Tündérekkel suttogó

Mesebeli lények kelnek életre Réti Ágota kezei között. Egyesek csak dísztárgy gyanánt, míg mások gyógyító szándékkal születnek.

Család-otthonB.Pintér Dalma2022. 12. 27. kedd2022. 12. 27.

Kép: Réti Ágota alkotói nevén Tündér Karola gödöllői nemeznemző műhelyében készít ars poeticája szerint tündérkéket, akiknek lélekgyógyító ereje van 2022 12 01 Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

Tündérekkel suttogó
Réti Ágota alkotói nevén Tündér Karola gödöllői nemeznemző műhelyében készít ars poeticája szerint tündérkéket, akiknek lélekgyógyító ereje van 2022 12 01 Fotó: Kállai Márton KM Szabad Föld

Amint közeledik a karácsony, nyitottabb szívvel szemléljük a világot, gyermeki lelkünkhöz visszatalálva hiszünk a meséknek, hogy vannak angyalok, akik jóságot, szeretetet lopnak az otthonunkba, s léteznek tündérek is, virágok alkotói, lelkek gyógyítói.

Ágota hét éve egy gyapjúmanót vásárolt a testvérének karácsonyra. Lenyűgözte az egyszerű, könnyed figura, s a gondolat, hogy milyen érzés lehet ilyesmit alkotni. Kíváncsisága tettekbe torkollt, gyapjút és a nemezeléshez szükséges eszközöket vásárolt, gyakorolni kezdett. Egyik tündér a másik után készült el, melyeket kezdetben a barátainak és a családtagoknak ajándékozott.

A vizes nemezelés helyett a tűnemezelés, az angyalok és a tündérek világa ragadta meg. A technika meglehetősen egyszerű: a drótalapra rátekeri a nemezt vagy a gyapjút, puklik nélkül, kellően feszesen. Felöltözteti a babát, hajat csinál neki. Az első tündérek még zömökebbek voltak, elmosódott élekkel. Idővel és gyakorlással Ágota kezei ráéreztek a készítés mikéntjére, a haj és a szárnyak finomságára, a színek harmóniájára.

Réti Ágota gödöllői műhelyét tündérek népesítik be, amelyek alig várják, hogy megtalálják az igazi gazdájukat. Fotó: Németh András Péter

Hamarosan létrehozta Tündér Karola alkotói neve alapján a TündérKa Nemeznemző Műhelyt. Elkezdődött a tündérteremtés. Egész évben jócskán akad rendelése, augusztustól pedig dübörög a karácsonyi angyalláz. A gyakorlatban így született meg tündérfalva, habár ez nem a teljes történet. Az eredetileg közgazdászként végzett tündéralkotó közös gazdasági vállalkozást vitt az édesapjával. Szerette a számok világát, de tudta, nem ez az ő hivatása. Anyasága otthon töltött éveiben, 2006-tól asztrológiával kezdett foglalkozni.

Lassan bontogatta a szárnyait: számmisztikát tanult, masszázst, reikit – energiával gyógyítást – és fülakupunktúrát. De mélyebbre akart menni, a lélek szintjén megfigyelni, feltárni és oldani a raktározódó problémákat. Elindult a kineziológia útján, majd egy német energetikai blokkoldási módszer első magyarországi képviselője lett. Később beleásta magát a rovásírás rejtelmeibe, és létrehozott egy teljesen új módszertant, a Benső Egységet, amellyel a mai napig segíti az embereket a kiteljesedésük útján.

A két irány, a lélektanulmányok és a tündérszálak 2015-ben értek össze. Ettől kezdve foglalkozik a nemezfigurák által segítségnyújtással. Mind több igény érkezett, hogy készítse el a megrendelő saját tündérét. Sok pozitív visszajelzést kap, javarészt olyat, hogy a tündér támaszt, egyfajta lökést adott a gazdájának elindulni az önismeret és a kiteljesedés útján. Volt, hogy babaáldásra váró párnak segített, hosszú évek után megfogant a gyermek. Nem biztos persze, hogy a tündér okozta a változást, de bizonyos, hogy a jelenlétével munkálkodik, elindít egy folyamatot.

Máskor szőke, kék ruhás tündér született a kezeiben, leginkább a népszerű Jégvarázs mese Elzájára hasonlító. Ágota kitette a közösségi oldalára a fotóját, és elkezdte keresni a nemezfigura gazdáját. És láss csodát, pár nap múlva egy Elza nevű kislány anyukája írt, hogy az egyébként örökbe fogadott gyermeknek a nem túl derűs múltja miatt lelki támogatásra lenne szüksége.

Lélekgyógyító erejük van... Fotó: Németh András Péter

Ágota szerint a tündérek mindig itt vannak körülöttünk, de elfelejtjük őket a megsegítésünkre kérni. Ő csak közvetítő, ha úgy tetszik, tündérekkel suttogó, aki anyagformába ölti őket. Harminchétféle virágesszenciából is csepegtet a nemezre, illetve gyógyító kristályt vagy ásványt fon a baba hajára, tesz a derekára övdíszként, ha szükségét érzi.Nem csak az embereknek, minden másnak is van tündére. Benne élnek a természetben, munkálkodnak a virágokkal teli réten – véli az alkotó.

Talán az sem véletlen, hogy a családjával éppen egy gödöllői erdő mellett laknak. Az ablakukból látni a fákat és a mezőt, innen kap ösztönzést. A hétköznapi örömökhöz nincs szükség nagy dolgokra: megtalálni a legjobb oldalunkat, járni a saját utunkat, megfelelő iróniával, könnyedséggel és humorral élni az életet – adja útravalóul. Ha megnyitjuk a szívünket, talán észrevesszük a tündérünket, aki mindig mellettünk áll, s alig várja, hogy hozzá forduljunk.

Ezek is érdekelhetnek