Nem a kihalás fenyeget

A sokgyerekesség némelyek fejében a tudatlanság szinonimája. Miért nem védekezett?! - szánakoznak akkor, amikor manapság egyébként sem elég vonzó házasodni, utódot vállalni. (Hazánk demográfiai mutatóiról múlt heti számunk 13. oldalán már esett szó.) A csökkenő születésszám és az elöregedés nem magyar specialitás, és - több-kevesebb sikerrel - Európa-szerte igyekeznek javítani a születési arányszámokon vagy legalábbis fékezni romlásukat.

Családi körSzijjártó Gabriella2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Nem a kihalás fenyeget

Ez a tendencia várható volt, hiszen az egyes korok változásai mindig is befolyásolták a társadalmi folyamatok alakulását - jegyzi meg Neményi Mária, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A híres-hírhedt női emancipáció részeként manapság mind több lány tanul tovább főiskolán és egyetemen (ez, ugyebár, egy diploma esetében is eltart 22-23 éves korukig), aztán pedig joggal szeretnék megalapozni karrierjüket. Ráadásul a rendszerváltás nyomán bekövetkező nagyarányú munkanélküliség miatt ma nagyobb érték biztonságot adó munkahelyet találni és megtartani - így tolódik a fiatalok családalapítása és gyerekvállalása a harmincas életéveikre.
Önmagában a kitolódás évei még nem lennének tragikusak, ha biztosan tudnánk, hogy a párok majd idővel "behozzák lemaradásukat". Csakhogy harminc alatt mostanság a korábbi erkölcsi-vallási konzervatív alapú házasság helyett inkább a kevésbé fix és életre szóló élettársi kapcsolat hódít. Később pedig minden esztendővel csökken az esély arra, hogy a fiatal igazi társra lelve családalapításra adja a fejét.
Nem igaz, hogy pusztán családpolitikai intézkedésekkel (például szocpollal és adókedvezményekkel) gyermekvállalásra lehet ösztönözni a fiatalokat - véli a szociológus. Az "otthon tartással" sem lehet szülésre kényszeríteni a nőket: a tapasztalatok szerint valójában ott vállaltak több csemetét, amelyik országban lehetővé tették, hogy a gyermekes anyák és apák részmunkaidőben dolgozhassanak.
Még a vészmadarak szerint sem a kihalás fenyegeti a magyart. Sokkal inkább attól tarthatunk, hogy ha nem születik elegendő gyermek utánpótlásnak, és időközben elöregedünk (mert az orvostudomány fejlődésével nem a fiatal-, hanem az időskor hosszabbodik meg), felborul az eltartók és eltartottak egészséges, még kezelhető aránya. Márpedig egy ilyen eltolódás feldúlná az adózási, újraelosztási rendszert, újabb nyugdíjvitákat gerjesztene.
A megoldást Neményi Mária a bevándorlás elfogadásában látja, akkor is, ha ez egyelőre még együtt jár némi félelemmel, tartózkodással az idegen kultúrákból érkezőkkel szemben. Nálunk ráadásul él egy "rejtett tartalék": a roma családokban még mindig sok gyermek születik. Társadalmunknak a cigányokkal szembeni előítéletessége akadályozza a felemelkedésüket - márpedig ha ők is egyre iskolázottabbá válnának és stabil munkahelyet szereznének, idővel körükben is mind kevesebb gyermek születne a kordivat szerint.

Ezek is érdekelhetnek