Lakás vagy ház? Így dönthetünk egyszerűen

Az ingatlanvásárlás nem egyszerű döntés, hiszen általában hosszú távra tervezünk vele, ezért nagyon megfontoltan és minden apró részletet mérlegelve kell választanunk. Mielőtt konkrétan elkezdjük a keresést, érdemes határozottan megfogalmazni a leendő élettérrel kapcsolatos igényeket: elsődlegesen például azt, hogy lakást vagy inkább családi házat keresünk-e.

Család-otthonPR cikk2023. 01. 16. hétfő2023. 01. 16.
Lakás vagy ház? Így dönthetünk egyszerűen

Talán összetettebb a kérdés, mint elsőre gondolnánk, hiszen sok-sok előnyt és hátrányt kell sorra vennünk, személyesen a mi igényeinkre vonatkoztatva. Ha lakásba költözünk, nem kell számolnunk plusz költségként az udvarrendezéssel, illetve állandó feladatként a gondozással, fűnyírással. Ha nagyvárosban élünk, a lakás általában közelebb van a városközponthoz, míg a családi házak egy távolabbi, kertvárosi részen foglalnak helyet.

Ezzel szemben egy ház esetén, bár lehet, hogy többet utazunk a munkahelyünkre, de nem kell elindulnunk otthonról, ha a szabadban töltenénk az időt. Emellett a hangos szomszédoktól sem kell tartanunk. Sőt, mi is lehetünk kevésbé fegyelmezettek, és nyugodtan beindíthatjuk a mosást este tízkor vagy hajnali hatkor, nem kell félnünk, hogy bárkit zavarunk vele.

Mégis hogyan döntsünk?

Sokkal könnyebb döntést hozni, ha nemcsak átgondoljuk, hanem le is írjuk a tényeket. Mindenképp ezzel kezdjünk, azaz a konkrét, kézzelfogható adatokkal, igényekkel, és csak ezután engedjük bele az érzelmeket. Utóbbit sem szabad kihagyni, de később hálásak leszünk magunknak, ha úgy hagyatkozunk a szívünkre, hogy előtte az észérvekkel kiválasztott szempontok alapján már leszűkítettük a lehetőségeinket. Nézzük, melyek a lista legfőbb pontjai!

Hogyan élünk most, melyek a mindennapi igényeink és lehetőségeink?

Kezdjük a jelennel, gondoljuk végig, a jelenlegi életvitelünk mellett, melyik típusú ingatlan áll közelebb hozzánk: a lakás vagy a ház? Egy nagyobb telek esetén tudunk-e az udvaron végzett munkákkal foglalkozni? Teher vagy izgalmas, új lehetőség számunkra a fűnyírással, kertészkedéssel, karbantartással tölteni az időt? Szükségünk van -e tágasabb élettérre, több szobára, vagy nem is tudnánk mivel berendezni két helyiségnél többet? Mérlegeljük, melyik alternatíva kedvezőbb a mindennapjaink alapján!

Hogyan látjuk az életünket évek múlva?

Természetesen, mivel egy ingatlant hosszú távra vásárolunk, legalább ennyire fontos a jövőkép. Fogalmazzuk meg, elsődlegesen milyen célból keressünk új helyet: egyedül, vagy baráttal, párunkkal a tanulás, munkakezdés éveire választunk életteret? Esetleg szemünk előtt lebeg már a közelgő családalapítás gondolata? Amennyiben néhány éven belül mindenképp nagyobb teret laknánk be, és szükségét éreznénk udvarnak, esetleg egy kertvárosi környezetnek, érdemes mérlegelni, megéri-e kétszer költözni vagy egy kis áldozattal – például egy ideig több utazással a munkába –, azonnal házat keresni.

Ha hosszú évekre előre úgy véljük, hogy nem fog változni a létszám, tanácsos a jelenlegi körülményekre alapozni, és az eladó lakások között szétnézni. Persze ebben az esetben olyan jellemzőkkel tanácsos keresni, amelyek biztosítják, hogy 5-10 év múlva eladható lesz az ingatlan.

Az anyagi lehetőségek

Nyilvánvalóan az egyik legmeghatározóbb tényező a pénz, azonban tényleg érdemesebb az igényekkel kezdeni, nem az anyagiakkal. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a pénz nyomán azonnal erős korlátokat szabunk magunknak, és ezért nem veszünk észre olyan lehetőségeket, amelyekre nem is számítottunk.

Ha egy életre vásárolunk, elsősorban a jelenlegi pénztárcánk, hitellehetőségeink a mérvadóak, amennyiben pedig ideiglenes időszakra keresünk ingatlant – még ha több évre is –, nagyon fontos szempont, hogy mi jelent jó befektetést. Természetesen szakemberek segítségét is igénybe vehetjük, sőt tanácsos banki tanácsadóhoz fordulni, aki felvázolja számunkra, mely lehetőségek lehetnek a legkedvezőbbek.

A megérzéseink

Kizárólag erre alapozni nem szabad, de mindenképp figyelembe kell venni azt is, valójában mit szeretnénk. Ha egy lakás lenne célszerűbb, de tudjuk, hogy bezártságnak éljük meg, ha nincs udvarunk, esetleg nehezen alkalmazkodunk a szomszédokhoz, akkor keressünk kisebb házat. Ha pedig nagyobb létszámmal költözünk, és logikusabb lenne családi házban gondolkodnunk, de világéletünkben másutt éreztük otthon magunkat, első körben nyugodtan nézzünk szét a tágas, többszobás eladó lakások között. Talán több kompromisszumot kell kötnünk – vagy az árban, vagy az elhelyezkedésben –, de mindenképp vegyük figyelembe, mi hoz valódi elégedettséget számunkra!

Csak pozitívan!

Könnyű hirtelen döntést hozni, ha valamibe beleszeretünk, de sajnos megbánni is legalább ennyire egyszerű. Éppen ezért ne a kereséssel kezdjünk, hanem tényleg az igényeink megfogalmazásával. Ha minden ott van a kockás papíron, vagy az Excel-táblában, az valódi bizonyítéka annak, hogy mérlegeltük az összes eshetőséget.

Bár a hasonlóan nagy horderejű választásokat könnyű teherként megélni, próbáljunk a pozitív oldalára koncentrálni: a kellemes izgatottságra, hogy nemsokára meglesz a saját otthonunk. Ez a döntésben is segíteni fog, hiszen sokkal könnyebb felszabadultan, nyugodt lélekkel és elmével mérlegelni, mint hatalmas stressz közepette.

Ezek is érdekelhetnek