Hirdetés – Sem az ajándékvásárlást, sem az ünnepi menü megtervezését nem lehet elég hamar elkezdeni. Azért, hogy a szeretet ünnepe ne kapkodással, fejetlenséggel, nagybevásárlásokkal és egész napos konyhai robotolással teljen, jó időben kigondolnunk, hogy mivel szeretnénk szeretteink kedvébe járni. Összegyűjtöttünk most pár receptet, amiket idén karácsonykor elkészíthetünk.

Lassan ideje készülődni: de mi kerüljön a karácsonyi asztalra?

 

Fotó: Kaboompics/Pexels.com

Uborkás fasírtrolád recept

Hozzávalók:
1 szikkadt zsemle
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk mustár
1 kk édes pirospaprika
40 dkg darált marhahús

bors
1 kk olaj
8 csemege uborka
16 szelet bacon (füstölt szalonna)
1/4 fej saláta, vagy salátamix
1 piros húsú kaliforniai paprika

Elkészítése:
A zsemlét 10 percre beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát finomra vágjuk, majd az áttört fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral és a pirospaprikával együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk.

Vékonyan kikenünk olajjal egy teflon tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra törölgetjük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.

A fasírtmasszát 4 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 4 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek, szabályosak legyenek. Felénk eső végére helyezünk 1 uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát. A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 3 roládot formálunk (alufólia nélkül!), és a sütőtálba sorakoztatjuk őket.

Középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük kb. 50 perc alatt.

Közben a salátát megmossuk, kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk.

Kivesszük a sütőből a fasírtroládokat, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük, kissé rézsútosan félbevágunk. Salátalevelekkel, paprikával körberakva díszítve kínáljuk. Részletes recept itt olvasható.


Borleves

Hozzávalók:
5dl bor
5dl víz
5db tojássárgája
2db fahéj
10szem szegfűszeg
0.5db vaníliarúd
12dkg porcukor
1db citrom
1ek búzaliszt

Elkészítés
Egy lábosban a vizet, 3 dl borral és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel, majd hozzáadjuk a maradék 2 dl bort.

Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól és liszttől besűrűsödik. Mazsolával meghintve, forrón tálaljuk, részletek itt.

 

Rántott ponty

Hozzávalók:
8 megtisztított pontyszelet

A mártáshoz:
5 dkg gomba
1 citrom leve
1 alma
2 üveg majonéz
2 evőkanál száraz fehérbor
4 evőkanál tejszín
1 kávéskanál vöröshagymakrém
2 csapott kávéskanál őrölt fehér bors
1 kávéskanál porcukor

Elkészítés:
A pontyot megmossuk, kissé beirdaljuk, alaposan besózzuk, állni hagyjuk. A gombát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Kevés citromlével elkevert vízbe tesszük. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. A mártáshoz a gombát a citromos vízben megpároljuk, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A majonézhez keverjük a bort és a tejszínt. Hozzáadjuk a vöröshagymakrémet, az almát és gombát, az őrölt borssal, kevés porcukorral és a maradék citromlével ízesítjük. A halat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük. A mártással és főtt burgonyával kínáljuk.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.