Jogi esetek

Csak azért is lezárva

Család-otthonTanács Gábor2008. 03. 07. péntek2008. 03. 07.
Jogi esetek

A házastársi közös tulajdon megosztása körüli viharok jelentős szeletét képviselik a jogvitáknak, hiszen a párok rendszerint közös lakásban élnek, de amint elválnak, ezt a helyzetet igyekeznek megszüntetni. A mi párunk is elvált, a feleség kizárólagos használatába került a kétszintes ház nagyobbik része, kivéve a felső szint egyetlen szobáját, amelyet a férj kapott, a felső szint mellékhelyiségei pedig közös használatban maradtak. Emberünk hamarosan elköltözött a házból, és a számára kijelölt szobát lezárta.
A házaspár közös gyermeke, egy fiú, aki a váláskor tizenhat éves volt, a lakásban maradt, az anyja számára kijelölt ingatlanrészben nevelkedett. Amikor megházasodott, akkor is a szülői házba költözött a feleségével: megkapták a felső szintet, persze az apa kizárólagos használatában álló, üres és lezárt szoba kivételével. Amikor az ifjú pár közös gyermeke megszületett, a hirtelen nagyapává lett, elvált férjnek olyannyira sikerült ellágyulnia, hogy nagyvonalúan megengedte fiának, használják az ő kizárólagos használatába adott szobát is, amely évek óta üresen áll – persze azzal a feltétellel: ha neki éppen nincsen rá szüksége.
Egy-két év telt el, és a volt férj összekapott a fiával, ezért kiutasította őt, illetve családját a szobából. Ők szó nélkül ki is pakoltak, és tovább éltek a földszinten, az anya pedig felköltözött a felső szintre, mivel neki kisebb hely is elég volt. Az apa szobáját megint lezárták. A volt férj azonban nem elégedett meg ennyivel. Fiától lakáshasználati díjat kezdett követelni, mondván: a lakás tulajdonrészének fele az övé, és ha az anya nem kér bérleti díjat annak használatáért, ő megteheti, hogy a maga részéről kérjen.
Azt kellett eldöntenie a bíróságnak, hogy mi alapján oldja meg a helyzetet: a használat megoszlása alapján vagy a tulajdoni arányok alapján. Ugyanis az anya eleve nagyobb részt kapott kizárólagos használatba, mint a ház felére rúgó tulajdoni hányada. Megmondhatja-e a férj, mi történjen a neki rendelt részeken kívül a lakásban? Fél tulajdoni illetősége alapján beleszólhat-e, mi történjen a lakás azon részeiben, amelyeket az asszony használ kizárólagosan?
A bíróság úgy döntött, hogy a férjnek nincs köze ahhoz, mit tesz az asszony az egyezséggel kizárólagos használatába adott lakrészekkel. Mivel nincs jogviszony közte és fia között, tőle sem követelhet semmit. Ha azonban azzal van baja, hogy a felesége nagyobb lakrészt használ, mint amekkora a tulajdonrésze, ezt újra lehet szabályozni – csakhogy ez már másik eljárásra tartozik. Magunk tesszük hozzá: egy ilyen kezdeményezés sem kecsegtet túl sok sikerrel, hiszen ilyenkor a bíróság azt is nagymértékben figyelembe veszi, melyik fél mennyire szorul rá a használatra – ez nem annak kedvez, akinek a kizárólagos használatú helyiség arra kell, hogy üresen lezárja.

Ezek is érdekelhetnek