Kinek mondjam el?

Család-otthonUjlaki Ágnes2007. 07. 13. péntek2007. 07. 13.
Kinek mondjam el?

Kedves Ágnes!

Tudom, hogy nem világrengető gond, amivel előhozakodom, de számomra most nagyon is az. A problémám, amelynek megoldásához a tanácsát kérem, egy mondatban is elmondható: a fiam nem akar a nagyszüleihez menni a vakációban. Marci tizenegy éves, és néhány éve egyedül nevelem. Én máig nagyon szeretek a szülőfalumba hazalátogatni, ahol minden embert és minden fát, bokrot ismerek. Gyönyörű hely! Mások fizetnek érte, hogy ott nyaralhassanak. Hiába próbáltam a fiamnak átadni a természetszeretetet, nem nagyon sikerült. Mint minden mai gyerek, úgy képzeli a nyarat, hogy 11-ig alszik, aztán egész nap bámulná felváltva a tévé képernyőjét vagy a számítógép monitorját. De én ezt semmiképpen sem akarom.

Két hétre elvittem a Balatonhoz, az apjával megy egy hétre a horvát tengerpartra, de az ilyesmi sem hozza különösebben lázba. Hát még a nyaralás az idős nagyszülőknél! Halálosan unatkozik, a napi öt-hat óra tévézés mellett csak ténfereg. A szüleim sajnos már idősek, s eléggé magába forduló, szótlan, kedvetlen típusú ember mindkettő. Szegény anyám azért megpróbál Marci kedvében járni, jókat főz neki, amit a gyerek méltányol is. De semmi több. Apu meg szinte hozzá sem szól a gyerekhez, pedig szereti. Azt mondja, nincs közös témájuk.

Marci nyafog, hogy inkább itthon akar maradni, de nem hagyok felügyelet nélkül ekkora gyereket egész napra. A napközis tábor szörnyű, pénzem nincs külföldi útra. Hova tegyem a gyereket?

Üdvözlettel:

Magdi

 

Kedves Magdi!

Bár végül csak egyet kérdez, számos témát felvet levelében. Kiskamaszkor, generációs meg nem értés, anyagi gondok, elidegenedés, tévéfüggés – mindez tipikusan a gyermekét egyedül nevelő anya problémái. Legjobban azt sajnálom, hogy kisfia nem tud élni a falusi szabadság örömeivel. Persze magányosan nem élvezet a határban kóborlás, a patakban horgászás vagy a focizás, fára mászás sem. Talán jó lenne, ha egy rokon gyerekkel vagy egyik kis barátjával mehetne a nagyszülőkhöz, már ha az idős, zárkózott emberek elviselik két kisfiú társaságát. Vagy pedig próbáljon meg néhány napot ön is eltölteni vele a festői szülőfaluban. Együtt csatangolhatnak, játszhatnak, megmutathatja gyerekkora kedvenc helyeit. És mivel mindenkit ismer a faluban, megpróbálhatja felvenni a kapcsolatot olyan családokkal, ahol hasonló korú gyerek van, hátha befogadják Marcit játszótársnak.

Ha mindez nem megy, lehet, hogy nem kell erőltetni a nagyszülőknél való nyaralást, ki kell találni valami mást. De egyetértek: ne maradjon egész nap a lakásban egyedül, a téren meg pláne ne csatangoljon.

Üdvözli:

Ezek is érdekelhetnek