Használjuk a hideget

A hűvössel való fokozatos találkozás, a túllégzés és a mentális fókusz a három alappillére a Wim Hof holland extrém sportolóról elnevezett módszernek. Általa bizonyos betegségek leküzdhetők, erősíthető az immunrendszer, a testi épség mellett lelki egészséget, kiegyensúlyozottságot is kölcsönöz.

Család-otthonB.Pintér Dalma2023. 01. 26. csütörtök2023. 01. 26.
Használjuk a hideget

Gondoljunk bele, hogy felmenőink úgy ötven éve aligha vettek minden este meleg vizes fürdőt, cserébe viszont ritkábban voltak betegek. A frissítő hideg érzés ugyanis pozitívan hat a szervezetre: enyhülnek a gyulladásos folyamatok, erősödik az immunrendszer, egyensúlyba kerül a hormonháztartás, javul az alvásminőség, továbbá a jókedv stimulálásával gyógyír a depresszióval, lehangoltsággal járó érzelmi állapotok ellen.

A hideggel való munkálkodás lehetővé teszi, hogy a gyakorló hozzászoktassa magát a test számára komoly stresszt okozó behatáshoz. – Alapállapotban az agy 37 Celsius-fokon tartja a testet, hűvösnek kitéve a szervezetet védelmi mechanizmusként összehúzza az ereket, korlátozza a véráramlást a végtagokban. A felváltva hideg-meleg vízben való megmártózással létrejövő összehúzás-tágulás pedig edzi az érrendszert – mondja Paksi András tréner, tanácsadó, aki már öt éve foglalkozik a Wim Hof-technikával, tanítja és alkalmazza a mindennapokban.

A módszer legegyszerűbb formája a hűvös zuhany, amit kortól függetlenül bárki megtehet. Lényege, hogy a napi tisztálkodást követően fél percig folyassunk magunkra hideg (18 Celsius-foknál hűvösebb) vizet. Jó gyakorlat alulöltözve tornázni a téli hűvösben, vagy kifejezetten hideg (1–5 Celsius-fok közötti) vízbe merülni. Kutatások bizonyítják, hogy egy-egy merülés hat napig magasabb fehérvérsejtszámot garantál, emellett edzi a testet és az elmét is.

Csökkentett levegő és túl­légzés

A Buteyko-légzéstechnika lényege, hogy addig mérsékeljük a lélegzetet, amíg enyhén, de hosszabb ideig megtapasztaljuk a levegőhiányt. Általa a testünk a normál belégzéskor eredményesebben használja fel a rendelkezésre álló oxigént. A gyakorlat éppen a Wim Hof-módszer stresszlégzésének az ellentétje. Joggal vetődik fel a kérdés: melyiket alkalmazzuk? Paksi András szerint az egyik nem zárja ki a másikat. Kivehetjük mindegyikből a legtöbbet: reggelente alkalmazzuk a Wim Hof-módszert, majd a nap további részében az orrlégzést.

– A hideg levegőn vagy fürdőben lehetetlen nem jelen lenni. Ott nem azon gondolkodunk, hogy mit fogunk főzni másnap, netán milyen csúnyán bánt velünk az élet. Abban egyszerűen csak létezünk – osztja meg velünk Paksi András. – Ha évek óta gyakorol valaki meditációt vagy relaxációs technikát, ezzel a módszerrel akkor is jelentős előrelépést tapasztal a mindennapi gyakorlatok, érzetek, élmények terén. Elkezdi megérteni a test működését, a benne zajló történéseket, erősödik a mentális fókusz, Wim Hof szóhasználatával: elkötelezettség.

Paksi András Wim Hof-instruktor. Forrás: Paksi András

A technika harmadik pillére a túllégzés – más néven stresszlégzés –, vagyis a levegő mély belégzése és kifúvása. Szándékosan stresszválaszt indukálva eddzük a szervezetünket, kitoljuk a tűréshatásunkat, ellenállóbbá válva a mindennapi feszült helyzetekkel szemben. A vérünkben a noradrenalin és a kortizol emelkedő szintje bizonyos betegségek, például autoimmun problémák esetén csillapítja a gyulladásokat és a fájdalmat – magyarázza a szakember.

Tudományos, orvosi oldalról szemlélve még gyerekcipőben jár a Wim Hof-módszerrel való munkálkodás, de az alkalmazói számos jótékony hatásáról számolnak be. Mért adatok is bizonyítják, hogy hatékony például a sportolók számára, mert a hideggel való találkozás során felgyorsul az energiatermelés, s általa nő a teljesítmény. De használható elhízás ellen is. A gyakorlat közben a barna zsírszövet hőt termel, amibe bevonja a fehéret is. Tehát abban a pillanatban, hogy az olykor túlontúl kényelmes életünkből kilépünk (például elhagyjuk a légkondicionálót, változtatunk az öltözködésünkön), az egészségünket szolgáljuk.

Fontos ezt észszerűen, mértékkel tenni. A hideg zuhanyzásnál kezdetben elegendő 15-30 másodperc, majd hetente csökkenthetjük a víz hőfokát, amellett, hogy fokozatosan emeljük az időtartamot 45-től egészen 120 másodpercig. Az egészségmegőrzés érdekében ennél tovább nincs értelme a hőmérséklettel való játéknak, hacsak nem valamely extrém kihívásra készülünk.

Egészségügyi problémák, komolyabb fájdalommal járó betegségek esetében érdemes egy Wim Hof Módszer Workshopon részt venni. Megelőző jelleggel, egészségmegőrzési céllal vagy a személyes hatékonyság javítása miatt pedig a javasolt technikák egyikét bevezetni a mindennapokba. Bármelyiket is választjuk, végső soron mind ugyanoda vezet. Rendszeresen alkalmazva fókuszáltak, örömtelibbek lehetünk, ami a hétköznapjainkban, a családi életünkben is megjelenik. Ennél fogva a hideggel való munkálkodás sosem cél, hanem eszköz a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb élet érdekében.

Ezek is érdekelhetnek