Isten hírnökei az angyalok?

Angyalok? Egyesek tagadják a létezésüket, mások hisznek bennük, s gyakorta fordulnak hozzájuk segítségért. Akárhogy is: manapság sokan érzik szükségét, hogy az angyalok bátorítsák és segítsék őket.

Család-otthonBalogh Mária2010. 12. 23. csütörtök2010. 12. 23.

Kép: ...with the benefit of lovely sunlight on her amazing wings... set: mon ange~my angel set: funerary art Holy Sepulchre Cemetery #330 on Explore on 16 March 2007 (piqs.de ID: bbc69d1b1d4ae5fd37de362081605055), Fotó: sergio

Isten hírnökei az angyalok?
...with the benefit of lovely sunlight on her amazing wings... set: mon ange~my angel set: funerary art Holy Sepulchre Cemetery #330 on Explore on 16 March 2007 (piqs.de ID: bbc69d1b1d4ae5fd37de362081605055)
Fotó: sergio

Paulo Coelho író ekként vélekedik róluk: „Elég, ha az ember elhiszi, hogy léteznek angyalok, elég, ha szüksége van rá. És akkor megmutatkoznak, s ragyognak, mint a hajnal első fényei.” Angyalok a perzsa, az iszlám, a zsidó és a keresztény hitvilágban egyként szerepelnek.

A Biblia szerint a Teremtés második napján születtek, mint örök életű szellemi, segítő lények, akiket Isten arra teremtett, hogy őt dicsérjék, továbbítsák üzeneteit, védelmezzék a gyermekeket, s a hozzájuk fohászkodóknak angyali segítséget nyújtsanak. A keresztény hit szerint mindenkinek van őrangyala, aki vigyáz rá, figyelmeztető jelekkel segíti, ha veszély fenyeget. Ha szeretettel szólítjuk őket, észrevétlenül szolgálnak bennünket.

Az arkangyalok a népek szellemei, akik valamiképpen képesek megmutatkozni az emberek előtt.

Gábriel a feltámadás, az irgalom, a születés és a halál angyala. Születésünk előtt szánkra teszi az ujját, s azt mondja: „Ne áruld el, amit tudsz!” A keresztény hit szerint halálunk után utat mutat a megváltás felé. Gábriel volt az, aki Máriát meglátogatta, s elmondta neki, hogy ő lesz Jézus édesanyja. A katolikus hagyomány úgy tartja, Gábriel adta hírül a pásztoroknak Jézus születését. Segít a kétségek és a félelmek leküzdésében.

Mihály a fény tüzes fejedelme, az emberiség bajnoka, aki legyőzte a Sátánt. Őrangyala a római katolikus egyháznak, s hozzá imádkoznak a hívők, ha védelmet kérnek a gonosszal szemben. A hiedelem szerint Mihály megjelenik, ha a világ bajban van. Tőle szeretetet és védelmet kérhetünk.

Rafael a gyógyítás, az ismeret és a tudomány angyala. A hiedelem szerint meggyógyítja a mártírok sebeit, védelmezi az utazókat.

Uriel a rettegés, a világvége és a bűnbánat angyala. Ő figyelmezteti Noét az özönvízre, s nála vannak a pokol kulcsai. Hozzá fordulhatunk, ha közelinek érzünk valamely katasztrófát vagy tragédiát. Gyakran a megbánás angyalaként is emlegetik: ő találkozik a bűnösök lelkével, amikor megérkeznek a mennyországba.

Ezek is érdekelhetnek