Megosztott világ

Míg a Föld nagy részén a népesség szinte megállíthatatlan szaporodása állítja nehéz feladat elé a kormányokat, addig Európában épp az ellenkezője. A kilencvenes években elsősorban a volt szocialista országokban esett vissza a születések száma.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 02. 11. péntek2005. 02. 11.
Megosztott világ

A nyugat-európai országokban mérsékeltebb a folyamat, sőt néhol mondhatni csodát tettek. Franciaországban bőkezűen (például nagy adókedvezményekkel) támogatták a sok gyermeket vállalókat, és ma már újra gyarapszik a nemzet. A skandináv országokban főként arra ügyeltek, hogy a nők ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a gyerekszülés által; ezért rugalmas munkaformákat kínáltak az édesanyáknak, és a férfiakat jobban bevonták a nebuló nevelésébe.
Ezzel szemben a fejlődő országokat a népességrobbanás átka sújtja. A "legszaporábbak" a dél-afrikai országok. A világ lakosságának egyötödét kitevő Kínában az egygyermekes családmodellt szorgalmazva lényegesen lelassult a gyarapodás. Az egymilliárd fölötti lakosú Indiában viszont - tudatos családpolitika híján - megállíthatatlannak tűnik, hogy hamarosan lekörözze az 1,3 milliárdos Kínát.
A Föld népességének arányeltolódására hívja fel a figyelmet Samuel Huntington tanulmánya. A nyugati civilizáció - beleértve az európait is - a XX. század elejére elérte csúcspontját azzal, hogy a bolygó lakóinak harmadára terjedt ki. Azóta viszont folyamatosan visszaszorulóban van, s így 2025-ben már csak 10 százaléknyi arányt képviselhet.
Kamarás Ferenc szerint a Föld népessége a XXI. század végén tetőz majd. Milyen létszámmal? Nehéz megtippelni. Talán 8-12 milliárdnyian leszünk...