Kikerülhető-e legálisan a pénzügyi tranzakciós illeték?

A kérdés akár beugratós is lehetne, hiszen az illetéket nem az ügyfél, hanem a bank fizeti be az államkasszába, az ügyfél tehát minden esetben kikerüli azt. Az illeték azonban olyan teher a bankoknak, amelyet áthárítanak az ügyfelekre, így azt végső soron mégiscsak az ügyfelek fizetik meg, még ha nem is ilyen jogcímen. De vajon tényleg mindenképpen meg kell-e fizetniük ezt a sarcot az ügyfeleknek?

PR-cikkPR -cikk2024. 04. 26. péntek2024. 04. 26.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Ha az átutalásokról van szó, amelyeknél a legbosszantóbbak ezek a levonások, ott tényleg nagyon nehéz megkerülni a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat, melyről a BiztosDöntés.hu oldalán lehet részletesebben olvasni.

Az UniCredit Bank ügyfeleinek viszont a rendszeres átutalásért és a csoportos beszedésekért egyáltalán nem kell fizetniük, noha a bank ezek után is befizeti a pénzügyi tranzakciós illetéket az államnak.

E mellett az eseti átutalások az Ikon Plusz Számlacsomagnál internetbankon és mobilalkalmazáson keresztül benyújtva ingyenesek, a Mobil Aktív Plusz számlacsomagnál pedig mobilalkalmazáson keresztül benyújtva.

Ezeknél a tranzakcióknál tehát nincs semmilyen apró betű, tényleg egy fillért sem fizetnek érte az ügyfelek.

A Gránit Banknál is elérhető a teljesen ingyenes utalás, rendszeres és eseti átutalás internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül. Az ingyenesség azonban csak a GRÁNIT Bajnok Plusz és a GRÁNIT Digitális Plusz számlacsomagoknál érhető el. Utóbbi havidíja pénzügyi feltétel nélkül is igen alacsony. A GRÁNIT Bajnok Plusz esetében is kedvező azonban, ha havonta 280 000 forintos jóváírás érkezik a számlára, legfeljebb két tételben, bankon kívülről vagy harmadik féltől, illetve ennek hiányában azzal is el lehet érni a kedvező számlavezetést, ha minden nap végén a számla egyenlege eléri a 150 000 forintot.

Ezekkel a számlacsomagokkal ki is merül a ma Magyarországon – eseti átutalások esetében – díj- és illetékmentesen használható bankszámlák köre. A pénzügyi tanácsadással foglalkozó BiztosDöntés.hu nyilvántartása szerint azonban a Wise és a Revolut mobilalkalmazása ugyancsak illetékmentes utalást tesz lehetővé.

A pénzügyi tranzakciós illeték (pontosabban az azzal megegyező banki díj) alól azonban másképp is lehet mentesülni.

A bankkártyás vásárlások korlátlan számban díjmentesek, minden banknál és csaknem mindegyik számlacsomagban. Itt van ugyan egy éves 500 forintos átalányilleték, de ezt a bankok jellemzően nem hárítják át az ügyfélre. Érdemes tehát kártyával fizetni, akár boltban, akár interneten, ahol csak lehet.

Egy másik kikerülési módja az illetéknek a díjmentes törvényi ATM készpénzfelvétel. Elég csupán egy nyilatkozat a banknál és máris teljesen ingyen lehet készpénzt felvenni bármely magyarországi forint ATM-ből havonta 2-szer, összesen legfeljebb 150 000 forintig. 2025. január 1-től ez a lehetőség postákra is kiterjed majd. A nyilatkozatot az internetbankon keresztül is be lehet nyújtani. Egyszerre csak egy banknál lehet érvényben egy ilyen nyilatkozat, de havonta cserélhető a bank, ha több banknál is van bankszámlája az ügyfélnek, vagy nyit egy újat.

20 000 forintos átutalás alatt nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket fizetnie a banknak az állam felé. Ez több bankot is arra sarkallt, hogy nem csak az illetéknek megfelelő banki díjat, hanem a teljes, 20 000 forint alatti banki díjat elengedje az ügyfelek felé az elektronikus eseti átutalásoknál. A CIB Bank, Gránit Bank és Raiffeisen Bank ügyfeleinek – egyes számlacsomagokban – nem kell fizetniük a 20 000 forint alatti átutalásokért internetbankon vagy mobilalkalmazáson át küldve azokat. Így egy nagyobb összeg is ingyen küldhető át, 20 000 forintos átutalásokra bontva.

Nincs illetékfizetési teher, sőt, a bankok semmilyen díjat nem számíthatnak fel a cash-back szolgáltatásért havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forint keretösszegig. A cash-back egy jelenleg még nem túl elterjedt szolgáltatás, melynek lényege, hogy a boltban, bankkártyával legalább 3 000 forintért vásárolva legfeljebb 20 000 forintot lehet kérni készpénzben a kereskedőtől. A cikk írásának időpontjában csak Penny Market boltjaiban működik ez a lehetőség.

Szintén kikerülhető a pénzügyi tranzakciós illeték és bármilyen banki díj a fizetési kérelem szolgáltatások esetén. Ez egy fordított átutalás, amelyben a címzett tölti ki az átutalási adatokat, a pénz küldőjének így már csak jóvá kell hagynia. A fizetési kérelem egy új szolgáltatás, 2024. április elseje óta érhető el országosan.

Végül, ugyancsak nem kell semmilyen illetéket vagy banki díjat fizetni a QR-kódos átutalásnál sem. Ez csak mobilalkalmazással használható és jelenleg nem érhető el minden banknál még ez a lehetőség, itt őszig kell még várni a teljes lefedettségre. A mobil kamerájával beszkennelve a kapott QR-kódot, ingyen küldhető el bármilyen forintátutalás belföldre.

 

Ezek is érdekelhetnek