Mielőtt a pirulához nyúlna: néhány tipp a fájdalom enyhítésére

Ki ne érezte volna már, hogy itt sajog, amott meg lüktet, netán nyilall – egyszóval fáj. Ilyenkor hajlamosak vagyunk lecsapni az első utunkba eső fájdalomcsillapító pirulára, holott a hagyományos orvoslás számos természetes és hatékony fájdalomcsillapító szert és módszert kínál. A fájdalom enyhítésének tudományába vezet be minket a Partvonal Kiadó Természetes fájdalomcsillapítás című könyve.

Család-otthonHabik Erzsébet2019. 09. 26. csütörtök2019. 09. 26.
Mielőtt a pirulához nyúlna: néhány tipp a fájdalom enyhítésére

Életünk megkerülhetetlen része a fájdalom, üzenet, amit meg kell hallgatnunk, hiszen jelzi, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Mielőtt csitítani próbálnánk, előbb az eredetét kell felderítenünk, hiszen ha csupán elkendőzzük a problémát, idővel súlyosabbá válhat.

Ki kell húznunk a szálkát, meg kell szüntetnünk a gyulladást, és így tovább. Vegyünk egy egyszerű fogfájást – hozzák fel a példát a szerzők –, ami többnyire annak a jele, hogy lyuk képződik a dentinben, közel a pulpakamrához, amelyben az ideg található. Fájdalomcsillapító segítségével megszabadulhatunk a fájdalomtól, ám nem akadályozzuk meg a fog további romlását.

Olykor időbe telik, míg eljutunk a fogorvoshoz, de addig is enyhíthetjük a kínokat néhány egyszerű praktikával: kiváló fájdalomcsillapító szer például a kakukkfű főzete. Kitisztítja a szájüreget, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású. (Forraljunk egy pohár vizet, adjunk hozzá egy teáskanálnyi kakukkfüvet, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le. Öblögessünk vele naponta kétszer.)

Hathatós segítség lehet a szegfűolaj is: tegyünk egy cseppet az ujjunk hegyére, dörzsöljük be vele az ínyünket a fájó fog körül. Ismételjük meg szükség szerint.

Íme, néhány tipp a leggyakoribb fájdalmak leküzdésére: Fejfájás esetén az őszi margitvirág teája segíthet. Tegyünk egy evőkanálnyi szárított virágot egy nagy csészébe és forrázzuk le. Öt percig áztassuk, majd szűrjük le és fogyasszuk el. Ezt naponta kétszer-háromszor is megismételhetjük.

Az ősi gyógynövény, a borsmenta desztillálása során értékes esszenciális olajat nyernek, amely egyszerre gyulladásgátló, fájdalom- és görcsoldó. Cseppentsünk borsmentaolajat mindkét mutatóujjunk végére, majd dörzsöljük a fájó részre, a homlokunkra, nyakszirtünkre.

Ha a fejfájásunk kiterjedtebb, áztassunk egy kendőt hideg vízbe, cseppentsünk rá az olajból. Feküdjünk le egy nyugodt helyre, tegyük a kendőt a homlokunkra, így pihenjünk legalább 10 percig. Ha gyakorta fáj a fejünk, forduljunk orvoshoz, hogy felderítse a fájdalom eredetét.

Torokfájásra, torokgyulladásra hatásos gyógyírt kínálnak a méhek és a méhkaptár termékei, mint a mézes kakukkfűtea vagy például a propolisz: ezzel az anyaggal fertőtlenítik a szorgos kis rovarok a kaptárt, igen gazdag antibiotikus összetevőkben. Természetes propoliszt egy-két grammos adagokban vásárolhatunk. Lassan rágjunk meg egy darabot, tartsuk a szánkban 10-15 percig. Ismételjük meg naponta kétszer-háromszor.

Aki nem szereti a propolisz karakteres ízét, válasszon helyette valamilyen propoliszos terméket, például szopogatni való tablettát. A torokfájást okozhatja egyszerű irritáció, de fertőzés is, amit nem szabad félvállról vennünk, különösen, ha láz is kíséri a fájdalmat. Ilyenkor mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat.

Az izomláz doktora a rozmaring. Kutatások kimutatták, hogy gyulladásgátlónak és fájdalomcsillapítónak is jó. Készítsünk belőle erős főzetet: fazékban forraljunk fel két liter vizet, majd adjunk hozzá 50 gramm szárított rozmaringot. Áztassuk 20 percig, majd szűrjük le. Engedjünk jó meleg fürdővizet, öntsük bele a főzetet, és áztassuk magunkat legalább 15 percig.

Miután kiszálltunk a kádból, csavarjuk be magunkat nagy fürdőlepedőbe, és feküdjünk le, hogy a növény kifejthesse a hatását. Kisebb ízületek – boka, csukló, ujjak – fájdalmát enyhíthetjük ecetes borogatással, de segíthet a vöröshagyma leve is: pépesítsünk turmixgépben egy fej hagymát, finom szitán szűrjük le a levét. Öntsük pamutkendőre, s azt tegyük a fájó ízületre.

A pihenés a gyorsabb gyógyuláshoz segít hozzá.

A menstruációs fájdalmakra ősi, egyszerű, mégis hatékony megoldás egy forró vizes tömlő, mert a meleg enyhíti a görcsöket. A tárkonyt többnyire főzéshez használjuk, az olaja azonban rendkívül jó görcsoldó, egyúttal gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású.

Tegyünk fel kérdéseket Olykor a fájdalom súlyos problémát is jelezhet, ezért jobb, ha felteszünk néhány kérdést, mielőtt magunk kezdjük kezelni: Hirtelen vagy fokozatosan jelentkezett a fájdalom? Visszatérő panaszról van szó? Társul hozzá láz? Egyéb tünetek – hányinger, székrekedés, orrdugulás, nátha, hallás- vagy látászavar, duzzanat vagy bőrkiütés – is jelentkeznek a fájdalommal egyidejűleg? Ha a fájdalom egyértelmű, hirtelen jelentkezik, és nem kíséri láz vagy egyéb tünet, úgy mi magunk is kezelhetjük. Ha azonban kételyeink támadnak, mielőbb keressük fel az orvosunkat!

 

Ezek is érdekelhetnek