A konyha edényekről kezdőknek

Hirdetés – Olyan utazásra indulunk a konyha világába, amely megannyi izgalmat rejthet a kezdők számára. Mindannyian megéltük már a nagyszüleink kedveskedő telefonhívását, amelyben örömmel tájékoztattak arról, hogy végre megvették a hőn áhított étkészletet vagy edénykészletet...a helyi piacon. Természetesen ezek sosem voltak jó minőségű felszerelések, de az ő kedvükért sokáig használtuk őket. Ha végül rászánjuk magunkat a cserére, előtte nézzünk körül, mire is lesz majd pontosan szükségünk a konyhában.

Család-otthon2020. 10. 29. csütörtök2020. 10. 29.
A konyha edényekről kezdőknek

Konyhaméretre válogatja, hogy hány edényt és milyen típusúakat tudunk eltárolni, így hiába szeretnénk a legújabb tévés főzőműsor valamennyi eszközét mi is használni, erre nem biztos, hogy rendelkezésünkre áll majd egy kisebb raktár. Legyünk ezért körültekintőek és tervezzünk előre!

Méret

Gondoljuk először át, hogy hány főre fogunk főzni: ha ugyanis rendszeresen egyedül eszünk, nincs értelme hatalmas vájlingokat vásárolnunk, ugyanakkor ha gyakran fogadunk komolyabb vendégsereget, vagy nagy a családunk, akkor hanyagoljuk az egyszemélyes serpenyőket.

Funkció

Az univerzális eszközök felhasználását rendszerint a kényszer szüli, helyettük praktikusabb a konkrét célhoz rendelt edények beszerzése. Biztosan szükségünk lesz legalább egy lábosra, egy serpenyőre, és érdemes egy tepsit is hozzáadni az eszköztárunkhoz. Ezekkel az alapszintű konyhai szükségleteinket már könnyedén ki tudjuk elégíteni. Míg akad, aki a kerámia alapanyagú eszközöket részesíti előnyben, mások az öntöttvas, illetve az acél darabokat favorizálják – ez pusztán egyéni preferencia kérdése, hiszen ma már nincs igazi minőségbeli különbség.

Fotó: liloon/Shutterstock.com

Tárolás

Ahogy a cikkünk elején már említettük, a tárolás a megfelelő edények kiválasztásának egyik sarkalatos pontja. Ha még a konyha kialakítása előtt állunk, akkor egyszerűbb dolgunk van: érdemes a tervezéskor figyelembe venni azt, hol lesz a tűzhelyünk, hol és milyen eszközökre lesz szükségünk. Ehhez képest tudjuk majd méretezni és elhelyezni a polcokat vagy szekrényeket. Bár ez utóbbi gyakori megoldás a magyar konyhákban és küllemét tekintve elegánsabb is, a polcok könnyebb kezelhetőséget és átlátható átláthatóságot garantálnak.

Ha pedig a teljes képet szeretnénk egyben látni, érdemes ellátogatni a Bonami.hu weboldalára, ahol a készlet áttekintésével gazdag információforráshoz juthatunk.

Ezek is érdekelhetnek