HATALMAS SIKER, ha egy-egy beteg gyermek gyógykezelésére az egész országot megmozgató civil összefogás keretében összejön a szükséges pénz. A ma még mindig az egyik legdrágábbnak számító, ám sok betegség szempontjából megkérdőjelezhetetlen hatékonyságú őssejtbeültetés rendszerint nagy visszhangot kap a médiában is. Ám az már nem szerepel a híradásokban, mi is történik ezután a sok esetben nehéz anyagi körülmények között élő, a betegséggel való küzdelmükben magára maradt családokkal.

Legalább egy kiskutyát!

Nem sok jóval biztatták az orvosok Bíró Evelinát, amikor három és fél hónaposan végre hazavihette a kórházból a kislányát. Szintia a születését követően egy órával a bölcsőhalálból tért vissza. A baj egy hónap múlva megismétlődött, de a csecsemő ezt is túlélte. Az életben maradásnak nagy ára volt: súlyos és maradandó agykárosodás. Az viszont, hogy Szintia 11 év után is kerekes székhez kötött, semmit nem mond el arról az érzelmekben gazdag, egyszerre vidám, szeretetteljes és küzdelmes életről, ahogyan ő és az édesanyja él a családdal, sok-sok segítőkész baráttal, ismerőssel, orvossal a háttérben.

– Szintike mozgásában egyéves, huncutságában a dackorszakát éli, ha pedig zsebpénzről van szó, nagykamasz – jellemzi röviden édesanyja a gyermeket, miközben a gyógytornászt várjuk a pesti XV. kerületi, 39 négyzetméteres földszinti lakás rózsaszín lányszobájában. A picinyke helyiség színén és néhány játékon kívül más nem is emlékeztet a kislányok megszokott birodalmára. Az egyik sarokban járató sín, mobil fit, zsámoly és járófal, szemközt bordásfal húzódik. – Szinti hatéves volt, amikor egy vidáman ugrándozó francia buldog keltette riadalmában először megszólalt. A Csillagház mozgásjavító intézmény kitűnő tanulója, ma már könyv és beszédkommunikátor segítségével képes elmondani akár egy hosszú mesét is.

A bő évtized alatt a gyógykezelések elvitték a tágas kétszobás lakást, az autót – felborult az egész élet. Ám Evelina kitartóan folytatja a naponta reggel 5 órától este 9-ig tartó küzdelmet a kislányáért. Műanyag kupakokat gyűjt, ami – havi 50 ezer forintos bevétel – persze csak a töredékét fedezi a 150 ezer forintos havi kezelés és fejlesztés összegének – mesél a tavaly az Év Anyukájának megválasztott Evelina életük nehézségeiről.

– A tavaly februári jótékonysági koncert nélkül Baden bei Wienben az őssejtbeültetést sem tudtuk volna kifizetni. Ez a beavatkozás kellett ahhoz, hogy az epilepsziája, ami a járása fejlődésében akadályozta, megszűnjön. A milliós nagyságrendű műtét tavaly nyáron sikerült, azóta, nézzék meg, képes járókerettel lépegetni! Tíz évet vártam erre a pillanatra!

A fáradhatatlan asszony három évig kampányolt, mire a neves előadókból álló csapat színpadra állt – mintegy 2000 elküldött e-mail és 50 segítőkész ember munkájának köszönhetik, hogy kijuthattak az osztrák klinikára. Az élet viszont a sikeres műtét után sem áll meg, a fejlesztéshez újabb eszközökre és segítségre lenne szükség – ami viszont a család legnagyobb bevételi forrásának számító műanyag kupakok gyűjtéséből továbbra sem fedezhető. Szintiának csak a gyógytornásza naponta 5000 forintba kerül. Ha egy-két alkalom kimarad – márpedig pénzszűke miatt ez gyakran előfordul –, máris látványos a visszaesés. Sokat javítana a kislány állapotán az a masszázságy, amelyik kiegyenesítené a gerincoszlopát. De hát olyan, látszólag apróságnak számító, ám nélkülözhetetlen gyógyeszközre sem telik, mint a járástanulást segítő magas szárú, tépőzáras gyógyszandál, vagy az, hogy újból lovagolhasson.

Mi Bíró Evelina legnagyobb álma? „Egy saját alapítvány, amivel visszaadhatom azt a rengeteg segítséget, amit másoktól kaptam.” És Szintia, te mire vágysz a legjobban? A válasz, rabul ejtő mosoly kíséretében, az avatatlan fülnek is jól érthetően érkezik: „Egy kiskutyára”…

A kupakgyűjtési akcióról Evelina „Szintikével az élet” című blogjában (http://szintikevelazelet.blogspot.hu) találnak hasznos információkat.
(Aki szeretne segíteni, az OTP Bank 11773061-00186531-00000000 bankszámlaszámon teheti meg, a család e-mail címét, telefonszámát pedig szerkesztőségünkben érheti el.)

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.