Igen az életre - ÖT NŐ, öt figyelemre méltó élet. Ami közös bennük: az autizmus, s hogy fotókiállításon szerepelnek. Április 2-a az Autizmus Világnapja.

Igen az életre - Különleges fotók - a kiállítás április 9-ig látható

Krisztina a házassága révén kapta a félárva Balázst. Nem hisz a véletlenekben: így akarta a sors. A fiú konyhai kisegítőként dolgozik, boldog, hogy talált munkát. Klaudia háromgyerekes anyuka, közgazdász.

Magáról mondja: anya, alkalmazott, civil és nő. Leánya tizenhét éves. Mónika life coach, animátor, angol–magyar szakos középiskolai tanár. Egyedül neveli a fiát, Balázst, aki imádja a lovaglást, az úszást, a zeneterápiát, színházba, koncertekre járnak. Valéria az ország legjobb zenészeivel szerepel, trombitaművész, énekesnő, feltűnt A Dalban és A Konyhafőnök főzőshow-ban is. Zongorázni tanítja kislányát, Abigélt, néha kisebb súrlódások akadnak köztük. Petra fiatal autista, gondot okoz számára a szemkontaktus tartása, a zenében tudja magát a legjobban kifejezni. Abszolút hallása van, hárfázik, zenei pályára készül.

Négy, autista gyereket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány mindennapi életébe pillanthatunk be Komka Péter fotóriporter lencséjén keresztül. Az MTI munkatársa hét éve kezdte fényképezni őket. Minden felvétele arról tanúskodik, hogy e nyitott szemléletű, életigenlő, saját helyzetüket elfogadó anyukák emberfeletti energiát fektetnek családjuk összetartásába, hivatásukba, melynek gyümölcseként környezetünk másként tekint az autistákra, s a társadalom sem kezeli tabuként az autizmust. A képekből rendezett kiállításnak is hasonló a célja: emberközelbe hozni, megismertetni a másként élő családok hétköznapjait.

Az Autisták Országos Szövetsége által szervezett Nők kékben című vándorkiállítás utolsó állomásához érkezett. Kecskeméten, a Malom Központban április 9-ig tekinthetők meg a képek. Kővári Edittől, a szövetség elnökétől megtudtuk: Komka Péter következő anyaga a felnőtt autisták életét mutatja be, s a budapesti bemutató után az is vidéki vándorútra indul.

(borzák)

Abigélt a zene segíti a mindennapokban. Édesanyja tanítja zongorázni – Fotó: Komka Péter
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.