Változókor előtt és után

Mi, nők örömmel nyugtázzuk, hogy hosszabb ideig élünk, mint nagyanyáink-dédanyáink, de azt már nehezen fogadjuk el, hogy ez milyen következményekkel jár. A változókor 50 év felett mindenkit érint, viszont az ezzel együtt megjelenő tünetek ma már hormonmentes megoldásokkal is kezelhetők.

Család-otthonBiczó Henriett2020. 10. 14. szerda2020. 10. 14.
Változókor előtt és után

Érthető módon senki nem örül a váratlanul megjelenő hőhullámoknak, az erős izzadásnak, a hangulatingadozásoknak és a havi ciklus felborulásának. Ez az időszak akár 5-10 évig is eltarthat, és a várható élettartam növekedésével a nők életük több mint harmadát tölthetik el a menopauza után.

A petefészkekben a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) csökkenését a hölgyek körülbelül 20 százaléka észre sem veszi, 30 százalékuknál enyhe, míg 50 százalékuknál a mindennapi életet zavaró tünetek jelennek meg. Az esetek 75 százalékában hőhullámokra, 60 százalékban alvás-, 50-60 százalékban hangulatzavarra panaszkodnak. Mióta világ a világ, a nők mindig próbálták enyhíteni a tüneteket, az észak-amerikai indiánok például poloskavészt használtak évszázadokon át.

E gyógynövény kedvező hatása a klimaxos panaszokra ma már tudományosan is bizonyított, elsősorban az olyan testi tüneteket csillapítja, mint a hőhullámok (közismertebb nevén „banyaláz”) és a fokozott izzadás.

Megúszni nem lehet... A klimax a szervezet hormonális átállásának, az úgynevezett változókornak görög eredetű elnevezése. A női klimax a tüszőhormon-termelés csökkenésével, majd teljes megszűnésével jár (menopauza). A petefészkek öregedése, ebből következően a petesejtek mennyiségének fokozatos csökkenése természetes és elkerülhetetlen folyamat: már 35 éves kor felett elindul, bár évekig nem produkál érzékelhető tüneteket. Magyarországon átlagosan 50-52 éves kor körül marad el végérvényesen a menstruáció.

A változókorral együtt járó panaszok többféleképpen enyhíthetők, például hormonkezeléssel, de aki ódzkodik ettől, számára már hormonmentes megoldások is léteznek. Az amerikai Colorado Egyetem vizsgálatában a fezolinetant adásával végzett orális, nemhormonális kezelés 90 százalékban kedvezően befolyásolta a hőhullámokat és az éjszakai izzadást – jelent meg az Orvos­to­vább­képző Szemle online oldalán.

A menopauzának, pontosabban az idő múlásának előnyei is vannak. Az Oxford Kutatási Központ munkatársai 50–64 év közötti nőket kérdeztek az életminőségükről, és a válaszadók 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy boldogabbak, mint a változókort megelőző periódusban.

Kétharmaduk nagyobb függetlenséget élvez, minden második nő sikeresebb a munkájában, 59 százalékuknak jobbak a pár-, a társas és baráti kapcsolataik. Érdekes, hogy a változókor tüneteivel leginkább összefüggő szexuális élet romlásáról csupán csak 15 százalékuk számolt be, míg annak javulásáról csaknem egyharmaduk.

Mire figyeljünk?

- Csökken a szervezet alapanyagcseréje, ezért érdemes mértéktartóbban étkezni. - A csontritkulás felgyorsulása miatt több D-vitaminra van szükség. - A rendszeres testmozgás javítja az általános közérzetet, segít a megfelelő testsúly karbantartásában, javítja a vérkeringést. - Szárazabbá válik a bőr, így tanácsos testápoló krémeket használni. - Az intim testtájak tisztítására a víz és a pH-semleges tusfürdő, a természetes anyagokból készült szappan a legjobb. A lúgos szerek a hüvelybe kerülve tönkretehetik a természetes baktériumflórát, ezzel utat nyitva a fertőzéseknek. - A gátizom edzése a vizelettartási problémák megelőzése mellett az örömteli szexuális élet megtartását is szolgálja. (Forrás: nogyogyaszat.eu)

 

Ezek is érdekelhetnek