Tente és tekerés a léleklátónál

Ugye érzi a tenger sós illatát? Hallgassa csak a tenger mormolását! - suttogja a hipnotizőr, én meg élvezem a "potya" tengerparti nyaralást. A transz különleges állapot, és számos lelki nyavalyát gyógyít.

Családi körCsászár Jenő2005. 02. 18. péntek2005. 02. 18.
Tente és tekerés a léleklátónál

Rémlátomások gyötörnek, miközben ballagok a lépcsőn Komóczi Mihály pszichológus egri rendelője felé. Az egyik percben attól rettegek, hogy nem sikerül transzba esnem, a másikban pedig attól, hogy örökre benne ragadok a hipnotikus révületben, és sohasem ébredek fel többé. A harmadik változat rémít a leginkább: mi lesz, ha éber álmomban összevissza fecsegek mindent, s a lélekgyógyász rögtön besorol páciensei közé?!
- A filmekből, regényekből olyan személynek ismerjük a hipnotizőrt, akinek korlátlan hatalma van az ember fölött: bármit megparancsolhat neki, bármiről kifaggathatja - hozakodok elő mindjárt az aggályaimmal.
- Ez nem egy mágus műsora, és nem cirkuszi mutatvány, itt semmi olyasmi nem történik, ami a beteg számára megalázó volna. E módszer kulcsa a bizalom - magyarázza a képzett hipnoterapeuta, miközben helyet mutat egy süppedő fotelban. Rögvest megnyugtat: az csupán tévhit, hogy a hipnotizált személy elveszti az eszméletét, s öntudatlan bódulatba merül. Ilyesmi csak igen ritkán esik meg, ahogy az sem gyakori, hogy az alany utólag ne emlékezne rá, mi történt vele a kezelés alatt. A megváltozott tudatállapotot inkább egyfajta különleges éberség jellemzi, mely arra indítja az embert, hogy felfedezze a tudatalattijában feltáruló világot.
- Más nem berzenkedik ettől a terápiától? - feszengek a rám váró próbatétel előtt.
S valóban, Komóczi Mihály praxisában is akadt olyan hölgy, aki kezelés közben felnyitotta a szemét, s azt mondta, ő ezt nem csinálja tovább. A legtöbben azonban izgalmasnak találják, hogy nagyot kalandozhatnak énjük rejtett labirintusában.
- Az ember, hál' istennek nem gép, így senki sem vehető rá olyasmire, ami erkölcsi elveivel ellenkezik. Bármilyen mély is a hipnózis, a léleknek mindig marad annyi önvédelme, hogy megóvja magát az "illetéktelen behatolás"-tól. Így például megőrzi azokat a sérüléseit, traumáit, melyeket nem akar a tudat közelébe engedni, és nem engedi be azokat a hatásokat, melyek ártanának neki. A lélek mindig hű marad szabad elhatározásához - győz meg végleg a pszichológus. Következhet az utazás!
{p}
- Helyezkedjen el lazán, érezze, hogy a keze a fotel karfájához simul, figyelje, hogyan áramlanak be orrába a levegő apró részecskéi... - hallom a mély, halk férfihangot. Rábízom magam, és csukott szemmel furcsa színeket, képeket látok előkúszni a mélyből: valami fekete kútból bordó virágok bukkannak elő.
- Érezze a talpa alatt a tengerpart forró homokját, nézze, ahogy a tenger összeolvad az ég kékjével! - hallom az utasítást, és megpróbálok szót fogadni. El nem árulnám, hogy a nagy víz, amit látok, minden igyekezetem ellenére inkább szürkének látszik, mint azúrkéknek. Ez az én formám, úgy tűnik, épp egy esős, hűvös napon érkeztem a partra.
- Az asztalon ízletes gyümölcsök és hűvös üdítők kínálják magukat. Kóstolja meg nyugodtan! - ajánlja a bársonyos férfihang. Ám szemeim előtt sajnos nem jelenik meg a csemege. Már épp feladnám, amikor eltűnik a viharos tenger. Arra leszek figyelmes, hogy egy kettős domb mögül, épp a völgyben felkel a nap. A vakító fénygömb látványával vigasztalódom egészen addig, míg a hang vissza nem ereszt a valóságba.
- Öt, négy három, kettő, egy - számol a hipnotizőr, s végül kinyithatom a szemem.
Megtudom, hogy amiben részem volt, az a pihentető hipnózis. A tudatváltozást (melyben nincs semmi misztikus, hiszen az agy eltérő működését az orvosi műszerek is jelzik) főként gyógyításra használják. Néhány ellenjavallat azért akad: a hipnoterápia nem vethető be értelmi fogyatékosoknál, aktív elmebetegségben vagy agykárosodásban szenvedőknél. Más esetekben azonban oldja a szorongást, segít megszabadulni többek közt a dadogástól, a testi tüneteket okozó lelki zavaroktól vagy a pókiszonytól. Ilyenkor beteget a szorongás tárgyával - például a karján mászó madárpók szuggerált látványával - szembesítik, majd megtanítják arra, hogyan tartsa kordában a félelmét.
A lélekgyógyász olykor a másik módszert, az aktív éber hipnózist alkalmazza. Főleg azoknál, akiket a teljesítmény kényszere gyötör. Komóczi úr mutatja is mindjárt a segédeszközt: a szomszéd szobából szobabiciklit hoz elő. Erre ülteti például az erősebb nem azon tagjait, akik azzal a panasszal keresik fel, hogy baj van a férfiasságukkal. Az urak tekernek, tekernek, s közben tudatalattijukba hatolnak a hipnotizőr buzdító szavai.
A terápia állítólag hatásos. S könnyen lehet, hogy néhányan az otthoni hálószobába is beszereznek egy hasonló bringát...

Ezek is érdekelhetnek