Igyunk sok folyadékot, hogy gyógyuljunk...

Leginkább a nők életét keserít meg a felfázás, vagyis a húgyhólyag gyulladása, bár olykor a férfiaknál is előfordul.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 01. 09. szombat2021. 01. 09.
Igyunk sok folyadékot, hogy gyógyuljunk...

Klasszikus tünete a gyakori vizelési inger, a fájdalmas ürítés vagy akár a véres vizelet. Sokan a hideggel hozzák összefüggésbe, holott a húgyhólyag nyálkahártyáján megtapadó és elszaporodó baktériumok okozzák. A hólyaghurut azért elsősorban a nők betegsége, mert a húgycsövük sokkal rövidebb, így a húgycsőnyílás környezetének baktériumai, akár a bőrről, akár a hüvely vagy a végbél felől könnyebben feljutnak a húgyhólyagba – magyarázza dr. Bánfi Gergely, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa. Gombák csak elvétve, vírusok pedig sohasem okoznak hólyaghurutot, ezért a betegség kezelésében a kórokozó baktériumokat elpusztító szerek alkalmazására van szükség.

A felfázást az esetek többségében a bélrendszerben, az emésztésben nélkülözhetetlen szerepet játszó Escherichia coli (rövidebben: coli) baktérium okozza. Tévedés azonban azt gondolni, hogy csak az elhanyagolt higiénés viszonyok felelősek a kórokozó bejutásáért, mert a hüvely pH-ját felborító „túlzásba” vitt tisztálkodás legalább annyira állhat a kór hátterében – tájékoztat a szakember.

A hólyaghurut a nők felénél magától meggyógyul, de ilyenkor is segíthet a jelentős folyadékbevitel, hiszen így a bőven termelődő vizelet egyszerűen kimossa a húgyutakat. Makacsabb tünetek esetén gyulladásgátló gyógynövényekből, például orvosi medveszőlőből, csalánból vagy kamillából készített tea, esetleg tőzegáfonya-szirup vagy -tabletta fogyasztása ajánlott. Ha a tünetek néhány nap után sem enyhülnek igazán, akkor az antibiotikumos kezelés a megoldás.

Ha továbbra sem múlnának a panaszok vagy láz alakul ki, akkor urológushoz kell fordulni, mert a gyulladás a vesevezetéken a húgyhólyag felől a vesébe „felszállva” vesemedence-gyulladást is okozhat, ami a felfázásnál súlyosabb kórkép. Ilyenkor, illetve az ismétlődő hólyaghurut esetében célszerű a vizelettenyésztés a kórokozó és annak antibiotikum-érzékenysége meghatározására.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy emelkedett azok száma, akiknél visszatérően alakul ki a betegség, ilyenkor fontos a hajlamosító tényező kiderítése – mutat rá a szakember.

Gyakori tévhit, hogy a felfázás a nemi élet során a partnerek között ide-oda átadható. Ilyenkor a saját hüvelyflóra baktériumainak a húgycsőnyílás környékére kerülése hajlamosít a kórra. A felfázásban szezonalitás is megfigyelhető, de nemcsak a hideg-nyirkos időjárás, hanem a pszichésen terhelőbb életszakaszok esetén is gyakrabban fordul elő – hívta fel a figyelmet az Urológiai Klinika egyetemi adjunktusa.

Ezek is érdekelhetnek