

Az önfejlesztés résztvevői olyan készségeket sajátítanak el, amelyek lehetővé teszik, hogy a krízishelyzetekből sikeresen jöjjenek ki. Fotó: Keresztes-Bolla Anita.

A karácsony a szeretet ünnepe, mégis sokan szorongással várják ezt az időszakot. Ennek lehet oka a megromlott vagy nem létező kapcsolat, vagy éppen az önszeretet hiánya. Szeretetre vágyik minden ember, csak épp nem tanultuk meg, hogyan kell jól csinálni.

– A családjainkban karácsonykor szembesülünk mindazzal, ami puha, megtartó, netán azzal, ami kemény és rideg. Az egész éves egymással szembeni viselkedésünk ekkor vizsgázik igazán. Megéljük, hogy képesek vagyunk-e egymás szemébe nézni őszinte, tiszta szeretettel vagy sem. Sokszor sajnos nem. Ha mindenki dolgozna a személyiségén, akkor nem lennének feloldatlan konfliktusaink, képesek volnánk szépen, nyugodt hangvételben szót érteni a másikkal, s így a karácsonyi együttlét is szólhatna a lényegről: a békéről és a szeretetről.

Anita azt tapasztalja, hogy a félelem a legnagyobb visszahúzó erő önmagunk megismerésében, elfogadásában és szeretetében. Félelem attól, hogy megszűnhet, semmissé válhat az az ember, akinek eddig ismertük magunkat, hogy kiderül, nem is tudjuk pontosan, kik is vagyunk igazán.

Az önismereti munka során az a kialakult személyiség, akit családi, szülői és kulturális szokásaink hoztak létre, átalakul. Anita tapasztalata, hogy fókuszált önismereti munkával két év alatt gyökeres változásokat tudunk megélni. Ezért írta meg most karácsonyra a Léleknapló Nőknek című könyvét, hogy lerövidítse az időt azok számára is, akik egyelőre inkább egyedül járnák ezt az utat.

– Mai társadalmunkban nekünk, nőknek olyan ütemet és életmódot kell követnünk, ami valójában természetünknek és biológiai működésünknek nem megfelelő. A Léleknapló Nőknek segít visszatalálni a saját ritmusunkhoz, újraértelmezni nőiségünket és helyünket a mai világban. A célom az volt a könyvvel, hogy aki a Léleknaplóval járja az önismereti utat, önegyüttérzőbbé és önszeretőbbé válhasson, s elsajátíthassa az öngondoskodást.

Akik Anitát felkeresik, megannyi szolgáltatás közül választhatnak, legyen az egyéni és párkapcsolati konzultáció, önismereti csoportfolyamat, házasságfelkészítés. Azonban szinte mindig dolgoznak az önbizalom fejlesztésén, az önérdek-képviseleten, a határhúzáson, a megfelelések hátrahagyásán, a múltfeldolgozáson, a családi sé­mák, mintázatok felismerésén, a berögzült szokások átírásán.

– Sokan megfordultak már ná­lam. Gyönyörű látni, ahogy kivirágoznak a nők és férfiak, s ki-ki megtalálja egyéni küldetését, hivatását, élete értelmét. Áldottnak ér­zem magam a lehetőségért, hogy segíthetek nekik ezen a sokszor göröngyös úton haladni.

Ezek is érdekelhetnek