Nincs még itt a világvége

Klimax, változó kor - van, aki viszonylag rövid idő alatt átesik rajta. Sokan meg évekig kínlódnak. De ennek nem kell feltétlenül így lennie.

Családi körBalogh Mária2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Nincs még itt a világvége


A lényeg: minden megváltozik. A nő elveszíti nemének legfőbb képességét, többé nem tud utódot világra hozni. Átlép egy másik életszakaszba, s mit tagadjuk, ez már az öregedés előszobája. S mintha nem lenne ez elég, még ezer panasszal, bajjal is jár ez az amúgy is erőpróbáló korszak. De túl a negyvenen a középkorú férfiak életében is egyre erősebben mutatkoznak a klimax jelei, melyet a szakemberek "teljesítménytörés" kifejezéssel illetnek - ez szellemi, fizikai és szexuális téren is megnyilvánulhat.
Térjünk vissza a nőkhöz. A klimax során bőven van példa a kellemetlenségekre. A havi vérzés kimaradozásával egy időben előfordulhat vérzészavar vagy a szexuális aktivitás, illetve a nemi vágy csökkenése, hüvelyszárazság, hajhullás és testsúlygyarapodás. De sokan panaszkodnak vizelési gondokra, a hőhullámok megjelenésére, izzadásra, hangulati labilitásra, fokozott ingerlékenységre, fáradékonyságra és alvászavarra. Kialakulhat a csontok mész- és kalciumtartalmának csökkenése, valamint a bőr és a bőr alatti kötőszövet rugalmasságának elveszítése is. Köztudott, hogy a női hormonok a még menstruáló nő számára a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben védettséget jelentenek. Ötvenhez közel ebben az egyensúlyi állapotban is változás következhet be, vagyis az addig nem jelentkező betegségek váratlanul felszínre kerülhetnek.
A klimaxoló nőknek nem csupán a testi tünetekkel kell megküzdeniük, hanem a lelkiekkel is. Az elő-előtörő rossz közérzet fokozatos szorongást is kialakíthat, ami hangulatváltozásokhoz, az önbecsülés hiányához, olykor pedig lelki válsághoz vezethet. E különös bajra az egyetlen igazi gyógyszer egy megértő, hű társ és önmagunk elfogadása lehet.
- A zavaró tünetek ma már jól enyhíthetők - nyugtat meg Fehér Károly szülész-nőgyógyász főorvos. - A változás korában kezdett hormonpótlás csökkentheti, alkalmanként meg is szüntetheti az ismert panaszokat. A kezelés során jelentkező mellékhatások pedig mára elenyészőnek mutatkoznak.
Melyek lehetnek ezek a mellékhatások? Esetenként mellfeszülés, enyhe hasi görcs, pecsételő vérzés, néha fejfájás jelentkezhet. Ezek a kellemetlenségek a helyesen megválasztott kezeléssel és dózissal meg is szűnnek - szögezi le a főorvos, majd hozzáteszi: a rendelkezésre álló tudományos vizsgálatok és az érintettek beszámolói azt bizonyítják, a hormonkezelés során felmerülő kockázatot felülmúlják a hosszú távon mutatkozó előnyök. A terápia egyebek mellett csökkenti a vastagbélrák gyakoriságát, lassítja az agyi érelmeszesedés kialakulását, ami jótékonyan hat a szellemi teljesítőképesség megőrzésére.
A hazai szakambulanciákon (amelyekről a háziorvostól kérhetnek felvilágosítást) azokat a nőket kezelik, akiknek valamilyen tünetük már jelentkezett. A menopauzális hormonpótló terápia (MHT) beállítását minden esetben egészségfelmérés előzi meg. A szükséges, fájdalommentes műszeres és laboratóriumi vizsgálatokat követően a kockázatot és hasznot együtt mérlegeli orvos és páciense.
{p}
Esettanulmányok
Annának elege van az egész világból. A férje halálosan idegesíti, nem nbírja a szöszmötölését, a dünnyögését, s már attól is sikítani tudna, ahogy a kanalat tartja. Minden nap egyforma, soha nem történik semmi, s ha visszatekint eddigi életére, csak szürkeséget és merő unalmat lát. Állandóan a múlton rágódik: miért nem váltam el, miért nem mentem máshová dolgozni, miért így élem le az életem?
Bea minden reggel elborzadva néz a tükörbe. Aztán valahogy, kétnórás kemény munkával összekanalazza magát: szobabicikli, torna, fürdő, frizura, műszempilla, smink. Ez utóbbi vakolatvastagon. Nem veszi észre, hogy az utcán összemosolyognak mögötte az emberek, amikor hosszú fürtjeit ide-oda lóbálva, miniszoknyában, s bár karcsú, de enyhén visszeres lábain tízcentis sarkú cipőben toporog a járda szélén. Na mi lesz már, mamuska! - nógatja kedélyesen egy autós. Egy pillanatra megáll a szívverése, aztán meggyőzi magát, nem neki szóltak.
Cili igazán nem tehet róla, hogy csupa alkalmatlan, utálatos, ostoba nemberrel van körülvéve. Ezt, kisvezetőként szívesen hozza kollégái és főleg beosztottjai tudomására. Különösen a mai fiatalok léhasága háborítja fel. Ifjú kolléganőit viháncoló buta libáknak tartja, s ha ezt így nem is mondja nekik, de kiderül minden lekicsinylő véleményéből, epés beszólásából. De a fő baja, hogy minden fiatal nő közül a legszörnyűbbet a családjába sodorta a sors: Cili ki nem állhatja újdonsült menyét. Akinél jobban már csak idős anyósát utálja.
Dóra mostanában igen mozgalmas életet él. Amióta két éve elvált, úgy pörög, mint aki egyszerre  akarja behozni az előző huszonöt év lemaradását. Barátai döbbenten látják, hogy hetente más férfi oldalán jelenik meg, s e férfiak színvonala egyre alacsonyabb. Emellett a munkahelyén is felvette a hódító démon szerepét, amit egyre fogyatkozó sikerrel,  s ezért egyre rámenősebben ad elő. Boldog a "sikereitől", s nem veszi észre, hogy férfi kollégái menekülnek előle.
{p}
Nem ússzák meg a férfiak sem
A tapasztalatok azt igazolják, hogy ez az első igazán negatív korszak a teremtés koronáinak életében, többségük ekkor fogalmazza meg magában először az elmúlás gondolatát, illetve különböző betegségek jelentkeznek.
A nőkhöz hasonlóan a férfiak is gyengülő szellemi teljesítő- és koncentrálóképességre, alvás- és látászavarra, vérnyomás-ingadozásra, hőhullámokra, ok nélküli, gyakori feszültségre, ezenkívül potenciazavarra, a szexuális vágy csökkenésére panaszkodnak. Ha komolyabb betegségre utaló jel nem mutatkozik, leggyakrabban a férfi lelke szorul ápolásra. A legnagyobb kihívást és megpróbáltatást az jelenti, amikor az azonos korú házastársak egyszerre élik át a klimaxot. Ha nehezen vagy egyáltalán nem viselik el egymás vadonatúj rigolyáit, negatív tulajdonságait a megkopott házasságban, gyakran kerül sor kenyértörésre. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek, hogy bármiféle terápia csak akkor lehet hatásos, ha mögötte biztos családi háttér áll.

Ahogy a lélekgyógyász látja
Vannak olyan férfiak, akik éppen a klimaxot megelőző egy-két évben döbbennek rá arra, hogy házasságuk alatt csak a hitvesükkel létesítettek testi kapcsolatot. Ez abban az esetben nem okoz hiányérzetet, ha a pár szexuális élete kiegyensúlyozott, mindkét félnek kedvére való, kielégülést jelentő. Ám sok férfin ekkor különös pánik lesz úrrá, hogy esetleg így múlik el az életük, ezért aztán hirtelen keresgélni kezdenek. Néha nem is a "minőség" számít, csak hogy legyen valaki, akinek az újdonság erejével imponálhatnak, s aki fantáziájukat kicsit "megtornáztathatja" - magyarázza Varga Zsuzsanna szexuálpszichológus.
A későbbi potenciazavar idején azonban mégis a feleség lehet az, aki a párja segítségére lehet, mivel előtte már lehullott a szégyenérzet leple, felé már nem kell mindenáron bizonyítani. Egy új kapcsolatban viszont - főként egy fiatalabb nő oldalán - minden alkalommal jól kell teljesítenie a férfinak. A biológiai órát azonban nem lehet kicselezni vagy türelemre inteni. Így a teremtés koronái egyik kudarcot a másik után halmozhatják, ami a javakorabeli férfiak számára igen megrázó élmény.
És van, aki mégis borít. Felcsillan előtte egy frissebb, izgalmasabb, az eddigitől különböző élet lehetősége. Úgy gondolja: ha most nem lép, hát soha. Új életet kezd egy új - általában fiatalabb - asszony oldalán. Néha sikerül: a férfi lendületet kap a munkában, a szexben, esetleg még új gyermek felnevelésére is vállalkozik, s valósággal megfiatalodik. Vagy nem.

Ezek is érdekelhetnek