Természetközeli gyereknevelés – közeli természet nélkül

Reggelente boldogan csicsergő madarak, a nyitott ablakon beáradó frissességtől csípős levegő, a kert végében hűs kis patak, a veteményesben szabadon lengedező bio napraforgók… A nyaranta katlanná váló betonrengetegben az autók zaját hallgatva egyre többen álmodoznak a természetközeli életmódról.

Család-otthonPR cikk2022. 10. 21. péntek2022. 10. 21.
Természetközeli gyereknevelés – közeli természet nélkül

Sokan igyekeznek is megvalósítani az álmaikat: a belvárosi lakást és dugóban dudálást feladva a semmi közepén kezdik újra, egy aprócska, saját telek birtokában, vagy legalábbis a nagyvárost jelző táblán kívül, a valamivel zöldebb agglomerációban.

Nem mindenki teheti meg azonban, hogy az Ingalls család nyomdokaiba lépve egy bájos farmon kezdje újra az életét. A természetközeli családi élmények, a gyerekek állat- és növényszeretetének megalapozása viszont mindenki számára egyaránt fontos. Nekik hoztunk most néhány tippet arra, hogyan lehet akár egy klasszikus panel falai között is elhinteni a bolygóbarát életmód magvait!

Töltsünk minél több időt a szabad levegőn!

Elméletben mindenki tudja, hogy a kicsik számára elengedhetetlen a sok mozgás és a friss levegőn való tartózkodás, a gyerekek nagy része mégis a négy fal között tölti a mindennapjait. Igyekezzünk minden nap suli után játszótéren vagy parkban eltölteni pár órát!

Sajátítsuk el a skandináv gyereknevelés egyik alapszabályát, miszerint nincs rossz idő, csak rosszul felöltöztetett gyerek! Hűvösebb időben vagy szemerkélő esőben is bátran meghódíthatjuk a mászókát, mindössze a réteges és vízálló öltözékre kell odafigyelnünk. Ha tehetjük, autós vagy tömegközlekedés helyett sétáljunk minél többet!

Ismertessük meg a gyerekekkel az állatvilágot!

Saját háziállat hiányában a legkisebbek általában hangutánzó babakönyvek formájában találkoznak először a klasszikus tanyasi, őserdei vagy éppen tengeri élővilággal. Ha urbánus csemeténk már nem csak azzal van tisztában, hogy a tehén nem lila, hanem azzal is, hogy milyen hangot ad ki, jöhetnek az állatos memóriajátékok, a szőrös barátainkat imitáló plüss állatok.

Utóbbiakból nagy népszerűségnek örvendenek az életnagyságú, óriás plüss állatok (itt nem feltétlenül egy jól megtermett zsiráfra gondolunk, hanem egy kutya vagy medvebocs pihe-puha mására). És természetesen ott vannak a vadasparkok, látogatható gazdaságok, lovardák! A terápiás állatok ráadásul hihetetlen jótékony hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére és szociális készségeire!

Kép forrása: Canva.com

Bevásárlóközpontok helyett járjunk piacra!

Közös bevásárlókörút formájában mutassuk meg a gyerekeknek is, honnan származik az ételünk, kik és hogyan dolgoznak érte! Fedezzük fel a piacok világát, a friss áruk illatát, beszélgessünk az árusokkal, hagyjuk, hogy a gyerekek érdeklődjenek, ismerkedjenek a termelői portékákkal és történetükkel!

Főzzünk együtt szezonális és helyi alapanyagokból!

Legértékesebb természeti kincseink azok, amik nap mint nap táplálnak bennünket. Magyarázzuk el a gyerekeknek, honnan jön és mennyire fontos az ivóvizünk, ismertessük meg őket közelebbről a föld kínálta élelmiszerekkel!

Törekedjünk arra, hogy szezonális és minél közelebbről származó alapanyagokból állítsuk össze a menüt, a főzés folyamatába pedig vonjuk be a gyerekeket is! Kisebbek esetében segítségünkre lehet egy gyerekjáték webáruház kínálatából beszerzett babakonyha, ahol az apróságok biztonságosan és korlátok nélküli kreativitással vehetnek részt a vacsora elkészítésében. Egy fa babakonyha választásával ráadásul garantáltan természetközeli és káros vegyszerektől mentes élményt nyújthatunk a csöppségeknek.

Vonjuk be a gyerekeket a balkonkert vagy a szobanövények gondozásába!

Az utóbbi években valóságos mozgalom épült a balkonkertészet és a közösségi kertészet köré. Ha rendelkezünk legalább egy kis erkéllyel, vessük bele magunkat a saját haszonnövények és fűszernövények termesztésébe. Ha magunk neveljük magról a palántát, amibe a gyerekeket is bevonjuk, különösen büszkék lehetünk majd, amikor a saját balkonparadicsomunk kerül a vacsoraasztalra!

Nézzünk utána a környékünkön található közösségi kertészkedési lehetőségeknek is, a szobanövények locsolását pedig bízzuk rá a család legkisebb tagjaira!

Ezek is érdekelhetnek