Adóügyek

E héten K. I. olvasónk kérdésére válaszolunk.

Családi körDr. Mészáros Gyuláné2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Adóügyek

"A munkahelyemtől függetlenül más helyen is dolgoztam megbízás alapján elég csekély jövedelemért az elmúlt évben. Tudom, hogy nem számolhatja ki az adómat a munkáltató, hanem adóbevallást kell adnom. Azt hallottam, hogy változott a bevallási határidő. Mit jelent ez? Már a tavalyi jövedelem bevallására is alkalmazni kell?
Egyúttal arra is választ kérek, hogy lakás építéséhez hitelintézettől lakáscélú hitelszerződéssel felvett hitel törlesztése jogosít-e bennünket (feleségem és én vagyok az adós) a százhúszezer forintos adókedvezményre? Ha igen, megosztható-e ez a kedvezmény."
A személyi jövedelemadó adóbevallási határideje változott, magánszemélyek 2005. május 20-ig nyújthatják be az szja-bevallásukat, és eddig az időpontig fizethetik meg az adójukat. Ez a megváltozott határidő vonatkozik már a 2004. évi jövedelem bevallására is.
A lakáscélú hitelszerződés alapján felvett hitel törlesztése után akkor lehet a maximum százhúszezer forintos adókedvezményt fő szabályként érvényesíteni, ha a jövedelme nem haladta meg a hárommillió-négyszázezer forintot. Az adókedvezményt az adóstársak a 2004-es évre már nem oszthatják meg, el kell tehát dönteniük, hogy (ha a feltételeknek megfelelnek) melyikük veszi igénybe. Egyébként az adókedvezmény érvényesítésének törvényi feltételeit (mértéke, jövedelemhatár és hitelösszeg, korlátok, a hitel célja stb.) a bevallási útmutató részletesen taglalja.

Ezek is érdekelhetnek