Gyors segítség a szívbillentyűknek

Nem kell hozzá mélyaltatás, elég egy kis bódultság, s az orvosok másfél óra alatt elvégzik a betegen a katéteres aortaműbillentyű-beültetést. Az idő múlásával egyre többeket érint az aorta billentyűinek elmeszesedése, de a tudománynak köszönhetően ma már bárki hozzájuthat a rutinszerű beavatkozáshoz.

Család-otthonBiczó Henriett2020. 07. 31. péntek2020. 07. 31.

Kép: Gottsegen kardiológiai intézet sajtónyilvános 700.-ik katéteres aorta billentyű műtét sebészet kórház orvos doktor beavatkozás ellátás egészségügy 2020 07 16 Fotó: Kállai Márton

Gyors segítség a szívbillentyűknek
Gottsegen kardiológiai intézet sajtónyilvános 700.-ik katéteres aorta billentyű műtét sebészet kórház orvos doktor beavatkozás ellátás egészségügy 2020 07 16 Fotó: Kállai Márton

– Jól tetszik lenni?

– Igen – érkezik a halk válasz.

Monitorok, röntgen, számtalan műszer, orvosok és asszisztensek teljes készenlétben: a 75 éves beteget előkészítették a műtétre. Éppen csak elbódították az idős nőt, pedig nem akármilyen beavatkozásnak vetik alá. A hagyományos szívműtét helyett katéteres aortaműbillentyű-beültetést, az úgynevezett TAVI-t végzik el rajta. Ő a hétszázadik beteg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI), akin végrehajtják ezt a XXI. századi beavatkozást.

Minden steril, az újságírók is csak beöltözve léphetnek be a „misztikus” helyre. Még egy nyolckilós mellényt is fel kell vennünk a sugárveszély miatt, hiszen a beteget rendszeresen röntgenezik a műtét során. Megtapasztaljuk, hogy egy-egy műtét nem csak mentális kihívás az orvosok számára, erős fi­­zikai teherbírás is szükséges hozzá.

A módszer főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aortabillentyű-szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, hiszen náluk a nyitott szívműtétnek túl nagy kockázata lenne. A most soron következő páciensnek nincs egyéb betegsége, de a túlsúlya éppen elegendő rizikót jelent ahhoz, hogy ne mélyaltatásban végezzék el a beavatkozást.

Százkilós, 160 centiméter magas, a hasát fel kellett kötni ahhoz, hogy az orvosok hozzáférjenek a combjában húzódó aortához. Ezen keresztül vezetik a kisujjvastagságú katétert a szívhez, a monitoron látjuk, hogy a végén a műbillentyűvel miként halad a főéren keresztül egyre feljebb. Dr. Andréka Péter főigazgató főorvoson nyoma sincs az izgalomnak. Talán csukott szemmel is el tudná végezni a beavatkozást, 12 éve hajt végre ilyen műtéteket. Egy csepp vért sem látunk, pedig felkészítettek bennünket, hogy számítsunk rá.

A beavatkozás lényege, hogy a comb ütőerén keresztül speciális katétert vezetnek fel az aortabillentyűig, ahol az elmeszesedett, elhasználódott billentyű helyére új kerül. A műbillentyű kerete nikkel-titán ötvözetből, a szelepfunkciót ellátó részek sertésszívburokból készülnek. A billentyű kerete hideg hatására formálhatóvá válik, ezért a vivő katéterbe (melynek átmérője alig kisebb, mint a felvezetésre használt ereké) nagyon hideg, 4-6 fokos steril vízben töltik be.

Amikor az orvos a műbillentyűt az eszközön keresztül elvezeti az aortáig, és megfelelő pozícióban lassan lehúzza róla a hüvelyt, akkor a páciens 37 fokos testében visszanyeri eredeti alakját. A műbillentyű befeszül a régi, elmeszesedett szövetek közé, és elkezd működni: nyílik, csukódik. Az egész beavatkozás másfél óráig tart, néhány nap után már rehabilitációra megy a beteg.

A sajtónyilvános 700.-ik katéteres aortabillentyű-műtét. Fotó: Kállai Márton

A 82 esztendős Kiss Zoltán, akit a koronavírus-járvány idején, májusban műtöttek, vígan mesél a sikeres beavatkozásról. A korából simán letagadhatna tíz évet: hetente teniszezik, rendszeresen úszik és imád hintázni.

– Négy éve állapították meg, hogy elmeszesedtek a szívbillentyűim, akkor még reménykedtünk, hogy megúszhatom a műtétet. Éreztem, hogy egyre nehezebben bírom a fizikai terhelést, egyszer 140-es pulzussal vitt a mentő kórházba. Hamarosan közölték, hogy sajnos elkerülhetetlen a műtét. Május elején hívtak, hogy két nap múlva sorra kerülhetek, ha én is beleegyezem.

A családom tiltakozott, hiszen a koronavírus-járvány közepén jártunk, de szinte napról napra kevesebbet bírtam, úgy gondoltam, nincs mire várni. Magára a műtétre egyáltalán nem emlékszem, csak arra, hogy már tolnak át az intenzívre. Most jobban érzem magam, pedig alig két hónap telt el azóta. Ez a beavatkozás csodákat tesz.

Magyarországon a GOKI-ban végeztek először katéteres aortabillentyű-beültetést 2008-ban, ezenkívül még négy hazai kórházban hajtanak végre hasonló beavatkozást. Néhány hónap a várakozási idő, de ha valakinek sürgőssé válik a műtét, előre kerül a sorban. Andréka Péter és kollégája, Fontos Géza nem csak itt operálnak, járják a világot, és több mint 100 centrumot indítottak el Afrikától Ázsiáig, a Közel-Kelettől Európáig. De nem csak ők utaznak: a GOKI-ba a világ számos pontjáról érkeznek orvosok az eljárást elsajátítani, ez a világ legnagyobb, kórházhoz akkreditált tréningcentruma.

– Az aortabillentyű kopása az életkor velejárója, ugyanúgy elérheti azokat, akik egészségesen élnek, mint azokat, akik nem. Szerencsére van megoldás, és ma már valóban rutinműtétről beszélhetünk – mondta dr. Andréka Péter. – A nyugati társadalmakban sok az olyan idős ember, akik szellemileg és fizikailag is fittek, mégis egyre többüket érinti ez az alattomos betegség.

Eleinte csak gyengeség lép fel, aztán fájdalom, fulladás, ájulás is megjelenhet tünetként, s ha a beteget nem kezelik, meghal. Míg a többéves terápia igencsak megterheli az egészségügyi rendszert, ez a beavatkozás még költséghatékony is.

Hazánkban a legfiatalabb beteg, akit ezzel a módszerrel műtöttek, 1968-as születésű volt, a legidősebb pedig 97 éves. Néhány esztendeje műtötték, s ma is jól érzi magát a családja körében.

Ezek is érdekelhetnek