Jogi esetek

Hat után már ne végy házat!

Családi körTanács Gábor2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Jogi esetek

Az egyik leggyakoribb ügylet, amelyben egész családok többéves munkájának eredménye fordul meg, az ingatlanvásárlás. Ez az a terület, amelyen, ha figyelmetlenek vagyunk, könnyen tönkretehetjük akár egész életünket.
Egy idősebb házaspár kisebb lakást szeretett volna venni. A férj testvére már évtizedek óta jó kapcsolatokat ápolt egy ügyvéddel, aki azt tanácsolta: semmi esetre se kössenek üzletet, ne adjanak foglalót este hat óra után. A házaspár elment megtekinteni egy lakást, ahol fehér hajú, tiszta tekintetű nénike várta őket. Az ingatlan megfelelő volt, az ára baráti, így - a figyelmeztetés ellenére az esti órákban - a házaspár százezer forint foglalót hagyott ott egy cédula ellenében. Még aznap a férj testvére felhívta az ügyvédet. Az jól lehordta, de már nem lehetett semmit sem tenni: ki kellett várni a másnapot, hogy kinyisson a földhivatal.
Az ügyvéd rögtön nyitás után kikérte az ingatlan tulajdoni lapját, és, mit ad isten: két nappal korábbi bejegyzést talált a széljegyen, mely szerint a lakást a nénike már eladta. Még aznap előkerítették az asszonyt, aki azt magyarázgatta: neki bizony kiment a fejéből, hogy pár nappal azelőtt már sikerült eladnia a lakást. Előkerült a néni ügyvédje is, és - pár napos huzavona árán - sikerült visszaszerezni a százezer forintot. A házaspár így végül életre szóló tapasztalatot szerzett.
Utólag kiderült, hogy a tiszta tekintetű néni csali volt. Nem egy, nem két vevőtől vette fel a foglalót, és ha az ügyintézés a maga komótos, nemtörődöm tempójában halad, a vevők csak egymás között marakodhattak volna tovább, a néninek bottal üthették volna a nyomát. Így a pénz megmaradt, egy apró tanulsággal megfejelve: nincs az a tiszta tekintet, amely hitelességben felér egy frissen beszerzett tulajdoni lappal.
Miért ne kössünk ingatlanüzletet este hat után? Azért, mert a legtöbb helyen akkor zár a földhivatal, és aki át akarna minket verni, jól tudja ezt. Bármilyen jó üzletet is ajánl valaki, ha az ajánlat csak este hat után érvényes, hagyjuk, hadd kösse meg valaki nálunk merészebb. Gondoljunk bele: miért nem lehet az erre vonatkozó megállapodást nappal megkötni, miért nem várhat ez reggel nyolcig? Nyújtogasson akár egynapos tulajdoni lapot az eladó, az járjon az eszünkben, hogy ennek a jószágnak nincsen szavatossága: csak olyan tulajdoni lapnak hiszünk, amelyet a földhivatalban nyomtak a kezünkbe. Ma tiszta a tulajdoni lap, mint a hó, másnap meg ott csúfoskodik rajta valakinek a tulajdon átruházására vonatozó kérelme. Márpedig a földhivatal a kérelmek érkezési sorrendje szerint dolgozik, és ha az eladó eltűnt, már futhatunk a pénzünk után. Hálát adhatunk, ha csak a foglalónk bánja a kalandot, nem az egész vételár.
Bár a hebehurgyán foglalózók közül a legeslegelsőt hasonló esetben nem éri kár, vajon mennyi esélyünk van arra, hogy húsz vevő közül mi legyünk az elsők, s ne a tizenkilenc balek közé sorolódjunk?

Ezek is érdekelhetnek