Helycsináló kamaszoknak

Családok visszatérő gondja, hogy a cseperedő gyermekeknek dukálna egy-egy különszoba, de miután a lakás falai nincsenek gumiból, nehéz a megoldás.

Családi körD. Tasnádi Marianna2005. 03. 11. péntek2005. 03. 11.
Helycsináló kamaszoknak

Győri levélírónk, Sz. Bardi Marianna lakása egy szülői és egy gyermekhálószobából, valamint egy nappaliból áll, ez utóbbihoz kis télikert tartozik. A szülők most arra az elhatározásra jutottak, hogy "feláldozzák" a nappalit (és egy kicsit saját magukat is): hogy mindkét gyermeknek külön kis birodalma lehessen, a saját hálószobájukról lemondva ők ezentúl a nappaliban alszanak majd. A többfunkcióssá váló helyiség berendezéséhez kérték lakberendezői tanácsaim.
Sok esetben ezt a "nappal szoba, éjjel háló" helyzetet egy kihúzható kanapéval oldják meg - ez azonban nem esztétikus és különösen nem problémamentes, hiszen egy-egy lefekvéshez jóformán az egész környezetet meg kell mozdítani, nemegyszer el kell tolni a bútorokat. Azt gondolom, akkor kényelmes egy lakásban élni, ha nem igényel pluszenergiát minden reggel és este egy helyiség "átalakítása". Az alábbiakban két variációt javasolok olvasónknak.
{p}
1.
Az ajtótól balra eső falon helyezzük el a franciaágyat. Nem tévedés: az ágy - gumipánttal összefogva rajta az ágyneműt - egy mozdulattal a falra felhajtható. (A szellemes olasz megoldás alapján magyar cég gyártja, cím a szerkesztőségben.)
Mivel így tágas teret nyertünk a szobában, elhelyezhetünk ide egy kényelmes ülőgarnitúrát. A család szívesen kicseréli a régi bútorokat, csupán egyetlen darabhoz ragaszkodik: a nagyapa régi foteljéhez.
A szívükhöz közel álló darabot a télikertben helyeznénk el, méghozzá egy kétlépcsős dobogón, ahol - mint egy színpadi emelvényen - olvasólámpával kiegészítve külön kis olvasóhelyiséget kapunk. A család növényszerető, a napos télikertben még zöld növényeknek is jut hely.
{p}
2.
A régi szekrénysor helyén, háromlépcsőnyi emelvényen helyezünk el egy hangulatos ülőgarnitúrát, és a "dobogó" alá görgős (kényelmi szempontból nem mellékes, hogy megvetett) ágyat csúsztatunk.
A "földszinti" nagy területen kaphatnak helyet a polcok, a tévé és a nagypapától örökölt, kedvenc fotel. A télikertet ebben a variációban a növények uralják.
(Ha valamelyik bútordarabot nem találjuk meg a kereskedelemben, szívesen megtervezzük, és kiváló szakembert javasolunk az elkészítéséhez.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek