Hogyan lehet egy szájsebészeti műtét teljesen fájdalommentes?

HIRDETÉS – A szájsebészeti műtét kifejezés lényegesen rémisztőbb első hallásra, mint azok a beavatkozások, amelyekre utal. Ennek ellenére meghökkentő lehet az az állítás, hogy fájdalom nélkül is elvégezhető egy ilyen kezelés. Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan lehetséges mégis, hogy a szájsebészeti műtéteket nem kíséri fájdalom.

Család-otthonSzabad Föld2020. 09. 01. kedd2020. 09. 01.

Kép: szajsebeszet, Fotó: Lifestock

Hogyan lehet egy szájsebészeti műtét teljesen fájdalommentes?
szajsebeszet
Fotó: Lifestock

A szájsebészet az orvostudomány viszonylag új ága, részben ennek is köszönhető, hogy óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. A legtöbben a szájsebészet kifejezés hallatán valami ijesztő és súlyos műtétre gondolnak.

Pedig a mai modern eljárásoknak és eszközöknek hála, ezek a kezelések rendkívüli pontossággal és minimális roncsolás mellett végezhetőek. Ez is hozzájárul, hogy ezeket a beavatkozásokat nem kíséri fájdalom.

Arról, hogy a szájsebészeti kezelések során hogyan lehet kiküszöbölni a fájdalmat, a téma szakértőjét, Dr. Németh Bálint szájsebész szakorvost kérdeztük.

Dr. Németh Bálint szájsebész szakorvos.

Mielőtt rátérünk a fő okra, aminek köszönhetően ezek a műtétek fájdalommentesek, tekintsük át, hogy a foghúzáson és a tömésen kívül milyen fontosabb beavatkozások tartoznak a szájsebészeti műtétek közé.

A főbb szájsebészeti beavatkozások

Foggyökér-eltávolítás

Foghúzás során előfordul, hogy a kihúzott fog gyökere beletörik a fogínybe. Mivel ezek a fogak általában elég rossz állapotban vannak, a szuvasodás miatt könnyen törnek, az ilyen esetek a legnagyobb odafigyelés mellett is bekövetkezhetnek. Ekkor kerül sor a foggyökér eltávolítására. Ezt egy speciális eszközzel, a foggyökér-eltávolító fogóval végezik. A beavatkozás végeztével egy keményre hajtogatott gézdarabot helyeznek a sebre, amit a páciens az állkapcsaival összeszorít. Erre a vérzéscsillapítás miatt van szükség.

 

Gyökércsúcs-levágás (gyökércsúcs rezekció)

Akkor kerül rá sor, ha a gyökérkezelést követően a gyökércsúcs végén gyulladás keletkezik.

 

Bölcsességfogműtét (bölcsességfog-eltávolítás)

A bölcsességfoggal kapcsolatos problémák gyökere a legtöbb esetben az, hogy nem, vagy csak részben törnek elő (“bújnak ki”) az íny alól. Az is előfordul, hogy az előbújt bölcsességfog megakad a mellette lévő nagyőrlőfogban. Ennek következtében duzzanat, fájdalom, szájzár, de akár bölcsességfog-gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor a bölcsességfogat helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják, maximálisan odafigyelve a szomszédos fogak épségére.

 

Csontpótlás, arcüregemelés (sinus lift)

Csontpótló beavatkozásra többféle okból is szükség lehet. Ilyen például, amikor a foghúzás jelentős csontvesztéssel járt. Baleseti sérülés is indokolhatja ezt a beavatkozást. Ezen felül fogászati implantáció esetén súlyos fogágybetegség kiváltotta csontvesztés esetén is alkalmazzák.

 

Hogy lehet fájdalommentesen elvégezni egy szájsebészeti beavatkozást?

A titok nyitja a helyi érzéstelenítés. A hazai fogorvosi rendelőkben leggyakrabban lidocain-, illetve artikaintartalmú oldatokat használnak a fogászati érzéstelenítésre (pl. Lidocain, Ultracain, Ubistesin). Ezek az érzéstelenítők rendkívül hatékonyan gátolják meg ideiglenesen a kezelt területen található érzőidegek, idegrostok és idegvégződések működését. De hogyan is történik ez?

A befecskendezett érzéstelenítő blokkolja az idegsejtek sejtmembránjának átmeneti nátriumáteresztő-képességének növekedését (amit egyébként valamilyen inger vált ki). Így a sejtmembrán stabilizálódik, az ingerület pedig nem jön létre, illetve nem kerül továbbításra a központi idegrendszer irányába. Az eredmény: a páciens a kezelés során nem érzékel fájdalmat.

Mivel az érzéstelenítőkre való érzékenység egyénenkét más és más, előfordulhat, hogy bizonyos esetekben a páciens érzékel feszítő érzést vagy nyomást (pl. foghúzáskor). Fájdalomérzet azonban ilyenkor sem jelentkezik.

 

Reméljük, cikkünkkel elősegítettük, hogy az esetleges panaszok észlelésekor mindenki késlekedés nélkül felkeres egy fogorvosi rendelőt. A nem kellő időben elvégzett fogászati kezelések következménye ugyanis sokkal félelmetesebb bárminél, ami a fogorvosi székben ülve történhet velünk.

Ezek is érdekelhetnek