Egyre népszerűbb az otthoni kenyérsütés

Egyre többen döntenek úgy, hogy a kenyeret maguk készítik. A trendet nem csak az áremelkedés, hanem a fitt életmódra törekvés is erősíti. Bár a házi sütés időigényes, minden bizonnyal gazdaságosabb és egészségesebb, mint az élelmiszerboltokban kapható termékek fogyasztása. Hogyan süssünk kenyeret saját kezűleg? Milyen eszközökkel készíthetünk ropogós és ízletes péksüteményeket az egész család számára?

Család-otthonPR cikk2022. 11. 22. kedd2022. 11. 22.
Egyre népszerűbb az otthoni kenyérsütés

Ahhoz, hogy igazán jó kenyeret süthesünk, különös figyelmet kell fordítani a felhasznált összetevőkre. A házi péksüteményekhez nem kell túl sok kulináris tudás, de a rosszul kiszámított grammsúly elronthatja a végeredményt. A megfelelő arányokra feltétlenül emlékezni kell. Ha helyesen mérjük ki a hozzávalók grammsúlyát, akkor valószínűleg a legtöbb probléma elkerülhető, és a kenyér a pékségben sütötthöz hasonló lesz.

Az élesztőre különös gondot kell fordítani. Össze kell törni, illetve egy kevés vizet és cukrot érdemes adagolni hozzá. A víznek langyosnak kell lennie, hiszen a hideg vízben az élesztőgombák biztosan nem fognak munkához látni, a forróban pedig elpusztulnak. Egy kilogramm liszthez körülbelül két csomag száraz élesztőt vagy egy csomag friss élesztőt kell használni. Ha kevesebbet adagolunk, a nyers tésztának több időre lesz szüksége, míg megkel.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az élesztőgombáknak oxigénre van szükségük. Használjunk szitát, hiszen az így kiszőrt liszt finom szemcséi között több levegő bújhat meg, mintha a tasakból kifordítanánk. A kenyértészta kelesztési ideje a recepttől függően körülbelül egy óra. Ha ez idő alatt sem kel meg, nem kell aggódnunk, hagyjuk még állni.

A sütőedények kiválasztására érdemes időt szánni. Érdemes öntöttvas- vagy vastag agyagedényt használni a kenyérsütéshez; persze az ilyen sütőtálak sok másra is alkalmasak. Az öntöttvasból készített edények sajnos viszonylag drágák, de kis túlzással egy életen keresztül használhatók. A római agyagedények is nagyszerű szolgálatot tesznek, igaz, ezek sérülékenyebbek.

A kenyérsütésről tudni kell, hogy tökéletes végeredményt csakis az egyenletesen bemelegített sütő segítségével érhetünk el. Ha ez nem áll rendelkezésre vagy nem tudjuk biztosítani a megfelelő sütőközeget, abban az esetben érdemes lehet inkább elektromos kenyérsütőt választani. Egy ilyen készülék szinte minden terhet levesz a vállunkról, nekünk csupán az összetevők megfelelő arányára kell figyelni.

Egy kenyérsütő gép rengeteg időt és fáradságot megspórol, így mindenképpen érdemes beruházni egyre, ha hetente vagy annál is gyakrabban szeretnénk kenyeret készíteni. A használatával nem csupán a kenyérsütés folyamatát egyszerűsíthetjük le, hanem a sütés utána takarítás idejét is.

Ha az otthoni kenyérsütés mellett döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy a kenyerünk azokat a hozzávalókat tartalmazza, amelyek látni szeretnénk benne. Ráadásul az elkészített veknink pont olyan lesz, amilyet szeretnénk, hiszen a készülékek egész sor programmal és működési funkcióval rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetnek