Gyermektelenül

MIÉRT NINCS egy felnőtt embernek gyermeke? Általában két választ szoktak adni: vagy azért, mert nem lehet neki, vagy azért, mert nem akar. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársa, Szalma Ivett egyebek között azt kutatja, miért dönt valaki tudatosan úgy, hogy gyermekmentesen kívánja leélni az életét.

Család-otthonHardi Péter2019. 05. 01. szerda2019. 05. 01.
Gyermektelenül

– Kik között végezték a kutatásukat? 

– 67 negyven év feletti gyermektelen nőt és 30 ötvenévesnél idősebb gyermektelen férfit kérdeztünk az úgynevezett hólabdamódszerrel. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek ajánlanak olyanokat, akik hozzájuk hasonlóan gyermektelenek. A minta nem reprezentatív, viszont a tendenciák már kirajzolódhatnak belőle. 

– Szívesen válaszoltak a megkérdezettek? 

– Általában igen. Érdekes volt megfigyelni viszont, hogy ha gyermekesek ajánlottak interjúalanyt, gyakran hozzátették: csak finoman kérdezzünk, mert milyen rossz lehet nekik… 

– És valóban így érezték? 

– Természetesen vegyes a kép. Magyarországon a felnőtt lakosság valamivel több mint 10 százalékának nincs gyermeke, s csak kevesebb mint a felük sorolható a „tudatos” gyermektelen kategóriába. 

– Európai összehasonlításban Magyarország hová tehető a tudatos gyermektelenséget illetően? 

– A gyermektelenek aránya a német ajkú országokban – Németországon kívül Ausztriában és Svájcban – a legmagasabb, számuk meghaladja a húsz százalékot. Ennek a fele tudatos. Meglepetésre igen magas a gyermektelenek aránya az erős katolikus hagyományokra épülő Olaszországban is. A nyugati államokban a magyarországinál általában egyébként magasabb a gyermektelenek aránya, az egykori szocialista országok esetében pedig a középmezőnyhöz tartozunk. 

– Mi az oka annak, hogy Nyugat-Európában több a tudatosan gyermektelen? 

– A nők önmegvalósítása a nyugat-európai társadalmakból indult, onnan terjed kelet felé. Ott alakult ki először a nők karriermodellje. Nevezzük az ezekben az országokban élőket élménytársadalmaknak is. Az utazás, a fogyasztás, a kulturális élmények vágya erősebb, mint a gyermek által nyújtott élmény. 

– Mire jutottak: Magyarországon miért nem akar valaki gyermeket? 

– Sokszor nehéz szétszálazni a többféle indokot. Általános az anyagi motiváció: nem volt házuk, megfelelő háttér, amikorra pedig megteremtették, már nem lehetett gyermekük. Találkoztunk olyannal, aki a szüléstől félt, mást rendszeresen bántalmazott a párja, a szülője volt alkoholista vagy skizofrén, s félt, hogy ő sem válna jó szülővé. A másik fő vonulat: gyermek nélkül is lehetnek boldogok, a kiteljesedéshez nem szükséges a gyermek. 

– Ezek szerint a tudatosan gyermektelenek közül sem mindegyik „örök életre” nem akart gyermeket, csupán halasztott. Miért?

– Általában azért, mert még nem találta meg az igazit, vagy – ahogy említettem – az anyagi vagy egyéb körülményei nem tették lehetővé a gyermekvállalást. Vagy például az idős szüleit gondozta. Több 60-70 éves nő válaszolta azt is, hogy harmincéves kora fölött találta meg a párját, akkor pedig már nem akart szülni. Ma ez az időszak egyértelműen későbbre tolódott. 

– A tudatosan gyermektelen férfiak miért választották ezt az életformát? 

– Részben ők is az élmények kiteljesedése érdekében – ez elsősorban az értelmiségi férfiakat jellemzi –, részben pedig az anyagi körülményeik miatt. Több férfi is felhozta indokként, hogy a kilencvenes években, amikor gyermeke lehetett volna, félt a munkanélküliségtől, vagy esetleg meg is tapasztalta azt. Ők számoltak be arról, hogy később pedig már idősnek gondolták magukat a gyermekneveléshez, vagy a párjuk futott ki a gyermekvállalás lehetséges életkorából. 

– Mit figyeltek meg, milyen társadalmi rétegekben jellemzőbb a tudatos gyermektelenség? 

– A nőknél azok között, akik magas iskolai végzettségűek és a fővárosban élnek, míg a férfiaknál társadalmi csoportok szerint nem tapasztalható különbség a tudatos gyermektelenek között.

– Növekszik a gyermektelenek aránya Magyarországon? 

– Igen. A 2001-es népszámlálás során 8-9 százalék volt az arányuk, 2011-ben 11-12 százalék. Kíváncsian várjuk a 2021-es népszámlálási adatokat.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek