Világos tanyavilág

Környezetbarát és fokozza a biztonságot – egyre több tanyai buszmegállóba telepítenek napelemes lámpát.

Család-otthonT. I.2018. 06. 21. csütörtök2018. 06. 21.

Kép: Bordány, 2018. június 12. Napelemes világítással üzemeló buszmegálók. Fotó: Ujvári Sándor

Világos tanyavilág
Bordány, 2018. június 12. Napelemes világítással üzemeló buszmegálók. Fotó: Ujvári Sándor

Makón, Ruzsán, Ásotthalmon szereltek föl nemrégiben napelemmel működő lámpákat. A Földművelésügyi Minisztérium (újabban: Agrárminisztérium) Tanyafejlesztési Programjának pályázatain lehet ehhez támogatást nyerni. A költségek 50–80 százalékát is központi támogatásból fedezték. A külterületen élők nagyon örülnek a fénynek – nem jó érzés a sötétben, gyakran egyedül várakozni a buszra. Sötétedés előtt és után sokan ingáznak a tanyavilágból a nagyobb településekre.

A Szegedhez közeli Bordány külterületi buszmegállóiban már nyolc éve működik ilyen világítás. Tanács Gábor polgármester szerint a legfontosabb, hogy aki várakozik, ne legyen sötétben. Az is nagy előny, hogy a buszvezetők messziről meglátják, ha a kivilágított megállóban várakozik valaki. Ezek a lámpák javítják a tanyavilág lakóinak komfort- és biztonságérzetét. A legtöbb helyen a vezetékes villanyvilágítás olyan összegbe kerülne, amit az önkormányzatok még támogatással sem tudnának vállalni.

A bordányi lámpák még kevésbé fejlett technikát képviselnek, mint azok, amelyeket mostanában szerelnek föl. Annak idején úgy állították be őket, hogy az utolsó busz megjelenéséig biztosan világítsanak. Hajnalonként azonban a régi lámpák nem világítanak, és télen, amikor korán sötétedik, nem biztos, hogy nem merülnek ki, mielőtt elmegy az utolsó busz.

A bordányi képviselő-testület gondolkozik azon, hogy kisebb fogyasztású LED-lámpákra kellene kicserélni az égőket, esetleg időrelét vagy mozgásérzékelőt szerelni a lámpatestekre. Az új lámpák már télen is 4-5 napig képesek világítani. Lehet, hogy a nyolcéveseket is érdemes lenne újakra cserélni, noha névleges élettartamuk húsz esztendő.

Ezek is érdekelhetnek