Támogassuk gyermekeinket tudatosan

Hirdetés – Szülőként gyermekeink testi-, lelki- és szellemi jóléte az egyik legfontosabb számunkra, ezért pedig mindent meg is teszünk. Ápoljuk, ha beteg, bátorítjuk, ha elbizonytalanodik, drukkolunk neki, ha egy sportversenyen szerepel, és támogatjuk őt céljai elérésében.

Család-otthonPR cikk2020. 12. 22. kedd2020. 12. 22.

Kép: expecting a baby. In a white room near the bed. Hugging his beloved wife. A pair in black clothes. Dad is waiting for the birth of a child. Sensual photo. a young couple. place for writing.

expecting a baby. In a white room near the bed. Hugging his beloved wife. A pair in black clothes. Dad is waiting for the birth of a child. Sensual photo. a young couple. place for writing
expecting a baby. In a white room near the bed. Hugging his beloved wife. A pair in black clothes. Dad is waiting for the birth of a child. Sensual photo. a young couple. place for writing.

Mindezek mellett ugyanakkor sokszor komoly anyagi áldozatokat is hoznunk kell. De hogyan teremthetjük meg az egyensúlyt az anyagi jólét, és a család között? Miként tehetjük meg ezt úgy, hogy ne állandó pénzhajkurászásból álljanak a mindennapjaink?

Legyenek hosszú távú terveink

Sajnos sokan élnek egyik napról a másikra – ilyen esetekben nyilván nehéz arra gondolni, hogy mi lesz a gyermekekkel, vagy a családdal néhány év múlva, hiszen a jelen a fontos.

Azonban, ha van egy kis mozgásterünk anyagilag, érdemes előre tekinteni, és apránként csepegtetni abba a “bizonyos perselybe”. Ebben az esetben nem egy szó szerinti perselyre kell gondolni, sokkal inkább egy olyan gyermekcélú megtakarításra, ami hozzánk, az igényeinkhez leginkább igazodik.

Három ilyen megtakarítási lehetőség közül választhatunk:

  • a babakötvény,
  • a biztosítói megtakarítás ,
  • és a bankszámla, illetve bankbetét.
  • Forrás: freepik.com

    Mária kétgyermekes anyuka Babakötvényt indított

    Mária egyedül neveli két gyermekét, akik 4 és 6 évesek. Mária összesen nettó 210 ezer forintot keres, banki ügyintézőként dolgozik.

    Mivel egy vidéki nagyvárosban élnek albérletben, igyekszik úgy beosztani a pénzét, hogy a hónap végén félre tudjon tenni a gyermekei későbbi iskoláztatására. Azonban, sajnos, erre nem mindig van lehetősége.

    Banki alkalmazottként viszont tisztában van vele, hogy gyermekei számára hasznos lehet egy rugalmas gyermekcélú megtakarítási lehetőség. Így végül a Babakötvényre esett a választása, hiszen nincsen fix havidíj, amit be kellene fizetnie – számára pedig ez volt a legfontosabb szempont.

    Ezenkívül szerette volna, hogy a megtakarításért cserébe “kapjon is valamit”. Az infláció feletti fix, 3%-os hozam, és az állami támogatás pedig úgy gondolta, teljesen megfelelő, egy stabil befektetésért cserébe.

    Mária úgy alakította a családi költségvetést, hogy tudta, ehhez a pénzhez gyermekei 18. születésnapja előtt nem juthatnak hozzá, és akkor is csak a gyerekei férhetnek majd hozzá.

    Éppen ezért a munka mellett igyekezett sokat játszani a gyermekekkel, és játékosan megtanítani őket a helyes pénzhasználatra, hogy mire a picik felnőnek, tudatosan rendelkeznek majd a megtakarítás felett. Ő azonban biztos volt benne, hogy helyesen költik majd el, hiszen az évek során mindent megtanított nekik, amit fontosnak talált.

    A kisebbik fia végül egyetemre ment, így egyértelmű volt, hogy az évek során félretett másfél millió forintot az egyetemi tanulmányokra költi majd.

    A nagyobbik fia külföldre szeretett volna költözni és vállalkozást indítani hiszen kőművesként biztos anyagi háttér várt rá. Ehhez azonban szüksége volt némi kezdőtőkére, hogy eleinte a megélhetést, és a lakhatást finanszírozni tudja.

    Így mind a ketten hálásak voltak, hogy annak idején az édesanyjuk ennyire előrelátó volt.

    Forrás: freepik.com

    Péterék hosszabb távra terveztek

    Nem is olyan régen Péterék egy kisebb, vidéki házat vettek. Szerencsére hitelt sem kellett felvenniük, hiszen Péter szülei takarékoskodtak, így önerőből meg tudták vásárolni a jó ár-érték arányú otthont.

    Amikor a férfi felesége, Judit, állapotos lett az első gyermekükkel, Péter is megfogadta, hogy a szüleihez hasonlóan ő is félretesz majd a gyermekének.

    Először Zoárd, majd Panka született meg. Péter úgy gondolta, hogy egyből a születésük után gyermekcélú megtakarítást indítanak.Mivel Péter szemei előtt az lebegett, hogy a gyermekeknek később, hozzá hasonlóan, saját ingatlanuk lehessen.

    Éppen ezért úgy gondolta, hogy a négytagú családjának olyan befektetésre van szüksége, ami hosszabb távú és, ha szükséges, a gyermekek 18 éves kora után is félre tudnak tenni. Ezért döntöttek egy gyermekcélú életbiztosítás mellett.

    A feleségével, Judittal, úgy kalkuláltak, hogy kettejük fizetéséből – összesen havi 350 ezer forintból – félre tudnak tenni fixen havi 10-10 ezer forintot a gyermekek részére.

    Ezekkel a tervekkel kerestek fel egy független pénzügyi alkuszt, aki talált is a számukra egy megfelelő konstrukciót.

    Teltek-múltak az évek, és a gyermekek szép lassan felnőttek. Pankának először 18 éves kora után kellett egy kisebb összeg, hogy az egyetemi tandíját fedezni tudja, Zoárd azonban dolgozott az egyetem mellett, hogy később saját vállalkozást indíthasson.

    Pankának a megtakarított pénz másik felére 26 évesen volt szüksége, hogy ki tudja fizetni az esküvői költségeket.

    Zoárd 23 éves korában gondolta úgy, hogy egy összegben kiveszi a család által összegyűjtött összeget, ugyans Kft.-t szeretett volna alapítani. Szerencsére a pénz nem csak ehhez volt elegendő, hanem irodabérlésre is.

    Forrás: freepik.com

    Eszteréknek bankszámlára volt szükségük

    Amikor Eszter terhes lett, úgy gondolta, hogy a legjobb, ha már a gyermek megszületése után nyit neki egy bankszámlát, és minden hónapban elutalja rá a családi pótlék összegét.

    Ehhez egy picit kutakodniuk kellett a párjával, hiszen nem minden bank biztosít az újszülöttek számára bankszámlanyitási lehetőséget, ám végül sikerült megtalálniuk a megfelelő pénzintézetet.

    A pénzzel nem volt különösebb céljuk, mindössze szerették volna, ha gyermeküknek van saját számlája, ahova rendszeresen félretehetik azt az összeget, amit tulajdonképpen “ő kap az államtól.”

    Úgy gondolták, hogy mire gyermekük 14 éves lesz, és szabadon használhatja a bankszámláját, finanszírozhatják belőle akár a különórákat is.

    Mire kislányuk, Zita 17 éves lett, több osztálytársának is dolgoznia kellett a gimnázium mellett. Ő azonban szerencsésnek érezte magát, mert hála a szülei által félretett zsebpénznek mindig volt hova nyúlnia, ha szüksége lett valamire. Így ki tudta fizetni a plusz angol fakultációt és fel tudott készülni, hogy letegye az előrehozott érettségit.

    Amikor pedig a barátnői moziba hívták, bármikor el tudott menni anélkül, hogy a szüleitől kellett volna pénzt kérnie.

    Ezt mondják a szakértők

    A megtakaritasgyerekeknek.hu szakértői azt tanácsolják, hogy érdemes a célok alapján kiválasztani a megfelelő megtakarítási formát.

    Ahogyan a fenti példákban is látható, mindenkinek más és más az élethelyzete, mások a céljai és perspektívái, így a legfontosabb, hogy először ezeket tisztázzuk.

    Aki nem tud minden hónapban fix összeget félretenni, mégis szeretné kihasználni az állami támogatást, és szeretne plusz kamatot a pénzére, számára valószínűleg a Babakötvény lesz a leginkább megfelelő.

    Amennyiben minden hónapban előre meghatározott, fix összeget szeretnénk megtakarítani, és ez az összeg nagyobb, mint 10 ezer forint (vagy éppen ennyi), akkor a gyermekcélú megtakarítás lehet a megfelelő konstrukció.

    Ha pedig mindössze egy bármikor hozzáférhető “perselyt” szeretnénk, ahol nem veszik el a megtakarítás értéke, úgy a gyermek bankszámla lehet az ideális választás.

    Azonban, ahogy azt már említettük, minden élethelyzet más. Így, amennyiben bizonytalannak érezzük magunkat, érdemes felkeresni egy független szakértőt, aki segíthet a helyes döntés meghozatalában.