Mégsem jó a paleo?

Egészségesebbek leszünk, ha ősember módjára étkezünk – hirdetik a paleo diéta hívei. Ennek lényege, hogy gyűjtögető-vadászó eleink étlapjáról kéne összeválogatni a napi betevőt: elsősorban húsféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tojást, s mellőzni illenék a feldolgozott élelmiszereket, lisztes-cukros dolgokat.

Család-otthonHabik Erzsébet2016. 10. 18. kedd2016. 10. 18.
Mégsem jó a paleo?

Ausztrál kutatók azonban újabban azzal riogatják a fehérjében bővelkedő paleo étrend követőit, hogy mégsem annyira egészséges, mint aminek eddig tűnt. Az egészséges, hosszú élethez éppen hogy kevés fehérjét és sok szénhidrátot kellene fogyasztanunk.

A magyarázat a fibroblaszt növekedési faktor 21 nevű hormonban rejlik, amit már régóta a fiatalság forrásának is tartanak, mert csökkenti az éhséget, fokozza az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és ezáltal növeli az élettartamot. A kutatók most rájöttek, hogy a szénhidrátban gazdag és fehérjében szegény étrend emeli e hormon szintjét az egerekben. S ha az egerekben igen, talán bennünk, emberekben is. Ami jó hír: a leghatékonyabban a kiegyensúlyozott étrend esetében működik, ekkor fejti ki leginkább étvágycsökkentő hatását is.

Az évek során folyton változnak az ajánlások, újabb és újabb diétatrendek látnak napvilágot. Jelenleg a halakban, zöldségekben és olajos magvakban gazdag mediterrán táplálkozást tartják követendőnek.

Tudni kell azonban, hogy nincs olyan étrend, amely mindenkire egyformán jó hatással lenne. A megoldás kulcsa valószínűleg a változatosságban és a mértékletességben rejlik.

Ezek is érdekelhetnek