Ha fáj vagy ég...

...avagy a kellemetlenségekre is van gyógyír!

Családi kör2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Ha fáj vagy ég...


Ha szálka ment a kezünkbe és túl mélyen van, nem férünk hozzá, hámozzunk meg egy fej vöröshagymát. Vágjunk belőle akkora szeletet, amekkorát az ujjunkra tudunk kötözni, és egész éjszaka tartsuk rajta. A hagyma reggelre kihúzza a szálkát a bőr felszínére, ahonnan már könnyű eltávolítani.

Tyúkszemre is jól alkalmazható házi szer a hagyma. A kezelés megegyezik az előzővel: éjszakára kötözzük rá a tyúkszemre a vöröshagymaszeletet, reggelre könnyen eltávolítható.

Ha benőtt köröm vagy gennyes seb okoz fájdalmat a kéz- vagy lábujjon, borogatás után kössünk fél paradicsomot a fájdalmas területre. Reggelre a gyümölcssav kihúzza a gennyet.

A lumbágó, idegbecsípődés, merev derék vagy egyéb deréktáji fájdalom kitűnő ellenszere a csalán. Kesztyűben szedjünk néhány szál csalánt, a beteget fektessük le, és csapkodjuk meg néhányszor a meztelen deréktájat. Először nem túl kellemes a kezelés, de a kezdeti csípést később zsibbadás, majd melegségérzet követi. Két-három napig ne érje víz a csalánnal gyógyított területet, mert a hangyasav a víz hatására ismét csípni fog.

Akinek a szeme véreres, fáradt vagy ég, hámozzon meg egy kisebb burgonyát, mossa meg, és vágja ketté. Feküdjön hanyatt, és helyezze a becsukott szemhéjra a burgonyadarabokat. Tíz percig hagyja őket rajta, majd langyos vízzel öblítse le a szem környékét. Az égés, a fáradtságérzés megszűnik, sőt még a szem körüli apróbb ráncok is kisimulnak.

Migrénes fejfájásra kiváló házi szer a fokhagyma, amelyet külsőleg-belsőleg egyaránt lehet alkalmazni. Egy szelet vajas vagy zsíros kenyérre elosztva együnk meg két meghámozott, felszeletelt fokhagymagerezdet. A meghámozott, de egészben hagyott gerezdet dugjuk a fülbe. 15-20 percig hagyjuk benne, vagy addig, amíg csökken a fájdalom.