Indul a nyári szezonális ellenőrzés

Figyelem! Július 15-én elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára rendelt el. Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.

KözéletMW 2025. 07. 15. kedd2025. 07. 15.

Kép: Az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek a helyi termelői piacokat is vizsgálják, Fotó: Shutterstock

Indul a nyári szezonális ellenőrzés
Az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek a helyi termelői piacokat is vizsgálják, Fotó: Shutterstock

Figyelem, indul a nyári szezonális ellenőrzés! A célterületek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik – derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.

nyári szezonális ellenőrzés
A 2025-ös nyári szezonális ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat is vizsgálják
Fotó: Shutterstock

Az idei ellenőrzés-sorozaton a szakemberek számos – tipikusan nyári programokhoz kapcsolódó – területen végeznek ellenőrzéseket.

Többek között vizsgálni fogják a nyári lovas táborokban tartott lovak állategészségügyi állapotát, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeket. Fókuszba kerül a szezonális fröccsteraszokon árusított alkoholos italok élelmiszerbiztonsági és minőségi, valamint a létesítmények higiéniai megfelelősége.

A nyár elengedhetetlen programjaként a grillezésre szánt előkészített húsok és húskészítmények – pléldául grillkolbászok, marinált termékek, hamburgerhúsok – is górcső alá kerülnek. A vizsgálatok során a felügyelők kiemelt figyelmet fordítanak a termékek összetevőinek nyomon követhetőségére, valamint az előállító üzemek önellenőrzésére is. Az idei évben az ásványvíz palackozó és szikvíz előállító létesítmények élelmiszerbiztonsági és higiéniai megfelelőségét is vizsgálja a hatóság – ismertette a szaktárca.

Ez is érdekelhet

Kiemelték:

évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok, hiszen a vásárlók bíznak benne, hogy ott kiváló minőségű kistermelői termékekhez juthatnak. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.

A magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések időszakában, hanem egész évben elhivatottsággal végzi munkáját, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsa, a fogyasztók és a tisztességes magyar előállítók, termelők érdekeit védje – hangsúlyozta az Agrárminisztérium.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!