Ezt jól kifőzték!

A minapi siker jelentős mérföldkő a hazai gasztronómia történetében: a Dalnoki Bence, Széll Tamás, Nyikos Patrik alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjében a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A szakács­szakma Oscar-díját Dánia vihette haza, a második helyezett Norvégia lett.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2023. 02. 05. vasárnap2023. 02. 05.

Kép: Hungarian chef Bence Dalnoki (R) celebrates on the podium with his team after winning the silver Bocuse d’Or 2023 at the SIRHA (Salon International de la Restauration, de l’Hotellerie et de l’Alimentation) on January 23, 2023 in the Chassieu Eurexpo hall near Lyon, south eastern France. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP), Fotó: JEFF PACHOUD

Ezt jól kifőzték!
Hungarian chef Bence Dalnoki (R) celebrates on the podium with his team after winning the silver Bocuse d’Or 2023 at the SIRHA (Salon International de la Restauration, de l’Hotellerie et de l’Alimentation) on January 23, 2023 in the Chassieu Eurexpo hall near Lyon, south eastern France. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Fotó: JEFF PACHOUD

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, amelyet Paul Bocuse séf ötlete nyomán 1987 óta, kétévente rendeznek meg a névadó szülővárosában, a franciaországi Lyonban. Magyar szakácsok 2013 óta vesznek részt a versengésen. Az első hazai siker Széll Tamás nevéhez köthető, aki 2016-ban megnyerte az európai döntőt. Többször szerepelt már magyar csapat a világdöntőn, de most először került a dobogóra.

A magyar trió pár nappal ezelőtt, az európai megméretés második helyezésével a tarsolyában vágott neki a Bocuse d’Or világdöntőjének, amelyre 24 országból érkeztek csapatok. A magyar csoport élén Dalnoki Bence állt, aki egyébként a budapesti két Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje (konyhafőnök-helyettese). Sportrajongóknak ismerős lehet a neve onnan is, hogy fiatalkorában nyolc éven át kajakozott, országos bajnokságot is nyert – vagyis a 29 éves, gödi származású fiatalembertől nem áll távol a versenyszellem és az ezzel járó feszültség. Commis-ként (újonc a konyhán, az előkészítésben segít) Nyikos Patrik segítette a munkáját, aki szintén a Stand munkatársa. A pulton kívül a coach, azaz a tréner szerepében Széll Tamás pörgött, ő és a felkészítésben segédkező Szulló Szabina a Stand tulajdonosai. A kós­to­ló­zsű­riben a csapatot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke képviselte.

A szakácsok négy hónapja edzettek erre a versenyre, újra és újra előkészítették, grammra kimérték az alapanyagokat, a felkészülés során mindennap elkészítették a versenytányérokat. A döntőn a csapatoknak hagyományosan két étellel kell kirukkolniuk: az egyik általában egy hústál, amelynél nagy szerepet kap a formatervezés és a dizájn, a másik pedig a tányértéma, amely a világ aktualitásait, a változó kulináris irányzatokat tükrözi. Mindkét ételhez meghatározott alap­­anyagokat rendelnek, az idén a hústál sokkal inkább haltálnak minősült, hiszen kötelező eleme az ördöghal, a Szent Jakab- és a fekete kagyló volt. Formabontónak bizonyult a tányértéma is: a szakácsoknak egészséges gyerekmenüt kellett készíteniük (három fogást 15 személyre) azzal a feltétellel, hogy a fogások mindegyikében szerepeljen a tök, az előétel vegán legyen, a vegetáriánus főétel pedig tartalmazzon tojást.

Nincs izgalmasabb játszótér a konyhánál

„Ha evésről van szó, a kicsik rendkívül trükkösek tudnak lenni. Ha szeretnénk megmutatni a zöldségek szépségét, változatosságát, és persze finomságát, ak­kor bizony trükkösebbeknek kell lenni a gyerekeknél” – boncolgatta a témát Dalnoki Bence a Bocuse d’Or Facebook-oldal egyik bejegyzésében. Gyakori szülői parancs, hogy „ne játssz az étellel”, ám a séf ezzel nem ért egyet. Az ételekkel való helyes játék a legjobb módja az alapanyagok, textúrák, ízek, fűszerek, főzési módszerek megismerésének. Ezért a döntő ételében játékosan szerették volna megmutatni a gyerekeknek, hogy a konyha a legizgalmasabb játszótér, és az étel lehet a legmenőbb eszköz a különleges alkalmak megünneplésére. Íme, a bronzérmet érő tányértéma ételei: - hideg tökleves, tökkel és petrezselyemmel töltött uborka, habos zabkrém enyhe tormával, füstölt olajban pácolt zöldborsó; - tükörtojás gombával, hagymával, savanyított tökkel, citromos zsályával és krémes tojássárgájával; - érlelt sajtból készült szósz, tökkel és tökolajjal; - joghurthab folyékony tökkel, vaníliával, almával és málnával, töktorta; - ropogós „föld” meglepetés, csokoládéval, mogyoróval és citromkóróval.

 

Ezek is érdekelhetnek