Felfedjük a nalíni női jóga titkát

A nő akkor tud nő maradni, ha elhiszi magáról, hogy nő. De azt csak akkor képes megtenni, ha gyakorolja a törődést saját magával is – mondja Bálint Gyöngyi, a naliní női jóga módszerének kidolgozója.

Család-otthonDobronyi Tünde2010. 08. 14. szombat2010. 08. 14.
Felfedjük a nalíni női jóga titkát

Honnan kapta a módszer a nevét?
A naliní a mesterem által adott beavatási név, ami kék lótuszt jelent. Ez egy nagyon ritka és nemes fajtája a lótuszvirágoknak. A növény pont úgy emelkedik ki az iszapos tó aljából – ahol erősen kapaszkodik gyökereivel – és tör fel a víz felszínére, a nap fényére, ahogyan a nők teljesedhetnek ki, ha megélhetik nőiességüket fizikai és spirituális szinten egyaránt.

Milyen út vezetett a módszer kidolgozásához?
A módszer az alkalmazott jóga körébe tartozik. A hatha jóga elemeire épül, főleg olyan gyakorlatok sorával, amelyek a női szervekre hatnak. Hangsúlyozza, hogy jógázás közben az érzéseinkre, intuícióinkra koncentráljunk, ami a női lét alapja. A hatha jóga oktatása közben megfigyeltem, hogy egyes gyakorlatok a ciklus bizonyos szakaszaiban kifejezetten jólesnek, míg néhány nap vagy egy-két hét eltéréssel már kellemetlen a végrehajtásuk. Saját magamon éreztem a gyakorlatok hatását és az elmúlt években, mióta nőkkel foglalkozom, az ő tapasztalataik is megerősítettek ebben. Egyre több lett a saját belső megtapasztalás is, egyre több nő keresett fel problémájával, melyeken egyre hatékonyabban tudtam segíteni. Közben folyamatosan tanultam, gyakoroltam és még mindig bővül, alakul, egyre kifinomultabb és elmélyültebb lesz a módszer és a gyakorlatok.

Milyen problémákon lehet segíteni a naliní női jóga gyakorlataival?
Ezen gyakorlatok fizikai és lelki szinten is hatnak. Hatnak az elménk működésére, de fizikai problémákra is léteznek adott gyakorlatok, melyek rendszeres és tudatos alkalmazásával beállítható a szervek ideális működése. Nagyon fontos, hogy általánosan beindul egy regenerálódási folyamat a szervezetben a női mivoltunk tudatosodása és ezáltal annak mélyebb elfogadása révén, ami hat az összes női szervünkre, jó kondícióba hozva azokat. A teljesség igénye nélkül (hogy csak a leggyakoribb problémákat említsem) hatékonyan alkalmazható meddőségi, menstruációs problémák, kismedencei gyulladások esetén, klimaxos tünetek, premenstruációs tünetek enyhítésére, az alhasi terület energetikai kiegyenlítésére, a keringés fokozására. Számtalan esettel találkoztam, olyannal, ahol évek óta próbálkozott a pár sikertelenül babával, és miután a hölgy megismerte és rendszeresen gyakorolta a női jógát, pár hónap múlva megfogant. Mások petefészekciszta-műtétet kerültek el vele, megint másoknak a párkapcsolata, szexuális élete lett boldogabb. Öröm látni, ahogy a tanfolyamok végére megnyílnak és kiteljesednek a nők. Az pedig, hogy heti másfél órát foglalkozunk saját magunkkal és az egészségünk megőrzésével, lelki szinten is felerősíti a gyakorlatok hatását, persze a legideálisabb naponta ismételni a női jóga gyakorlatait a hatékonyság érdekében.

Itt akkor valamiféle segítő női kör is létrejön?
Igen. Órák elején nagyon fontos a beszélgetés, hiszen, ha a nők együtt vannak és beszélgetnek problémáikról, már az is gyógyító hatású. Réges-régen és még ma is a természeti népeknél, a menstruációs kunyhóban a holdnapjaikon közösen beszélték meg problémáikat (álmaikat, melyek ilyenkor sokkal intuitívabbak, élénkebbek). Amerikai kutatások kimutatták, hogy az oxitocin hormon szintje megnövekszik pusztán attól, ha a nők együtt tevékenykednek, beszélgetnek. Az oxitocin pedig szeretethormon lévén, fájdalomcsillapító és stresszoldó hatású.

Hogyan vegyék a nők az akadályokat a mai világban úgy, hogy közben nőiségük ne szenvedjen csorbát? Miképpen álljanak helyt, hogy közben egészségesek maradjanak?
Nehéz helyzetben vannak a mai modern világban a nők és a férfiak is. Összemosódtak a szerepek. Nem segíti a női létünk kibontakozását mindez. Amíg egy nő az irányító, kezdeményező és aktív szerepben kell megfeleljen, mondjuk, a munkahelyén, netán családfenntartóként kell helytállnia, nagyon fontos, hogy a szükségszerűség határán túlra érve teremtse meg azokat a helyzeteket a magánéletében, ahol megélheti nőiségét (akár a heti másfél órás női körben való jógagyakorlatozással). Ahol ez sikerül, ott a férfi is megéli saját szerepkörét és harmonikusan élhetnek együtt.

Vajon a modern nyugati világ jógája a párkapcsolat?
Egyetértek azzal, hogy a párkapcsolati problémák jelentik modern életünkben az egyik legnagyobb tanítási-tanulási helyzetet, melyben párunk a tanítónk, tükröt tartva elénk. A problémák jelentkezésénél, ha nem a megoldáson gondolkodik egy pár, akkor túl könnyen kimondják: "elválunk". Kimenekülnek a nehéz élethelyzetből, de persze maguk elől akkor sem tudnak elmenekülni. Nem véletlen az, hogy azzal vagyunk, akivel vagyunk. Egykor nagyon szerettük, ami alábbhagyhat ugyan, de ő még mindig az a szeretett lény, akibe beleszerettünk. Életünk során sokat változunk, de fontos, hogy hogyan tudjuk tolerálni a másik változásait, el tudjuk-e fogadni őt tanítónknak.

Hogyan vélekedhetünk egészségesen a nőiférfi egyenjogúságról?
A női–férfi egyenjogúság kifejezés nagyon pejoratív tud lenni, amióta a feminista mozgalmakban előkerült. Pedig itt is a lényeg a másik elfogadásán, tolerálásán van. Akkor a másik fél egyenrangú velünk és nincs miért harcolnia, önmaga tud lenni, így megszűnik maga a kérdés is. Miben más a nők és férfiak élete, nemi identitástudata azokban a törzsi közösségekben, ahol még gyakran részesei az emberek beavatásoknak? Hogyan szenvedjük meg ezek hiányát? Ezekben a törzsekben a fiúk komoly fizikai megmérettetések sora után, a lányok pedig első menstruációjukhoz kapcsolódó rítusok során válnak a törzs teljes jogú, beavatott tagjává, vesznek részt nőként és férfiként a törzs életében. A beavatás tudatosítja bennük új szerepüket, elkezdenek másként gondolkodni, élni. A modern világban a beavatás/tudatosítás hiánya azt eredményezi, hogy sokan nem tudnak felnőni, felnőttként felelősséget vállalni cselekedeteikért. Szükséges lenne pedig, hogy egyes életszakaszokon átlépve megünnepeljük azokat, majd elengedjünk és továbblépjünk. Persze, hoz az élet is megmérettetéseket, de könnyebb lenne, ha a bölcsek támogatását élvezve tudatosan lépnénk előre.

Ad-e lehetőséget a naliní női jóga ezen beavatás pótlására és milyen hatásokkal?
A női jógatáborban és a naliní női jóga alaptanfolyamának részeként tartok már régóta és már nem menstruáló nőknek is menstruációs beavatási szertartásokat. Ettől megnyílnak, hatalmas változásokról, megérkezésekről számolnak be a nők. Az egyik változó koron túl járó tanítványom csodálatos megélésről számolt be, elengedésről, újjászületésről. Sok mindent megértett, átértékelt addigi életében, és azóta önfeledten tudja megélni a női létét.

Hogyan lehetséges az, hogy egy-egy jógagyakorlat könnyeket csal a szemekbe (és itt nem csak nevetésre gondolok), pont úgy, mint egy kineziológiai érzelmi stresszoldás?
A jógagyakorlatok fizikai, energetikai blokkokat is oldanak. Tudatalatti elfojtásokat hoznak tudatos szintre, felszínre, így szüntetve meg azokat. Sokszor egy-egy gyakorlattal feloldjuk fájdalmainkat, lelkünket felszabadítva ezektől. Fontos ilyenkor ezeket az érzelmi reakciókat hagyni folyni saját medrükben, megélni azokat, ezzel növelve az ászanák és légzőgyakorlatok hatékonyságát a női lélekre.

A speciálisan összeválogatott ászanák gyakorlásán kívül mi színesíti még a naliní női jóga tanfolyamokat?
Különböző játékos önismereti technikák, táncok, beszélgetések, melyekkel szintén a női lelket tudjuk felszabadítani. Nagyon fontos, hogy egy nő visszatérjen a saját erejéhez, merje szeretni testét, elfogadni magát, befogadni, hogy valódi önmaga lehessen a mindennapi életben a család és a párkapcsolat terén. Ha megtalálja saját szellemének erejét, önfeledtebb, boldogabb tud lenni és körülötte, általa mindenki egészségesebb és boldogabb lesz.

Ezek is érdekelhetnek