Lassan ideje készülődni: de mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

Hirdetés – Sem az ajándékvásárlást, sem az ünnepi menü megtervezését nem lehet elég hamar elkezdeni. Azért, hogy a szeretet ünnepe ne kapkodással, fejetlenséggel, nagybevásárlásokkal és egész napos konyhai robotolással teljen, jó időben kigondolnunk, hogy mivel szeretnénk szeretteink kedvébe járni. Összegyűjtöttünk most pár receptet, amiket idén karácsonykor elkészíthetünk.

Család-otthonPR cikk2020. 10. 12. hétfő2020. 10. 12.
Lassan ideje készülődni: de mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

 

Fotó: Kaboompics/Pexels.com

Uborkás fasírtrolád recept

Hozzávalók:

1 szikkadt zsemle

1 nagy vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 tojás

1 kk mustár

1 kk édes pirospaprika

40 dkg darált marhahús

bors

1 kk olaj

8 csemege uborka

16 szelet bacon (füstölt szalonna)

1/4 fej saláta, vagy salátamix

1 piros húsú kaliforniai paprika

Elkészítése:

A zsemlét 10 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk.

Vékonyan kikenünk olajjal egy teflon tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.

A fasírtmasszát 4 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 4 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek, szabályosak legyenek. Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 3 roládot formálunk (alufólia nélkül!), és a sütőtálba sorakoztatjuk őket.

Középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük kb. 50 perc alatt.

Közben a salátát megmossuk, kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.

Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük, kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprikával körberakva díszítve kínáljuk. Részletes recept itt olvasható.

Borleves

Hozzávalók:

5dl bor

5dl víz

5db tojássárgája

2db fahéj

10szem szegfűszeg

0.5db vaníliarúd

12dkg porcukor

1db citrom

1ek búzaliszt

Elkészítés

Egy lábosban a vizet, 3 dl borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 dl bort.

Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, forrón tálaljuk, részletek itt.

 

Rántott ponty

Hozzávalók:

8 megtisztított pontyszelet

A mártáshoz:

5 dkg gomba

1 citrom leve

1 alma

2 üveg majonéz

2 evőkanál száraz fehérbor

4 evőkanál tejszín

1 kávéskanál vöröshagymakrém

2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors

1 kávéskanál porcukor

Elkészítés:

A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A mártáshoz a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát és gombát, az őrölt borssal, kevés porcukorral és a maradék citromlével ízesítjük. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. A mártással és főtt burgonyával kínáljuk.