Rejtélyes küldemények

Ha valaki idegentől, ismeretlen helyről, külföldről csomagot, borítékot kap, s abban vetőmagot, növényi törmeléket rejtő zacskót talál, ne bontsa ki, a tartalmát ne szórja a szemétbe, ne ültesse el! – figyelmeztet a magyar hatóság.

Család-otthonO. Horváth György2020. 09. 19. szombat2020. 09. 19.
Rejtélyes küldemények

Magyarországra is sok érkezett az utóbbi időszakban a rejtélyes kis csomagokból álló küldeményekből, melyekre elsőként az Amerikai Egyesült Államokban lettek figyelmesek még a nyár elején. Az ottanihoz hasonlóan az itthoniakban is különféle magvakat, szerves törmeléket, rovartestrészeket tartalmazó zacskókat juttatnak el hozzánk ismeretlen feladók. A címzett bárki lehet, a feladók köre széles.

Ez utóbbiakról a hatóságok feltételezik, hogy ázsiaiak lehetnek, legalábbis erre utal, hogy visszakövetve a csomagocskák mozgását, kínai, tajvani, maláj, vanuatui eredetet feltételeznek. (Közben kiderült, hogy számos esetben hamis a feladási hely is.)

A kis nejlonzacskók tartalma változatos: habár hivatalosan még nem erősítették meg, de a fotók alapján az egyikben szinte biztos, hogy valamiféle citrusmagok láthatók, ami lehet citrom, narancs, mandarin vagy e családba tartozó valami más növény magva. Több borítékból pedig csávázottnak tűnő tökmagok, levelek és szármorzsák kerültek elő.

Az amerikai és a magyar hatóságok is vizsgálódnak, eredményt még nem közöltek. Viszont a minap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki: a rejtélyes kéretlen küldemények tartalmát senki semmilyen módon ne használja fel, mivel potenciális veszélyforrások lehetnek. Akkor sem tanácsos kinyitni a tasakokat, ha a borítékot ékszerként címkézték fel az ismeretlen feladók.

A Nébih értesülései szerint a távoli országokból érkező csomagok általában egynél több fajból származó magokat tartalmaznak. A vizsgálatok esetenként növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzést is kimutattak. Ezek veszélyt jelenthetnek a hazai élővilágra, hiszen különféle invazív fajok, növénybetegségek, ártalmas gyomok behurcolását eredményezhetik.

A súlyos kockázatra való tekintettel a Nébih mindazokat, akik ilyen jellegű postacsomagokat kaptak vagy kapnak, arra kéri, hogy adják át az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, vagy legalábbis értesítsék a hatóságot a csomag érkezéséről.

Ezek is érdekelhetnek